Last news in Fakti

27 Април, 2021 14:59 9 842 33

Силно поскъпване на ремонтираните жилища

  • бургас-
  • жилища-
  • цени

"Меден рудник" един от най-предпочитаните квартали в Бургас

Силно поскъпване на ремонтираните жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Поскъпването на "направените" жилища в Бургас може да достигне и 15% през текущата година, прогнозират посредници. Има търсене, но винаги, когато наблюдаваме по-голямо търсене предлагането намалява. "Така например, един апартамент пуснат за продажба през лятото на 2020 г. вече се продава през февруари 2021 г. и след това много малко предлагане от подобен тип имоти излизат на пазара. В момента средно един брокер разполага с по 10-12 купувача, на които не може да намери подходящ имот", казва брокерът Рая Велчева, цитирана от БНР.

Най-атрактивен за покупка остава центърът на морския град. "Морската градина е бижуто на града. Силен интерес се наблюдава и в "Меден рудник", тъй като през последните години инфраструктурата и начинът, по който изглежда квартала, е много различен. Кварталът е един от най-предпочитаните за младите семейства", добавя посредникът.

Най-предпочитани остават панелните блокове, тъй като този вид строителство дава голяма функционалност на семействата. Един 2-стаен апартамент спокойно може да се превърне в дневна с две спални, което в новото строителство отговаря по квадрати. Така че в момента панелът е доста активен, но задължително саниран с добра локация.

Наблюдава се обратната миграция - от центъра към периферията на града. Позиционират се в Сарафово и много голям интерес имаме за парцели и къщи в района на град Бургас в радиус над 30 км.

При луксозния сегмент се наблюдава интерес. Става дума за имоти от 150 000 EUR и нагоре. Това са по-големи жилища, в по-хубави сгради, с добра локация. Купувачите са предимно хора, чийто бизнес е бил стабилен през последните години и не са пострадали от пандемията и оценяват, че могат вече да си позволят подобно жилище.

Руснаците продават имотите си. "Важно е обаче да се отчете те не ги продават на всяка цена. Идеята за продажба не е защото са финансово притеснени, а защото не можеха да ги посетят през последната една година или в бъдеще идването им ще бъде по-трудно. Вече този имот не им е рентабилен", допълва Велчева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джаба

    7 6 Отговор
    аве какво и е името на тая мумия каназирева дани ...ба си звучи като дунди как може татка и да и даде такова шибан0 име
  • 2 честен ционист

    29 8 Отговор
    "Един 2-стаен апартамент спокойно може да се превърне в дневна с две спални, което в новото строителство отговаря по квадрати. "

    Това само в кочинката може да се види. По кои закони едни 50м2 могат да станат двустайно жилище? Има си стандарт, 2 спални хол и кухня означава двустаен. Боксониера никога не може да стане двустаен апартамент, освен ако не искате да спите на терасата или в коридора.

    Коментиран от #13

  • 3 Прокруст

    13 2 Отговор
    Ще имам много работа да подравнявам клиенти на новото строителство към по-ниския ръст, че да се съберат по помещенията!
  • 4 Пак ли?

    29 1 Отговор
    Яка пропаганда.
  • 5 Брокер

    23 6 Отговор
    Не се набутвайте,изчакайте 15 -20г. и жилищата ще са без пари,даже ще ви дават и по 20 000€ за обзавеждане.

    Коментиран от #6, #8, #11, #16

  • 6 Гоуст

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер":

    Не подценявай Ганьо, да не би пък да се мине - и 30 години ще живее при родителите си. Пък същите тез родители да продадат - Абсурд! - ще стои за децата. А децата кой в Англия, кой в Германия, кой в Тамбукту, ще се върнат на куково лято.

    Коментиран от #10, #17

  • 7 Баш Батка

    19 3 Отговор
    За жалост всички се бутат по големите градове поради безработицата и това покачва цените нереално. В пъти спрямо данъчната оценка!
  • 8 чакам

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер":

    Ок няма проблем :)

    Коментиран от #18

  • 9 Omega

    14 1 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 10 кафенцецигарка

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    Задача за умствено изостанали деца- в гората има 10 хралупи под наем с 10 порчета в тях. Изкопаваме още 30 хралупи и на цената на месечен наем ги продаваме на порчетата които са под наем. Колко свободни хралупи остават. С колко ще поевтинее наема на първите 10 хралупи.Ще има ли порчета да ги наемат.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер":

    ГОСПОДИН БРОКЕР В КОЗЛОДУЙ ЕДНА СТАЯ Е 50 ЛЕВА ЕДИН АПАРТАМЕНТ СТРУВА 10 15 000 ЛЕВА НЕ БАДЕТЕ ЛАКОМ ТОВА Е ГРЯХ
  • 12 Гост

    5 2 Отговор
    Козлодуйчо,къде изчезна мойто момче
  • 13 Умен

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    По законите на математиката, които явно не ги знаеш!

