Отидете към основна версия

8 517 14

Има места, където е по-евтино да се купи жилище, отколкото да се наеме

  • сащ-
  • жилища-
  • покупка-
  • наем-
  • цена

В САЩ едва в 4 щата покупката е по-изгодна от рентата

Снимка: Shutterstock

В САЩ закупуването на жилище е с около 25% по-скъпо, отколкото наемането му Четири щата, обаче правят изключение, посочват от Redfin. Анализ на еднофамилни къщи и градски къщи показва, че очакваните месечни разходи за ипотека са по-ниски от месечните разходи за наем в Детройт, Филаделфия, Кливланд и Хюстън.

В Детройт типичният дом е с 24% по-евтин за закупуване от наема - най-голямата процентна отстъпка сред 50-те най-населени метрополии. Средната ипотечна вноска за купувачите на жилище там е 1296 USD, докато средният прогнозен наем е 1697 USD.

Филаделфия предлага 7% отстъпка, следвана от Кливланд (4% отстъпка) и след това Хюстън (1% отстъпка). Средната лихва по 30-годишна фиксирана ипотека надхвърля 7%,показват данните на Bankrate.

„Не бих насърчил хората да свиват бюджетите си, за да си купят жилище, когато сме в рецесия и наблюдаваме спад в цените. В годините, предшестващи пандемията, имаше смисъл някои купувачи на жилища да нарушат правилото, което гласи да не харчите повече от 30% от доходите си за месечни жилищни разходи, но тези времена са по-рискови, така че има смисъл купувачите да са малко по-консервативни“, посочват специалисти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини