Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 09:21 11 053 125

Все по-малко купувачи на имоти

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

През третото тримесечие са сключени 16 000 сделки

Все по-малко купувачи на имоти - 1

През третото тримесечие на текущата година сделките с имоти в най-големите български градове – София, Пловдив, Бургас и Варна, е 16 000 броя. Това е с 4000 сделки по-малко спрямо същия период на 2019 г. Най-малък е спадът на покупко-продажбите в София – 7%, а най-голям – в Пловдив – 14%.

Възниква обаче въпросът какво ще се случи с новостроящите се в момента жилищни сгради на фона на намаляващия брой сделки. Разглеждайки издадените разрешителни за строеж през 2021 и 2022 гг., се вижда, че на пазара ще излязат 34 314 жилищни единици.

Според експерти, пазарът на жилища се успокоява, а сделките са се върнали на нивата от 2020 г. „Инфлацията, която наблюдавахме през 2021 и 2022 гг. накара голяма част от хората, които имаха спестявания да ги прехвърлят от депозит в недвижим имот. Това доведе до ръст в търсенето, а оттам и поведе цените нагоре. Към днешна дата обаче все по-малко са хората, които правят подобно прехвърляне от спестяване към имот“, коментират анализатори.

Тези, които очакват, че цените на жилищата ще се върнат на стойностите от 2020 г., трябва да знаят, че това няма как да се случи. Причините са няколко, но на първо място е фактът, че строителните материали поскъпнаха много. Също така цената на труда днес е доста по-висока.

Най-масово купуваните апартаменти са 2- и 3-стайните. Как се промениха цените за разглеждания 3-годишен период? Най-евтино е било и остава в Бургас. През ноември 2020 г. средната офертна цена е била 585 EUR/кв.м. Към днешна дата е 764 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg.

Следва Варна, където стойностите за разглеждания период са се повишили от 770 EUR/кв.м до 1170 EUR/кв.м. Най-скъпо остава в София с офертни цени от 950 EUR/кв.м през ноември 2020 г. до 1390 EUR/кв.м към ноември на текущата година.

Аналогична е картината и при 3-стайните жилища. В Бургас и Варна през ноември 2020 г. средните офертни стойности са били съответно 585 EUR/кв.м и 790 EUR/кв.м. Към днешна дата цените са 900 EUR/кв.м и 1210 EUR/кв.м. За София и средните цени, и увеличението за последните 3 години е аналогично на това при 2-стайните апартаменти – от 950 EUR/кв.м на 1390 EUR/кв.м.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    140 18 Отговор
    И през 2008-ма слушахме подобни изказвания, че цените нямало как да паднат и ще вървят само нагоре. Три години по-късно бяха с 50% надолу. Интересно като няма търсене и като вдигнат лихвите как ще задържат цените?

    Коментиран от #6, #125

  • 3 честен ционист

    134 11 Отговор
    "Най-масово купуваните апартаменти са 2- и 3-стайните." В България дори и броят на стаите е надут. Навсякъде по света, колко "стайно" е едно жилище, зависи от броя на спалните и никъде не се брои хол, усвоена тераса, антрета, мазета и подобни БГ щуротии.

    Коментиран от #7, #26

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    54 7 Отговор
    много Хора нямат работа пари
  • 5 Директора

    80 7 Отговор
    Едно е да продаваш панелка в Люлин, друго е да продаваш панелка на Руски Паметник. Много глупости има написани, а графиката говори друго. На хубаво място ли е апартамента и стар да е, винаги ще има купувачи и наематели. Това е истината.
  • 6 хей

    24 52 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    хахахаха, да, със 100% даже паднаха. Говорите пълни глупости. Никога не е имало такъв спад. Максимум, ама максимум, следната цена е падала с 10-15%
    Ако говорите за конкретен имот, но пазара не се гледа така. Средно не са падали никога с повече от 15% цените.

    Коментиран от #40

  • 7 Така е

    24 42 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Но това не е толкова важно. Така или иначе няма човек, който да купи апартамент, без да го види. Така че и 20 стаи да пише че има, ти го виждаш и преценяваш. Не е това акцента на статията. Друг е, ама... карай. Кой както иска да го разбира. Цените ще са само нагоре. Може да има охлаждане, може би дори лек спад, но след 5 години, това, което сега струва 100 ще струва 130. Това е пътя и няма как да се промени.

