Отидете към основна версия

7 241 14

Пикът на пазара на имоти отмина

  • унгария-
  • цени-
  • жилища

Жилищните субсидии и скокът на заплатите стимулират жилищното строителство в Унгария

Снимка: Shutterstock

От десетилетия пазарът на недвижими имоти в Унгария е сред най-горещите в Европейския съюз. В последните месеци, обаче изглежда се охлажда и преминава пика си, според данни на един от най-големите посреднически агенции в страната.

През първото тримесечие на текущата година цените на апартаментите в Унгария са намалели средно с 4% спрямо същия период година по-рано, докато цените на жилищата са се понижили с 5%, се казва в изявление на Otthon Centrum. Цената на унгарските апартаменти през изминалата година като цяло се е увеличила с 25%, въпреки спада в края на годината.

Рекордно ниските лихви по ипотечните заеми, жилищните субсидии и скокът на заплатите стимулират жилищното строителство в Унгария, като цените на имотите са нараснали със 156% от 2015 г. насам, най-високите в ЕС, според данни на Eurostat.

Тенденцията се обърна, тъй като Унгария се бореше да овладее икономическите последици от конфликта в Украйна. Най-бързата инфлация в ЕС принуди централната банка да повиши основния лихвен процент до 18%, което доведе до намаляване на търсенето на ипотечни кредити.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини