Отидете към основна версия

6 576 15

За пръв път поевтиняване на имотите от 2015 година

  • франция-
  • цени-
  • жилища

Основната причина е обезценяване на жилищата в Париж и околностите му

Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие на текущата година цените на жилищата отчетоха спад във всички региони на Франция, сочат данните на правителствената статистическа агенция INSEE (Национален институт за статистика и икономически изследвания). Агенцията регистрира тримесечен спад на цените на имотите за първи път от второто тримесечие на 2015 г.

Според последните данни предоставени от нотариуси тримесечното увеличение на цените на жилищата във Франция е само 0,2%. През второто тримесечие на 2023 г. обаче се наблюдава спад от 0,2% - за първи път от 2015 г.

Цените на жилищата на годишна база са паднали рязко между последното тримесечие на 2022 г., където ръстът е бил +4,8% според INSEE, и първото тримесечие на 2023 г., когато е регистриран ръст от едва 2,7%. Спадът в стойностите е малко по-изразен при апартаментите (+2,2%), отколкото при къщите (+3,1%), но това до голяма степен се дължи на влиянието на Париж върху общата картина.

Данните, публикувани от INSEE, се фокусират по-специално върху френската столица и по-широкия столичен район Ил дьо Франс. Те показват, че за второ поредно тримесечие цените на имотите в Ил дьо Франс са паднали с 1,1% на тримесечна база след спад от 0,5% в края на 2022 г.

Въпреки потенциално мрачното тълкуване, спадът на цените на имотите във Франция е по-скоро връщане към нормалната активност, смятат експерти. Въздействието на пандемията от коронавируса върху пазара на недвижими имоти доведе до рязко увеличение на цените на жилищата, като „падането“ по-реалистично връща цените там, където трябваше да бъдат, ако коронавирусът не се беше случило.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Свързани новини