Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Август, 2022 11:04 11 324 15

Огромен отлив на посетители

  • москва-
  • русия-
  • мол-
  • търговски център-
  • посещаемост

Посещаемостта на търговските центрове в Москва с 3-годишен спад

Огромен отлив на посетители - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Броят на купувачите в търговските центрове в Москва в началото на август се оказа с 9-39% по-нисък в сравнение с последните три години, показват индексите за трафик Rstat Index и Mall Index. През юли анализаторите прогнозираха увеличение на дела на празните площи в московските търговски центрове до 30% при негативен сценарий. Данните отразяват трафика на 1000 кв. м търговска площ, те се използват от най-големите търговци на дребно и собственици на търговски центрове.

Според Mall Index през първите две седмици на август посещаемостта на московските търговски центрове е намаляла с 11% спрямо 2021 г., с 18% спрямо 2020 г. и с 23% спрямо 2019 г. По този начин разпродажбите през август и временното отваряне на магазините на H&M, преди да напуснат напълно пазара, не успяха значително да повлияят на намаляващия интерес на московчани към търговския център.

Още новини от Украйна

Като цяло в Русия посещаемостта на търговските центрове е с 9% по-ниска от миналата година, с 19% под нивото от 2019 г., показват данните на Mall Index. В същото време показателят е с 3% по-висок от този през август 2020 г., когато в Русия бяха в сила пандемичните ограничения.

Посещаемостта на търговските центрове започна да намалява през март, когато много чуждестранни марки обявиха, че се оттеглят от пазара. От началото на годината търговските центрове в Русия са били посещавани средно от 6% по-малко клиенти в сравнение с миналата година и с 20% по-малко в сравнение с 2019 г., отбелязва Mall Index. В Москва индексът на посещаемост е с 5% по-нисък в сравнение с 2021 г. и с 23% по-нисък от 2019 г.

„В сравнение с 2019 г. търговските центрове не са успели да си върнат средно между 15 и 25% от аудиторията в зависимост от региона. По време на пандемията много купувачи опитаха да пазаруват онлайн за първи път и дойдоха в търговския център с конкретна цел, а не за спонтанни покупки. През втората половина на 2020 г. и до януари-февруари 2021 г. динамиката се възстановява, но от март 2022 г. отново е отрицателна“, казва Михаил Василиев, ръководител на отдела за проучвания и консултации във Focus Technologies.

„Първият вицепрезидент на Crocus Group Емин Агаларов казва, че посещаемостта на търговските центрове на групата е намаляла с 20-30%. Търговските центрове ще загубят напълно трафика си, ако ситуацията не се промени“, казва Иля Ярошенко, президент на мрежата Baon.

Трафикът в групата Street Beat е намалял със 17% през последната седмица. 12 Storeez на свой ред отбелязва ръст от 15% на годишна база. „Има търговски центрове, където трафикът не е намалял, а е останал на нивото от миналата година или е нараснал“, каза Алия Хасянова, търговски директор на мрежата. Според Светлана Кузмина, директор на отдела за недвижими имоти на дребно в Accent Capital, трафикът в търговски център „Соколники“ се е увеличил с 20% поради промяната в концепцията.

В началото на юли анализаторите прогнозираха увеличение на дела на празните търговски площи в московските търговски центрове до 30% при негативен сценарий. При положителен, се очаква той да намалее до 10-12% до края на текущата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хъш

    24 9 Отговор
    Навсякъде е така
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Познавач

    5 4 Отговор
    Западната женщини искат западни марки.
  • 5 Гост

    21 4 Отговор
    Магазините на чуждите фирми са затворени. За какво им е на хората да ходят в полупразен мол?
  • 6 Умен

    19 16 Отговор
    ХАХА. Ватенки кво стана бре. Нали като се освободял един магазин друг щял да го наеме. И с макдоналдс така викахте ама явно никой не ще руския вариант.
  • 7 Умен

    10 6 Отговор
    А да. Даже по-евтино щяло да бъде и да има повече клиенти за което.
  • 8 Голем смех

    19 13 Отговор
    Първо ги няма големите фирми и второ, Путлер докара рушляците до просешка тояга...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Друг кат жужето никой не е постигал

    12 9 Отговор
    Такъв упадък на кочината мать😂😂😂😂😂

    Коментиран от #13

  • 11 Смок

    3 4 Отговор
    Гимнастичката да наема и да продава на восъчният ватенки
  • 12 хубаво

    10 3 Отговор
    А какво ще кажеш, Милено, за огромното количество изоставени търговски обекти в собствения ти град?
    Хиляди обекти седят празни и не могат да намерят кой да ги наеме.
    Заведения, магазинчета, аутлети...... всякакви търговски обекти бяха изоставени.
    Дали е заради увеличение на клиентелата, как мислиш?
    И защо никой не информира пуибликата зап роцесите в сосбтвените й градове, а я заниамват с данни в чужди държави?
  • 13 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Друг кат жужето никой не е постигал":

    В главата на евролибераста пълният с магазини мол е мерило за просперитет ...
  • 14 Гунчев Ильен

    1 3 Отговор
    Това е началото на края на р00сия!
    Помахайте и за сбогом!
  • 15 ловец и рибар

    3 3 Отговор
    Русия е държава континент ,всичко си има и всичко си произвежда 100% чисто и натурално та ако рече да врътне ключа половината свят ще загине от глад а продънената Европа ще обеднее и икономиката ще пропадне Затова обединена Европа и САЩ страшно много желаят да я унищожат за да я разграбят и поделят помежду се ,но Путин не е пияницата Елцин или предателя горби.