Last news in Fakti

26 Юли, 2023 13:21 1 622 1

Пазар, който губи привлекателността на чуждестранните инвеститори

  • унгария-
  • чужденци-
  • инвеститори

Едва 3% от купувачите на жилища в Унгария са граждани на трети държави

Пазар, който губи привлекателността на чуждестранните инвеститори - 1
Снимка: Shutterstock

Сред приблизително 125 000 сделки, направени на унгарския пазар на недвижими имоти от юни 2022 г. до юни 2023 г., едва 2524 (2,02%) от купувачите са били чуждестранни инвеститори, които не са граждани на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) или Швейцария.

Унгарският пазар на недвижими имоти не е отбелязал сериозен спад в цените. Въпреки стагнацията и бавно наближаващата повратна точка, през първото тримесечие на 2023 г. в повечето случаи цените все още бяха по-високи от година по-рано. Това се отрази и на желанието на чужденците да придобиват имоти.

Средната цена на нов дом, според KSH, в Унгария е 54,5 милиона HUF (145 000 EUR), което е с 8,5 милиона HUF (22 000 EUR) повече спрямо предходните 12 месеца. Средната цена на квадратен метър е 900 000 HUF (2400 EUR), което е с 180 000 HUF (480 EUR) повече от 2022 г.

По-голямата част от молбите за закупуване на недвижими имоти (73%) се отнасят до къщи или апартаменти в столицата, пише infostart.hu. Столицата е следвана от Пеща и окръзите Зала и Дьор-Мошон-Шопрон в списъка на популярните инвестиционни дестинации.

Китайските купувачи на имоти все още са най-активни на унгарския пазар, въпреки че техният дял е намалял от 36,3% през 2021 г. до 31,5% през миналата година. Сред китайците най-популярните райони на столицата миналата година са Angyalfeld, Erzsébetváros и District X.

Делът на украинските купувачи се е увеличил с 2,5 процентни пункта в сравнение с миналата година. Така украинците станаха четвъртата най-голяма група, купуваща унгарски недвижими имоти през 2022 г. Делът на руските инвеститори нараства с почти 1 процентен пункт, като Хевиз и XIII квартал на столицата остават най-привлекателни за тях.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умен

    1 0 Отговор
    в най-корумпираната държава в ЕС какво очаквате. Това е пряко последствие от русофилството на Орбан!