Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 15:53 11 684 13

Продажбите на жилищата с ново дъно

  • сащ-
  • жилища-
  • сделки-
  • цени-
  • рекорд

В САЩ нивата се върнаха до началото на 2016 година

Продажбите на жилищата с ново дъно - 1
Снимка: Shutterstock

През август на текущата година пазарът на жилищни имоти в САЩ отбеляза значителен спад в продажбите. Броят на сделките с нови имоти пада до най-ниското ниво от началото на 2016 г. Спадът в броя на сделките се наблюдава за шести пореден месец. През юли броят на сделките с частни къщи е намалял с 12,6% спрямо предходния месец. Това се дължи основно на реакцията на пазара към по-високи цени и повишена финансова тежест върху кредитополучателите.
Жилищното строителство и продажбите на съществуващи имоти намаляват, а броят на непродадените площи расте.

Започнатите жилища през август достигнаха най-ниските си нива от началото на 2021 г. А броят на сделките с готови къщи, които съставляват по-голямата част от пазара, достигна най-ниското си ниво за последните 2 години.

В края на месеца 464 000 нови жилища бяха обявени за продажба, което е рекорден брой от 2008 г. насам. В същото време 90% от тях са или на нулев цикъл, или строителството все още не е завършено.

След силна инерция по време на пандемията, ръстът на цените в САЩ започва да се забавя. Според Бюрото за преброяване на населението и Министерството на жилищното строителство и градското развитие средната стойност на транзакция на първичния пазар се е увеличила с 8,2% на годишна база и възлиза на 439 400 USD, което е най-бавното увеличение на цената от края на 2020 г.

Тъй като запасите от жилища на пазара нарастват на фона на намаляващото търсене, е вероятно цените на жилищата да продължат да падат през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванко

    50 2 Отговор
    След тази статия очаквайте още от утре брокери,строители, инвеститори,кредитни консултанти и т.н.,да започнат да излизат като лалугери и да обясняват как в БГ сме остров на стабилност и как при нас цените ще са само нагоре и,че нени очаква нищо подобно!!!
  • 2 Ванко

    24 2 Отговор
    След тази статия очаквайте още от утре брокери,строители, инвеститори,кредитни консултанти и т.н.,да започнат да излизат като лалугери и да обясняват как в БГ сме остров на стабилност и как при нас цените ще са само нагоре и,че нени очаква нищо подобно!!!
  • 3 А тук къщите

    21 0 Отговор
    са по един два милиона
  • 4 Коментар

    41 3 Отговор
    Лихвите по ипотеките в САЩ от 2,7% миналото лято на 7% днес. Български ДЦК се емитират на 4,8%, но сляпо куцо куче ако се блъсне във витрината на търговска банка, ще му дадат ипотека на 2,4%. Каква е тази престъпна българска строително банкерска збирщина ........................ Съсипахте и без това ниския стандарт на живот на българите с това раздаване на безплатни кредити, което в последствие породи тази инфация
  • 5 Уса

    23 0 Отговор
    Искат да кажат "купувайте жилища в сащ а не в България не бъдете и д и о т и"
  • 6 МирО

    30 2 Отговор
    Бре в БГ се оказа,че сме по-големи баровци от САЩ (само незнам къде ни е барът).
    Какво сриване на цените ни чака!?!?!?!
  • 7 Хъм

    30 2 Отговор
    Бизнеса с имотите в България е замръзнал и брокерите се чудят каква друга работа да работят за да оцеляваттова ми сподели близък приятел брокер.Посъветвах го да свалят цените тяхното не се губи.Аз се отказах да купувам в София,защото си имам,както в София така и в сащ и инвестирах в къща в северозапада само за 8000$ без брокер в район с бъдещ туризъм с пещери и крепост.Ще и направя ремонт за още 10 000$ и ще стане бижу с басеин.Имам и кладенец 30м дълбок пълен с кристално чиста студена вода.
  • 8 Цоко Смоко

    13 10 Отговор
    Какво само брецате и хленчите,елате в Мездра и си купете евтин имот.Ама всички искате в София и ревете,че ви е скъпо
  • 9 брокери,строители, инвеститори,кредитни

    15 1 Отговор
    ННННЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.......................ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 10 Батко ти

    30 3 Отговор
    -60% е реалната цена в Бг
  • 11 Брокер

    3 13 Отговор
    Спрете да плачкате и бъдете малко по позитивниИИ
  • 12 от Сидней Австралия

    23 0 Отговор
    А нещо за ММТ или Модерн Мъни Теори? За QE куантитив изи до безкрай? И накрая, ааа не ве БГ е остров на стабилноста, в цял свят цените на асетите, включая имотите се срива, ама в БГ панелните к0пторници само растът при намаляващо и обедняващо население. Чесно ве, то цената ще е само нагоре заради матеряли локация и климатичните промени. И да не забравяме всичките 6ежанци са новите купувачи. Накрая лилаавите като почнат да се самонастаняват по колко ще ви платят? По 2000, или по 5000 евра? А?
  • 13 Анонимен

    5 1 Отговор
    Банкови фалити !