Отидете към основна версия

8 521 135

Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени

Еднакъв темп на поскъпване на жилищата в София и Бургас

Снимка: М. Богданова ©

Разглеждайки цените на 2-стайните жилища в четирите най-големи български градове за изминалите 12 месеца, виждаме слабо поскъпване в София и Бургас и по съществено такова в Пловдив и Варна. Какво се случва с цените на 2-стайните жилища в София и по-големите български градове?

София

Близо 1380 EUR е цената на квадратен метър при двустайните апартаменти в столицата към декември 2023 г., сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. През същия месец на миналата година сделки са се сключвали на нива малко над 1300 EUR/кв.м. Поскъпването е около 5%.

Варна

В Морската столица се отчита по-съществено увеличение на разглеждания тип имоти за периода декември 2022 г. - декември 2023 г. - 13%. От 1038 EUR/кв.м цената се е покачила до 1182 EUR/кв.м към момента. Доближаването на стойностите със София отново е налице.

Бургас

Градът е с доста по-добре развита инфраструктура от Варна, но въпреки това остава с най-ниски цени на квадратен метър при двустайните апартаменти, сочат данните на imot.bg. Средната цена към момента е 764 EUR/кв.м срещу 731 EUR/кв.м през декември 2022 г. Увеличението е около 4%.

Пловдив

Увеличение от 10% във втория по големина град се дължи най-вече на голямото количество нови апартаменти на пазара. Средната цена на квадратен метър през декември 2023 г. достигна 1000 EUR. Прогнозите на анализатори са, че през идната година темпът на строителство ще се забави, броят на новите жилища на пазара ще е по-малък, което ще спомогне за запазване на цената, а в някои квартали може да се отчете дори лек спад.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.

Свързани новини