Отидете към основна версия

7 742 8

Охлаждането на пазара е факт

  • сащ-
  • цени-
  • жилища

В САЩ то се дължи на почти двукратното увеличение на лихвите по ипотечните заеми

Снимка: Shutterstock

След силната динамика по време на пандемията, ръстът на цените в САЩ започва да се забавя. Според експертите на Redfin тази тенденция е най-забележима в Калифорния. В ТОП 10 на регионите с максимално „охлаждане“ шест са от „златните щати“. В източните региони цените все още растат по-бързо - максимален темп (за периода май-2021-май 2022 г.) е регистриран в Олбъни, Ню Йорк.

Експертите обясняват забавянето с почти двукратно увеличение на лихвите по ипотечните кредити, доближаващи 6%. Друг фактор е увеличаването на предлагането: много собственици се върнаха на пазара след пандемията. Например, в Сиатъл за една година то е нараснало с 40,9%.

Въпреки че цените започнаха да се покачват по-бавно, а в някои региони дори отчетоха спад, експертите не очакват недвижимите имоти в САЩ да започнат да поевтиняват. В юнското проучване на потребителските очаквания на Федералната резервна банка на Ню Йорк прогнозата за 2022 г. беше намалена само от 5,8% на 4,4%.

Настоящите промени обаче позволяват на купувачите да направят по-информиран избор. Според Мелиса Кон, регионален вицепрезидент на William Raveis Mortgage, през последните няколко години, поради рекламата, мнозина са отказали да извършват оценки, проверки от специалисти и дори не са посетили къщата сами. Охлаждането на пазара ще доведе до неговото „здравословно нормализиране“.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини