Отидете към основна версия

9 395 25

Какво се случи след като западните компании напуснаха Москва

  • москва-
  • магазини-
  • марки-
  • наем-
  • свободни площи

Отстъпката при наема на магазин достига 45%

Снимка: Shutterstock

Нарастващото ниво на незаетост на уличните търговски обекти по търговските улици на Москва поради напускането на международни марки и ограниченото търсене от руските вериги по време на кризата принуждава собствениците на помещения да правят отстъпки на наемателите. Минималната искана наемна цена на някои централни локации е намалена с до 45%. Собствениците на имоти разчитат на повишена активност на потенциалните наематели през есента. Експертите обаче предупреждават, че рецесията ще продължи поне година.

Минималната наемна ставка, поискана от собствениците на улични търговски обекти в Москва, е намаляла с 10-45% на годишна база в половината от търговските улици на столицата, според изчисленията на консултантската компания Knight Frank. На авеню Мира спадът е 33%, до 20 000 рубли/кв.м, на ул. Арбат и Пятницкая - 20%, съответно до 40 000 и 20 000 рубли/кв.м годишно.

През първата половина на годината процентът на незаетите магазини по пешеходните улици в центъра е бил 17,2%, което е с 5,3 процентни пункта повече, според Knight Frank.

“Динамиката се дължи на напускането на международни марки от руския пазар“, казва Ирина Козина, директор на отдел „Търговски обекти“ в Knight Frank.

Цените за малки помещения в някои топ локации не намаляват, а някъде дори растат. Според Knight Frank, например, в Патриаршеските езера наемът се е увеличил с 40% до 210 000 рубли/кв.м за година. Но като цяло е по-трудно да се наемат помещения, включително поради намаляването на новите офиси на банки.

Според Knight Frank сега 45% от търсенето на улични търговски обекти на пешеходни улици се генерира от ресторантьори, 24.7% от търговци на дребно на дрехи и 9% от вериги за обувки.

Активността в сегмента се поддържа от наематели сред участниците на пазара за обществено хранене. Търговците на дребно на нехранителни стоки сега се занимават предимно с премахването на пропуските в асортимента поради проблеми с вноса и задачата за разширение не е на преден план за тях. Веригите за хранителни стоки също до голяма степен са спрели експанзията си и са готови да наемат само обекти с гарантирано висок трафик.

„Собствениците на помещенията, от своя страна, са принудени да преразгледат стратегията за преговори, ако не могат да намерят наематели дълго време“, обяснява Ирина Буренко.

„Всеки магазин, разположен извън мол, първоначално имаше своя собствена прогноза за рентабилност и изплащане, от която се ръководеха собствениците, по-специално при сключване на договори за заем. Затова отдаването под наем на помещения, макар и с отстъпка, сега е изключително важно за тях“, обясняват експерти. Сега собствениците са по-лоялни към осигуряването на правото на предсрочно оттегляне от договора за наемателите, а някои са готови да обсъдят установяването на процент от оборота като част от наемната ставка.

Ирина Козина признава, че растежът на свободните площи на централните улици ще продължи на фона на нови решения за изтеглянето на чуждестранни марки от руския пазар.

Самите собственици на подобни обекти обаче не са толкова песимистично настроени. Част от тях очакват съживяване на търсенето на улични търговски площи след преодоляване на лятната рецесия. Но бизнесът все още не е усетил пълното въздействие на санкциите. Слабата активност на търговците на дребно може да продължи поне една година, прогнозират анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.

Свързани новини

  • Значително поскъпване на жилищата по време на пандемията

    Цената на квадратен метър жилища по време на пандемията се е увеличила почти двойно. „От началото на пандемията цените на квадратен метър в Моск ...
    02.10.2022
    4 841
    9
  • Огромен отлив на посетители

    Броят на купувачите в търговските центрове в Москва в началото на август се оказа с 9-39% по-нисък в сравнение с последните три години, показват индек ...
    22.08.2022
    11 342
    15
  • Изненада на имотния пазар

    Руският град Санкт Петербуг изпревари столицата Москва по цена на наем на жилище на нощ. През първата половина на годината Санкт Петербург стана най-п ...
    11.07.2022
    8 831
    4
  • Строят още 12 станции на метрото

    Още 12 метростанции се планира да бъдат построени в новата Москва през следващите години, според портала на кмета на столицата. „TiNAO планира д ...
    02.07.2022
    9 485
    16
  • Преференциални ипотечни кредити

    Руският президент Владимир Путин нареди да бъде разширена програмата за преференциални ипотеки за семейства, в които е родено дете преди края на 2023 ...
    21.06.2022
    2 122
    5