Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 11:37 2 848 4

Руснаците изчезват от този имотен пазар

  • унгария-
  • руснаци-
  • купувачи-
  • жилища-
  • банкова сметка

Унгария замрази сметките на голям брой потенциални руски купувачи

Руснаците изчезват от този имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Според брокери руснаците изчезват от пазара на имоти в Унгария. Банковите сметки на много потенциални руски купувачи бяха замразени, което им попречи да получат достъп до спестяванията си. А тези с пари обикновено не могат да получат административно одобрение за покупка, според унгарския икономически сайт Világgazdaság.

Преди това руснаците купуваха имоти основно в Будапеща и в популярни курортни градове като Хевиз. Малка част от украинците също са инвестирали в унгарската столица, но те предпочитат предимно селски имоти.

Въпреки че присъствието на тези две националности не беше доминиращо на унгарския пазар като цяло, тяхното отсъствие сега е очевидно. Акош Бала, управляващ директор на унгарската агенция за недвижими имоти Balla Ingatlan, казва, че руснаците просто са изчезнали от пазара.

Карой Бенедикт, ръководител на връзки с обществеността и анализи в Duna House, също заяви, че руските купувачи са в особено трудна ситуация. Техният брой е незначителен (по-малко от 3%). Експертът обяснява това с това, че санкциите правят сделките невъзможни, тъй като руснаците имат много ограничен достъп до административните разрешения, които са им необходими за покупка на недвижим имот.

Руснаците също са смутени от факта, че банковите им сметки са замразени и не могат да откриват нови такива. Това означава, че те или изобщо нямат достъп до спестяванията си, или много трудно. Според Világgazdaság руски граждани, които имат активи в Унгария, се опитват да ги продадат или по някакъв начин да ги използват.

В противен случай спектърът от недвижими имоти, които руските купувачи търсят, е двусмислен. Тези, които могат да си позволят да купят имот, защото могат да получат разрешително и имат пари за това, са склонни да избират от луксозната категория, докато тези, които са по-малко заможни, са склонни да търсят апартаменти от среден клас, но и двете групи са склонни да предпочитат център и озеленени имоти.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Традиционалист

    4 5 Отговор
    Другаря путин не желае руснаците да ходят навънка да се учат на лошо
  • 2 ТаУмВзе

    1 6 Отговор
    Гнус 200 да върви към рашкирия е важното
  • 3 Гост

    2 0 Отговор
    Богати Русняци от много години живеят във Варна и Слънчев бряг.Тези дни бях там и навсякъде имаше Руско говорящи .
  • 4 Олят О тялО

    5 4 Отговор
    Проблемът е НЕ , че руснаците изчезват , а че БОЙКОВЩИНАТА все още стои по нашите български земи и не дава симптоми , че ще си отива ! Тя е пагубната проказа за България !