Отидете към основна версия

11 693 13

Продажбите на жилищата с ново дъно

  • сащ-
  • жилища-
  • сделки-
  • цени-
  • рекорд

В САЩ нивата се върнаха до началото на 2016 година

Снимка: Shutterstock

През август на текущата година пазарът на жилищни имоти в САЩ отбеляза значителен спад в продажбите. Броят на сделките с нови имоти пада до най-ниското ниво от началото на 2016 г. Спадът в броя на сделките се наблюдава за шести пореден месец. През юли броят на сделките с частни къщи е намалял с 12,6% спрямо предходния месец. Това се дължи основно на реакцията на пазара към по-високи цени и повишена финансова тежест върху кредитополучателите.
Жилищното строителство и продажбите на съществуващи имоти намаляват, а броят на непродадените площи расте.

Започнатите жилища през август достигнаха най-ниските си нива от началото на 2021 г. А броят на сделките с готови къщи, които съставляват по-голямата част от пазара, достигна най-ниското си ниво за последните 2 години.

В края на месеца 464 000 нови жилища бяха обявени за продажба, което е рекорден брой от 2008 г. насам. В същото време 90% от тях са или на нулев цикъл, или строителството все още не е завършено.

След силна инерция по време на пандемията, ръстът на цените в САЩ започва да се забавя. Според Бюрото за преброяване на населението и Министерството на жилищното строителство и градското развитие средната стойност на транзакция на първичния пазар се е увеличила с 8,2% на годишна база и възлиза на 439 400 USD, което е най-бавното увеличение на цената от края на 2020 г.

Тъй като запасите от жилища на пазара нарастват на фона на намаляващото търсене, е вероятно цените на жилищата да продължат да падат през следващите месеци.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.

Свързани новини