    Коментиран от #13, #15

  • 8 20 години ще плащаш ипотека

    52 4 Отговор
    И не знаеш какви съседи ще имаш в етажната собственост и какви професионални домоуправители ще имаш
  • 9 По време на война имоти не се купуват

    69 11 Отговор
    Трябва ти кеш ако стане нещо да палиш джапанките.Тук в бг.каруцата може да се обърне точно за един миг.Разбралите да слушат и мислят шматките да купуват и след време да не се чешат по главата къде им е блока.
  • 10 Балона

    61 8 Отговор
    Ще се пукне до 4-5 години! Апартаменти има 40-50 млн човека. Ние сме 5-6 млн. Кви са тия цени?
  • 11 бай Иван

    64 10 Отговор
    "Тези, които очакват, че цените на жилищата ще се върнат на стойностите от 2020 г., трябва да знаят, че това няма как да се случи. Причините са няколко, но на първо място е фактът, че строителните материали поскъпнаха много. Също така цената на труда днес е доста по-висока"

    Да поразсъждаваме дали е вярно. Ми не е. Имате инвеститор които е вложил дадена сума в определен обект.Вариантите за финансиране са три -собствени средства/малко вероятно/, привлечени/на зелено/ и банков кредит. Най-добрият вариант е от продажба на зелено. Там друг плаща,а Вие само сте си заложили печалбата на кв.м. Само ,че и там може да има срив и да не се доизплатят парите за строежа. Освен това хората се напатиха от сделки с миражи "Анжел строи за Вас града на мечтите" ,комплекса на Божков дето го запорираха и т.н. Сега всеки иска да има "видим резултат" при покупката. Когато сте взели банков кредит и чакате 1-2-3 години купувачи, какво става?Какво става ако сте вложили собствени средства 1-2-3 години и няма купувачи. Единственият изход да не загубите е да продавате на около и малко под себестойност да са по-малко загубите.Това е логиката на пазара. Дали е възможно .Да възможно е. Аз съм закупил на 420 евро 2011 година апартамент ново строителство.И тази цена беше около 70 евро над себестойност. Само да уточним,че с тези пари 2009 година можех да купя само стара гарсониера.В момента в София е една строителна площадка за жилища. Де ги купувачите само се питам? Тук не става въ

    Коментиран от #12

  • 12 бай Иван

    49 4 Отговор

    До коментар #11 от "бай Иван":

    Тук не става въпрос за нужди, а за възможности за покупка да сме наясно. Така,че нещата ще се върнат на приемливи нива.И при капитализма има възходи и сривове.
  • 13 РЗС

    61 7 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Всеки пазар има цикличност, имотния е с най-дългата цикличност, но постоянен растеж на цените няма в никой пазар! Както го наричате вие, балон. Когато цикълът се рестартира цените се връщат до преди да започне цикълът плюс 10тина процента заради годишната инфлацията. Колкото повече и по-висока е стълбата нагоре толкова по-голямо ще е падането надолу. Така е на всеки един пазар.

    Коментиран от #17

  • 14 Ох кеф

    47 2 Отговор
    Мутраците застроиха Черноморието забързи печалби и сега никой не почива там. Сега застроиха големите градове и сега стана невъзбожно да се живее. Строител фалира, буташ му блока.
  • 15 Не си много прав

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Виж цените в Украйна. Не си мисли ,че не може да се случи нещо подобно в България. Или пък провери цените в Турция ,където беше земетресението. При идеални условия инвестицията в имот донякъде си заслужава. В България май все още не . Защото инвестиция от която започваш да печелиш след 30 години просто не си струва .
  • 16 Балъците са на превършване вече

    72 4 Отговор
    Ново строителство топ качество хол с кухня 2в1- 20кв.м.😂😂😂 1 спалня 10кв.м.😭😭😭😭😭 2-ра 11кв.м.😭😭😂😂😁😁 клозет с баня 4кв.м.😒😩😩😩😩😭😭😁😁😂😂😩👌 две тераси по 15кв.м.много хубави все едно там ще живееш и асансьор лукс на кой му пука там ли ще спя.😁😁😁😁😀😀😀😀.Дай 3 торби с пари.😂😂😂😂😀😀
    Нанасяне:Мило ми то няма място за гардероб си чеше кухата глава жената къде ще си държа обувките имам 200 чифта.Кухият мъж споко мило имаме тераса 15кв.м. ще ти направя там шкаф.
    Жената мило няма място в другата стая за бюро и гардероб на детето.Споко ще избием стената и ще затворим другата тераса тя не ни трябва.Браво мило колко си ми умен.