    Коментиран от #15

  • 14 Димов

    3 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има търсене, но винаги, когато наблюдаваме по-голямо търсене предлагането намалява. -------- Пазарна икономика по Български.
  • 15 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Умен":

    Жилище се избира по нормите за живеене и усещането за уют и простор, които явно ти не ги знаеш.
  • 16 Димов

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер":

    По-скоро 2 г. Пандемията няма скоро да премине. Цените на продуктите, по магазините, няма да спрат, да се покачват. Заплатите няма да ги догонят. Левът ще продължи да се обезценява. Баце ти даде +50 лв към мизерната пенсия, но олиото скочи от 2 лв, на 4 лв. Хората ще отделят все повече от средствата си за продоволствия и няма да имат пари за обезценяващите се, никомоненужни стари жилища. Офиси вече не се търсят под наем, защото светът почна да свиква с хоум-офиса. Казано накратко - хората все повече ще отделят за хляба, и няма да им останат пари за кътане и спасяване в имоти, които и без това не се търсят. А докога ли ще издържат банките, да поддържат нисколихвените жилищни кредити? Кога ли ще почнат да дерат длъжниците си?
  • 17 Димов

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    Нямаш идея, колко си прав. Няма как да имаш ръст на жилищния пазар, като имаш намаляващо население. Това води само до излишък от жилища.
  • 18 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "чакам":

    Ти можеш да чакаш, защото имаш къде да живееш :) Той не може да чака, защото банката няма да го чака.

    Коментиран от #20

  • 19 Viktor

    1 5 Отговор
    Не се лъжете. В луксозния сегмент след 5000 години ще ги подаряват на такива тъ пи като хралупи. Даже щели били да им дават и по 1 биткойн да си го гледат.

    Коментиран от #22

  • 20 хм съм

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Не знаех се продава само на бездомни клошари. Мислех си,че поне наем могат да си позволят. Преди да им се даде доживотен заем.
  • 21 Гост

    4 5 Отговор
    Защото сме в ЕС много чужденци идват да живеят в БГ,затова цените само ще растът

    Коментиран от #24, #26

  • 22 хълцам

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Viktor":

    Ако съм достатачно глупав да купя на тези цени.Значи съм достатачно глупав и да повярвам на прогнозата ви. Замислете се малко :D
  • 23 Гост

    6 2 Отговор
    Брей имотите по провинцията взеха да поскъпват, явно балона вече ще се пука.
  • 24 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    И в София идват чужденци - от Перник, Враца, Монтана. Все платежоспособни купувачи.
  • 25 Софянец

    7 0 Отговор
    Перник е квартал на София от години
  • 26 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Направо се избиват чужденцие да идват да живеят в България. Де от Сирия, де от Ливан, де от Либия.....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЧУЙТЕ

    6 1 Отговор
    ЦЕНИТЕ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ПРОДАВАЧА И ДИЛЪРА КОЙТО ГО НАВИВА ДА ВДИГА ДВОЙНО ---- ЦЕНИТЕ ЗАВИСЯТ ОТ КУПУВАЧА КОЙТО НАКРАЯ ПЛАЩА КОЛКОТО СИ ИСКА И АКО Е УМЕН НЕ СЕ ЗАНИМАВА С МОШЕННИЦИ - ДИЛЪРИ И ПРОДАВАЧИ ГЛУПАЦИ КОИТО ИМ СВИРЯТ ПО СВИРКАТА И НАКРАЯ СЕ РАЗВЕЖДАТ С МОШЕННИКА ДИЛЪР !
  • 29 Брокер

    3 5 Отговор
    Хубавият имот е като хубавото вино -цената само расте.Разбира се говориме за 3 - 4 града кадето има работа.

    Коментиран от #30

  • 30 смях на буци

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Брокер":

    Като се сетя какви боклуци са ми пробутвали брокери.Описвайки ми ги като добър имот. И ми става супер смешно. Представих си и вашето хубаво вино.
  • 31 Гост

    1 3 Отговор
    Ако си мизери,къв имот да ти предложат? Или вино меча кръв за 1.50

    Коментиран от #32

  • 32 смях на буци

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Мизерен и да ме лъжат,че е много добър.Нали това е работата на брокера.Да лъже да маже и да те мрази през цялото време. Вижте го за да знаете с какви си имате работа.
  • 33 Смях на буци

    2 1 Отговор
    Колко ли да вяврам на коментарите на човек дето работата му е да лъже. Ще позачакам една две години пък ще видим. Изглежда,че парите ми не са нужни сега.