Last news in Fakti

19 Август, 2022 09:41 7 729 8

Охлаждането на пазара е факт

  • сащ-
  • цени-
  • жилища

В САЩ то се дължи на почти двукратното увеличение на лихвите по ипотечните заеми

Охлаждането на пазара е факт - 1
Снимка: Shutterstock

След силната динамика по време на пандемията, ръстът на цените в САЩ започва да се забавя. Според експертите на Redfin тази тенденция е най-забележима в Калифорния. В ТОП 10 на регионите с максимално „охлаждане“ шест са от „златните щати“. В източните региони цените все още растат по-бързо - максимален темп (за периода май-2021-май 2022 г.) е регистриран в Олбъни, Ню Йорк.

Експертите обясняват забавянето с почти двукратно увеличение на лихвите по ипотечните кредити, доближаващи 6%. Друг фактор е увеличаването на предлагането: много собственици се върнаха на пазара след пандемията. Например, в Сиатъл за една година то е нараснало с 40,9%.

Въпреки че цените започнаха да се покачват по-бавно, а в някои региони дори отчетоха спад, експертите не очакват недвижимите имоти в САЩ да започнат да поевтиняват. В юнското проучване на потребителските очаквания на Федералната резервна банка на Ню Йорк прогнозата за 2022 г. беше намалена само от 5,8% на 4,4%.

Настоящите промени обаче позволяват на купувачите да направят по-информиран избор. Според Мелиса Кон, регионален вицепрезидент на William Raveis Mortgage, през последните няколко години, поради рекламата, мнозина са отказали да извършват оценки, проверки от специалисти и дори не са посетили къщата сами. Охлаждането на пазара ще доведе до неговото „здравословно нормализиране“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загуба

    23 0 Отговор
    Колко и да купуваш накрая нищо не взимаш

    Коментиран от #7

  • 2 Ванко

    43 2 Отговор
    В България няма да има охлаждане,ще има дълбоко замразяване на имотния сектор.Много ми е интересното кой ще живее в тези супер некаствени коптори дето се строят- при положение че населението се топи като юлския сняг.
  • 3 Спас

    33 3 Отговор
    Тези, които казват, че цените няма да паднат, най вероятно са купили имота на ниска лихва и висока цена. И като им вдигнаха лихвите и вноските им станаха по 4-5 бона на месец, се чудят как да излят от сделката ама трудна работа вече. И в България ще стане същото само че ЕЦБ действат с закъснение от ФЕД. Всички големи банки очакват спад на имотите с 50 процента в началото на 2023.
  • 4 Коментар

    36 1 Отговор
    За първи път в историята имаме прецедател на ФЕД, който каза в открито интервю "Ако сте младо семейство и търсите да закупите първия си дом, трябва да изчакат да се рестартира пазара ". Но никой не гледа пресконференциите, никой не следи статистиките. Да убиеш инфлацията означава да счупиш имотния пазар.
  • 5 абе

    2 11 Отговор
    Аз да имам 100ап. пък вий ми яжте .... ориз с домати

    Коментиран от #6

  • 6 Обама

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "абе":

    Гладна кокошка просо сънува.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.