Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2022 11:53 9 391 25

Какво се случи след като западните компании напуснаха Москва

  • москва-
  • магазини-
  • марки-
  • наем-
  • свободни площи

Отстъпката при наема на магазин достига 45%

Какво се случи след като западните компании напуснаха Москва - 1
Снимка: Shutterstock

Нарастващото ниво на незаетост на уличните търговски обекти по търговските улици на Москва поради напускането на международни марки и ограниченото търсене от руските вериги по време на кризата принуждава собствениците на помещения да правят отстъпки на наемателите. Минималната искана наемна цена на някои централни локации е намалена с до 45%. Собствениците на имоти разчитат на повишена активност на потенциалните наематели през есента. Експертите обаче предупреждават, че рецесията ще продължи поне година.

Минималната наемна ставка, поискана от собствениците на улични търговски обекти в Москва, е намаляла с 10-45% на годишна база в половината от търговските улици на столицата, според изчисленията на консултантската компания Knight Frank. На авеню Мира спадът е 33%, до 20 000 рубли/кв.м, на ул. Арбат и Пятницкая - 20%, съответно до 40 000 и 20 000 рубли/кв.м годишно.

Още новини от Украйна

През първата половина на годината процентът на незаетите магазини по пешеходните улици в центъра е бил 17,2%, което е с 5,3 процентни пункта повече, според Knight Frank.

“Динамиката се дължи на напускането на международни марки от руския пазар“, казва Ирина Козина, директор на отдел „Търговски обекти“ в Knight Frank.

Цените за малки помещения в някои топ локации не намаляват, а някъде дори растат. Според Knight Frank, например, в Патриаршеските езера наемът се е увеличил с 40% до 210 000 рубли/кв.м за година. Но като цяло е по-трудно да се наемат помещения, включително поради намаляването на новите офиси на банки.

Според Knight Frank сега 45% от търсенето на улични търговски обекти на пешеходни улици се генерира от ресторантьори, 24.7% от търговци на дребно на дрехи и 9% от вериги за обувки.

Активността в сегмента се поддържа от наематели сред участниците на пазара за обществено хранене. Търговците на дребно на нехранителни стоки сега се занимават предимно с премахването на пропуските в асортимента поради проблеми с вноса и задачата за разширение не е на преден план за тях. Веригите за хранителни стоки също до голяма степен са спрели експанзията си и са готови да наемат само обекти с гарантирано висок трафик.

„Собствениците на помещенията, от своя страна, са принудени да преразгледат стратегията за преговори, ако не могат да намерят наематели дълго време“, обяснява Ирина Буренко.

„Всеки магазин, разположен извън мол, първоначално имаше своя собствена прогноза за рентабилност и изплащане, от която се ръководеха собствениците, по-специално при сключване на договори за заем. Затова отдаването под наем на помещения, макар и с отстъпка, сега е изключително важно за тях“, обясняват експерти. Сега собствениците са по-лоялни към осигуряването на правото на предсрочно оттегляне от договора за наемателите, а някои са готови да обсъдят установяването на процент от оборота като част от наемната ставка.

Ирина Козина признава, че растежът на свободните площи на централните улици ще продължи на фона на нови решения за изтеглянето на чуждестранни марки от руския пазар.

Самите собственици на подобни обекти обаче не са толкова песимистично настроени. Част от тях очакват съживяване на търсенето на улични търговски площи след преодоляване на лятната рецесия. Но бизнесът все още не е усетил пълното въздействие на санкциите. Слабата активност на търговците на дребно може да продължи поне една година, прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Софиянец

    57 12 Отговор
    Тук никой не ни е напускал, а Илиенци се изпразни.Купища празни магазини !!!!!!!!
    По МОЛовете също.
    Абе да му мислят русите. :-)

    Коментиран от #10

  • 5 от нашия край

    27 11 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    Къдие да варят по европата кат си имат Варна и околията, чи и Бургас веке е техен

    Коментиран от #6

  • 6 От плажа

    17 15 Отговор

    До коментар #5 от "от нашия край":

    Имат, ама не могат да дойдат.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 от нашия край

    15 30 Отговор

    До коментар #6 от "От плажа":

    Копийкин ще им съдейства,все пак е наше момче-"българче"
  • 8 АмислеНЕ

    37 12 Отговор

    До коментар #6 от "От плажа":

    А ако помишлиш, едно прекачване в Истанбул и си в България, никой не забранява да пътуват хората, просто имат поне едно прекачване като пътуват, това са ЕС санкциите, постигаш нищо но пък се тупаш в гърдите, че правиш нещо. 90% от услугите в ЕС са такива, не ти свършват на 100% работа, но пък са с 300% надценка над това, което реално правят. Всеки иска да живее на гърба на съседа, няма как такъв съюз да работи и да са щастливи всички. Затова и искат все нови и нови членова, за да подхърлят по един "нов" да го глозгат по-старите.
  • 9 Стругар

    30 15 Отговор
    Пуснете си "Тубата", и гледайте колко са зле централните улици в Москва. АЙДЕ нема нужда!
  • 10 И правилно

    29 5 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    продаваха боклуци на скъпи цени. Интернет ги измести. Хубавите магазини и търговци си стоят.
  • 11 Москвич

    13 14 Отговор
    "Мы хотели как-то получше, а оно получилось как всегда."
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В. Борисов

    28 21 Отговор
    Пълни глупости, я напишете какво става в ЕС.
    В Холандия се води гражданска война!!!
    ЕС ще се разпадне тази зима.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вкусно и точка

    8 16 Отговор
    Търсим надежден доставчик на картошки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЛОШО

    11 9 Отговор
    ВИРУСА УКРИТЕ ДО ЗИМАТА ЩЕ РАЗМАЖЕ ЕС. ОК?
  • 18 Енцо

    22 9 Отговор
    А всъщност изгониха западните консуматори и крадци от страната си.
  • 19 Гост

    16 9 Отговор
    Това се случва и в България, без да са ни напускали западни инвеститори. Следствие е на пандемията и локдауните, които принудиха много хора да минат на хоум офис работа и да пазаруват онлайн. Тъпо е да приписвате един недостатък от пандемията, като успех на тъпите западни санкции срещу Русия. За тревопасни става, но има и мислещи хора.
  • 20 Хаха

    7 12 Отговор
    Скоро ще ги подаряват тия помещения
  • 21 верфтгъхуй

    10 8 Отговор
    Този който ми намери помещение на Арбат, поне 120м2, с витрина поне 10м. и наем от 40 000рубли/м2/годишно при 5-годишен договор за наем (с индексация разбира се) лично ще му дам кеш, в брой, на ръка €10 000 + дежурната комисионна като за брокер... От 2 месеца търся помещение точно на Арбат- абсолютният минимум започва от 50 000 рубли/м2/годишно, а каквото аз търся започва от 75 000 рубли...
  • 22 Москал

    6 5 Отговор
    Най много се търсят лавочки ,за продажба на водка
  • 23 Караибрахим

    10 3 Отговор
    Който продава и загуби пазар, какво се случва? Да не се опитвате да ни убедите, че западните фирми не продават и от това печелят? Много сте умни. Отчайващо умни.

    Коментиран от #24

  • 24 333

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Караибрахим":

    Да, бе, ама износа на ЕС към русия е няколко процента. А износа на Русия към Европа е над 50. Кой ще пострада повече, според теб?
  • 25 Луд

    4 1 Отговор
    Къде в европа не е така . Малки и големи градове са пълни с празни магазини .
    В америка сигорно и там е така само Азия се развива в момента.