    Коментиран от #21

  • 17 бай Иван

    32 5 Отговор

    До коментар #13 от "РЗС":

    За цикличността в цените на имотите през годините. През 1996 година мой роднина закупи в София в Надежда двустаен за 18 х.щ. долара. През 2003 г мои познати закупиха чрез ипотека от човек напускащ страната в Манастирски ливади апартамент около 140-150 /реална кадратура на жилището и тухла/, обзаведен и то много качествено , като сега след изплащането на ипотеката им излезе на около 70 000 евро всичко като крайна цена. През 2009 г също мой познат си търсеше гарсониера/за толкова имаше пари/ и в Люлин 5 беше ходил на оглед и искаха за такава около 50 000 евро. Отказа се и седем години по късно купи в блок ЕПК в 4-та част обзаведен двустаен с ПВЦ дограми и без нужда от ремонт за 64 000 ЛЕВА. Това не е шега, а действителните цени.
  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    36 3 Отговор
    Все по-малко купувачи на имоти.

    да се чете:

    Все по малко роби на бан(к)дите .
  • 19 Бг брокер

    50 4 Отговор
    До сега натискаме купувачите, ама вече ги няма. Сега май трябва да натискаме продавачите, че сделки няма.
    По добре 20% цената надолу и комисионна в джоба, от колкото години да обикалям и отварям вратите на тея коптори, мх.

    Коментиран от #22

  • 20 Продължение

    50 3 Отговор
    Мило в кухнята има място само за пералня и съдомиялна.Споко хладилника ще сложем в коридора виж колко е голям и широк.Да мило браво колко си ми умен.Мило колко купихме този луксозен имот.А ми три торби с пари.Мило колко дадохме да избием стените и за ремонта, ми още две торби.Мило не мога така да живея хладилника в коридора обувките ми на терасата имаме кухня но нямаме хол тоалетната е една всяка сутрин пишкам в буркан.Коте не се притеснявай след 40г. ще си купим още по голям имот този ще струва 20 торби с пари тогава.
  • 21 бай Иван

    41 5 Отговор

    До коментар #16 от "Балъците са на превършване вече":

    Абсолютно вярно ! Разгледах схемите на жилищата ново строителство в момента. Прави ми впечатление ,че при тия маломерни жилища интересно са вкарали по две бани??? от по 3.5-4 кв. метра. То няма място къде да се обърнеш , обаче аристокрация -2 бани.За спални от по 10 кв.м да не говорим. Ако вземете да дишате с жената едновременно, ще се свият стените. За тези на последните етажи пък да не говорим с тези скосявания, дето можеш в стаята да стоиш прав само до вратата. Разликата между старото строителство примерно в 90 кв.площ метра е около 8-9 квадрата чиста площ в повече при старото. Само,че тези пари които се искат за панелки дето им остават по документи я има, я нама 10-20 години живот са безумни . Отивате и гледате един блок, който изглежда като бразилска фавела / и като цвят и като изпълнение/,за стълбища и входове да не говорим и цена 1500-2000 евро на кв. За парно и топлинна ефективност да не говорим. Еми дръжте си ги.При тези две недобри алтернативи все пак предпочитам новото строителство .Поне когато се прибирам ,не се чувствам като в кокошарник, все пак има поне 50 г. напред експлоатация.

