Last news in Fakti

27 Март, 2023 13:37 7 234 14

Пикът на пазара на имоти отмина

  • унгария-
  • цени-
  • жилища

Жилищните субсидии и скокът на заплатите стимулират жилищното строителство в Унгария

Пикът на пазара на имоти отмина - 1
Снимка: Shutterstock

От десетилетия пазарът на недвижими имоти в Унгария е сред най-горещите в Европейския съюз. В последните месеци, обаче изглежда се охлажда и преминава пика си, според данни на един от най-големите посреднически агенции в страната.

През първото тримесечие на текущата година цените на апартаментите в Унгария са намалели средно с 4% спрямо същия период година по-рано, докато цените на жилищата са се понижили с 5%, се казва в изявление на Otthon Centrum. Цената на унгарските апартаменти през изминалата година като цяло се е увеличила с 25%, въпреки спада в края на годината.

Рекордно ниските лихви по ипотечните заеми, жилищните субсидии и скокът на заплатите стимулират жилищното строителство в Унгария, като цените на имотите са нараснали със 156% от 2015 г. насам, най-високите в ЕС, според данни на Eurostat.

Тенденцията се обърна, тъй като Унгария се бореше да овладее икономическите последици от конфликта в Украйна. Най-бързата инфлация в ЕС принуди централната банка да повиши основния лихвен процент до 18%, което доведе до намаляване на търсенето на ипотечни кредити.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 превеждам заглавието за неосведомените

    30 4 Отговор
    балонът (по чужбина) се пукна... сещайте се

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Русофил

    18 14 Отговор
    При основна лихва 18%, инфлацията е поне 50%. Браво на руската слуга Орбан.
    Унгарците яко ще духат супата с него.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Брокера Вуй

    21 2 Отговор
    Сега е момента да купуйте, та и ние да вържем месеца, че НЯМА ПРОДАЖБИИИИ

    Коментиран от #6, #13

  • 5 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    А ингилизите и франкофоните никак не са зле, хич. Там изобщо няма стачки ден през ден.
  • 6 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Брокера Вуй":

    За да купи някой трябва да смъкнеш. Сделка се прави когато и купувача е доволен. Иначе сделка няма.
  • 7 Брокер

    6 8 Отговор
    Ривъъъ, виръъъ. Имотите са с 4-5% по евтини на ГОДИШНА база. И аз искам кюфтетата и кашкавала да се върнат на нивата от преди години, но нямама.

    Неееееееееееееееее

    Коментиран от #8

  • 8 Тоа па

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Казали нещо

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Каза чи

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тоа па":

    Скоро ще пита де акат гладните.
  • 11 Аз Кочо

    6 1 Отговор
    Ето какво се случва в САЩ и ще дойде и тук. Хората – и имам предвид огромен брой хора – най-накрая разбраха, че са били прецакани от почти нулевите лихвени проценти по банковите си депозити и те преместват огромни суми пари наоколо, тъй като депозитите внезапно се превърнаха в горещи пари, принуждавайки банките да реагират, като предлагат по-добри сделки. И сега земята е залята от банки, предлагащи 5% повече върху компактдискове, и хората прехвърлят огромни суми от едни банки в други банки, от сметки на паричния пазар към компактдискове, от чекови и спестовни сметки към компактдискове, сметки на паричния пазар и т.н. ., и те масово натрупват ценни книжа на Министерството на финансите. Целта е нисък риск от 4% до 5% плюс.Новото сега е, че те предлагат на съществуващите си клиенти 4% или по-високи компактдискове, за да ги насърчат да държат парите си в сметките си, вместо да ги измъкват, за да ги вложат във фонд на паричния пазар или компактдискове на някой друг
  • 12 Момчил

    9 1 Отговор
    Милена, вярно е,че има някакъв скок на заплатите,но цените на храната в Унгария са най-високите в ЕС,дори често над цените в Дания и Швеция. И с едни 700 евро минимална заплата,ти остава колкото и тук с минималната,т.е. един трибуквеник. Инфлацията там накара много хора да се замислят дали сега е момента за апартамента. Унгария колкото и странно да звучи е от нашата черга и парите не стигат за нищо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 каква унгария

    0 0 Отговор
    в Европа няма пазар- всичко пада поне 10 пъти за покупки на имоти! да духат супата, които не са учили мениджмънт за имоти!