    Коментиран от #28

  • 22 Милото

    17 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бг брокер":

    Браво!Аплодирам тоз коментар много си надвиха масрафа продавачите.От къдя на къдя.От дек на дек!
  • 23 Коментар

    51 6 Отговор
    "Тези, които очакват, че цените на жилищата ще се върнат на стойностите от 2020 г., трябва да знаят, че това няма как да се случи. Причините са няколко, но на първо място е фактът, че строителните материали поскъпнаха много.."
    Напълно погрешно>
    1. цената е функия на търсе и предлагане, не на себестойност. Ако беше въпрос на себестойност сега цените щяха да са по 1000евро. а не по 2000 квро кв.м.
    2. Цените на суровините спаднаха от началото на войната.
    3. В 09:00ч днес изленаха данните за PPI YoY OCT за Гермяния с отрицатлни стойности -11% , предходния месец бяха -14% СПАД НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.
    4. В Гермяния, в цела Европа има спад на строителстово, в DE -50% ПО-МАЛКО започнати нови строежи. Това означава СПАД на търсенето на строителни материали, СПАД на ЦЕНИТЕ на строителни материали.
    5. Заплатите в строителството в Германия СПАДАТ. Поради многото уволнения има излишък от строители и запалтите има ПАДАТ. Питайте хора от сектора там !!!
    6. Тепърва, ще се влошава икономичестата обстановка в Бг. тепърва започва да расте берзаботицата и тепърва започват да се увеличават лихвите.
    7. Цените на имотите са крайно НЕДОСТЪПНИ. Пазара просто не може да функцинира на тези нива.
    8. Милена копкото и да помпа пазара, коня отиде у ряката ....

    Коментиран от #29

  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    26 6 Отговор
    Домът е КЪЩА с двор !

    хапартамента е псевдожилище тип соц общежитие (или боксче за прасенца) за много пари.
  • 25 нео

    59 7 Отговор
    Такааа ,колеги , стигнахме до положението -КЕША Е ЦАР ! Каквото и да говорят брокерите и кредитните консултанти , винаги имайте едно наум , че те имат изгода ВИЕ да вземате кредити и парите да отиват при ТЯХ , а за ВАС остава връщането за срок от 20-30 години ! Не обръщайте внимание на хора които ви говорят , че парите се обезценяват , ако е така , защо точно те искат вашите обезценени пари , като ги вземат , при тях не се ли обезценяват ? Когато ходите на оглед ако ви се налага да купите , предлагайте наполовина на исканата цена и си тръгнете без обяснения , след Нова година ще ви молят да ви продадат . Пазара в момента е на купувача , а както знаем в България всеки има къде да живее и няма глад за имоти .Успех на всички и умната ....

    Коментиран от #27

  • 26 Ами квадрата ?

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Купувам двустаен 75 квадрата с дневен тракт 22 и спални(чка) 11, баня, коридор, терадс 3-4, още няколко до 40 със зор, как станаха 75? Общи коридори на етажа, не знам още къде...п

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Браво

    18 5 Отговор

    До коментар #25 от "нео":

    Точно в 10-та.
  • 28 умен

    4 11 Отговор

    До коментар #21 от "бай Иван":

    Ако премериш банята на панелка ще останеш учуден, че и тя е по-малко от 4 кв., но с много не практично разпределение и често(при тристайните) се налага тоалетната да е в отделен кафез, в който стандартен моноблок трудно или изобщо не се побира(според модела).

    Коментиран от #31

  • 29 бай Иван

    21 3 Отговор

    До коментар #23 от "Коментар":

    "цената е функия на търсе и предлагане, не на себестойност. Ако беше въпрос на себестойност сега цените щяха да са по 1000евро. а не по 2000 квро кв.м.
    Отговор:Точно така, но когато видиш ,дългосрочно,че ще загубиш, ако държиш високи цени гледаш да се отървеш бързо на около себестойност/къде по високо къде по малко/ за да освободиш пари за да ги вложиш в нещо което ще донесе повече печалба/както стана преливане на капитали последните години към строителство/. И още и сега има на 950 евро имоти ново строителство /виж оферти в доста комплекси/
    "Тепърва, ще се влошава икономичестата обстановка в Бг. тепърва започва да расте берзаботицата и тепърва започват да се увеличават лихвите"
    И това е абсолютно вярно. В момента има една политика в страната /ала ковид/ дето помпа инфлацията, но това ще спре и ще има рестрикция към доходи,заплати, работни места. Няма как да се върви със същите ръстове на заемите като държава.Освен ако не е някаква политика отново да се приберат спестяванията като през 1997. То и ковида беше нещо такова /печаташ пари и раздаваш без покритие и после ги изземваш от обръщение чрез инфлацията/
    "Цените на имотите са крайно НЕДОСТЪПНИ. Пазара просто не може да функцинира на тези нива."
    Абсолютно вярно ! Не може, поне не в дългосрочен план при тези нива .Спекулантите купувачи свършиха .Сега е време те да продават.
  • 30 умен

    4 11 Отговор

    До коментар #26 от "Ами квадрата ?":

    туй за панелка ли говориш? Защото там хол 16кв, спалня 12, кухня 6, тераса 3 а уж е 65 квадрата и терасите не се смятали според някои "експерти"

    Коментиран от #61, #120

  • 31 Бай Иван

    10 6 Отговор

    До коментар #28 от "умен":

    Да, така е .Около 4 кв.м е една баня в панелка . Тук става въпрос в новото строителство за какво са ти две бани по 3.5-4 кв. метра.Направи една примерно шест и освободи два квадрата за друга полезна площ. Да ако апартамента е 150-200 кв. м. "окей" да имаш две бани , ама в тия кутийки това е излишен лукс и разходи и загуба на полезна квадратура.

    Коментиран от #44

  • 32 Варна

    47 4 Отговор
    Проблема е , че вече е късно за продажби . Купувачи няма .Кредитите започват да стават скъпи и за по-дълъг период .Банкерите си закачиха клиенти за следващите 30 години .Който има ипотека , особенено ако не е на основно жилище , ще бърза да продава и да връща кредита .Факторите наистина са много , но този път спада на цените ще е колосален и много по брутален от 2008 година .Купувачи просто няма , в момента има ваканционни имоти на морето за по 20 000 евро и нилкй не ги поглежда .Тепърва ще излизат имоти от ЧСИ и банки
  • 33 бай Иван

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ами квадрата ?":

    Квадратурата ти се мери по външият периметър на застроеното. Когато имаш преградни стени от тухла изчезва част от квадратурата т.е вънка я има, вътре я няма. Отделно общи части на сградата, които при панела не влизат , както и терасите /те също при панелките не влизат в квадратурата./

    Коментиран от #37

  • 34 Заралия

    7 7 Отговор
    Те и сега цените не са лоши,ама всички искате да живеете в шопландия и затова е тоя вой

    Коментиран от #49, #121

  • 35 бай Бончо

    37 4 Отговор
    Къща пари не връща ! Това е стара поговорка ! В България има 41 % празни жилища , като само за София е 30 % , тези имоти или не са обявени или са на пазара , но никой не ги поглежда . Банкерите си направиха играта , 15 години ви раздаваха кредити , за да ги връщате 30 години . Когато един имот е купен с ипотека , то този имот е на банката до момента до който не се изплати и последната стотинка .Понеже съм дърт помня когато един имот струваше 10 000 долара и никой не купуваше .Тази лудост с имотите я направиха брокерите , самите те знаят , че когато пазара върви надолу , никой не куоува и затова винаги говорят , че пазара е нагоре . Бай Бончо има имоти и за децата , тоест едно поколение изобщо може да не участва на този пазар ! Брокерите да започват да казват истината на хората , за да могат хората да минимализират загубите .Знаете ли колко народ още изплаща безумни кредити от 2008 ? Това не е пазар , това е финансово заробване .

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не е точно така!

    13 14 Отговор

    До коментар #35 от "бай Бончо":

    През1996 купих в един от големите български градове двустаен за 11000 долара.През 2017 го продадох без да имам нужда от пари за 45000 евра и мислех че съм сключил добра сделка,а сега онзи дето го купи от мен го продаде за 70к евро само 6 години след покупката. Който както иска да го тълкува!

    Коментиран от #39

  • 39 бай Бончо

    22 5 Отговор

    До коментар #38 от "Не е точно така!":

    Така беше до сега ! Виж годините които си цитирал , това потвърждава думите ми . Точно през тези години има бум на кредитирането .Ако нямаше такова безумно кредитиране , нямаше да има такива цени .Съгласен съм с теб, че досега можеше да се продава по-скъпо , но така е когато се образува балон . При биткойна е същата работа , много хора изкараха пари , но и много хора купиха на 65 к и загубаха много пари .Хората просто забравиха какви бяха цените преди 2008 година и после как паднаха след това .В Испания , държава с евро , имот купуван за 70к евро , по едно време се продаваше на 14 к евро .Към днешна дата , имотите в САЩ ,Германия , Италия , Испания ,Франция са буквално в низходящ тренд и вече правителствата обмислят как да има по голяма достъпност при покупка на имот , защото това е един от факторите за демографската криза .Виж мненията на доц.Сарийски и проф. Кр.Петров .

    Коментиран от #42

  • 40 Гладен брокер

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "хей":

    Аха да, даже 8% беше спада.😀

    Коментиран от #95

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да поясня

    7 12 Отговор

    До коментар #39 от "бай Бончо":

    човекът който купи тогава жилището извади 45к от сметката си спестени, а не кредит. Що се отнася до Испания цитирате доста стара информация.Да 2012 бях на Майорка и се продаваха имоти на смешна цена -едностаен 12 к евро какъвто сега се продава без ремонт за над 100 к. През 2016 г. на Тенерифе на Плая парайсо бях под наем в едноспален 45м2 който се продаваше за 65к евро от банка а сега му искат 240к евро. През 2019 в Голф дел сур на Тенерифи сур бях в студио 50 м2 което се продаваше отново от банка за 60к а сега е 135к. Сега гледам че в Сан педро дел пинатар/Мурсия/ където си е евтино до преди година имаше хубави неща за по 35-40к евро за двустаен сега вече са по 80 до 100....! Така,че нещата не са такива каквито бяха и май няма за съжаление да бъдат.

    Коментиран от #47

  • 43 ами

    9 11 Отговор
    Аз реших, че няма да се занимавам с панелки и започнах да строя къща на наследствен парцел. За какви цени става на въпрос няма да ви казвам. За покрива само ми взеха 40 хиляди лева, по 60 лева искат за лепене на плочки, спазарихме се на 55 защото са над 50 квадрата, обаче за баните искат твърдо по 5 хиляди лева на баня.

    Коментиран от #45

  • 44 умен

    11 6 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Иван":

    Ако не си имал 2 бани, няма какво да коментираш. Много е практично. Докато се бръсна в едната баня, в другата жената се къпе и така не се чакаме. Като имаш гости с преспиване, те си ползват едната а вие другата. Така не се притеснявате взаимно. Мечтата ми е да имам баня в спалнята. Така се отделяш от децата и гостите. Иначе обратната логика е, че можеш да ходиш в комшията да се къпеш и тези квадрати да си ги спестиш.

    Коментиран от #53, #81

  • 45 Вуй

    27 2 Отговор

    До коментар #43 от "ами":

    Цените на строителните материали вече не са толкова скъпи, както бяха 2021-2022 г. Надниците на "баш майсторите" също падат, ако и да не ти се вярва. Строя къщи, а не една къща на наследствен парцел, запознат съм. Нека не послъгваме хората, че нещо мязаш на брокер.
  • 46 Кавички на кавичките

    3 3 Отговор
    "Тези, които очакват, че цените на жилищата ще се върнат на стойностите от 2020 г., трябва да знаят, че това няма как да се случи. Причините са няколко, но на първо място е фактът, че строителните материали поскъпнаха много. Също така цената на труда днес е доста по-висока."-ще ходите, броук е...и!
  • 47 бай Бончо

    17 2 Отговор

    До коментар #42 от "Да поясня":

    Така е , в Испаня после пак скочиха цените и точно сега в момента пак падат . В България този цикъл тепърва предстои .Колкото до спестените 45 к евро , да съгласен съм , аз също съм си купил през 2011 със собствени спестени , но тогава имаше възможност да се пестяват пари .Сега в тази ситуация , не знаем утре колко ще е цената на бензина .В момента изобщо не е подходящо да се инвестира в имот , поради това че повечето стрни в ЕС навлязоха в рецесия , а ние сме свързани с ЕС , а при рецесия цените на имотите падат .Аз не искам да споря с никого за нищо , просто искам хората да са предпазливи при решението си за покупка , за да не загубят пари .През последните 2-3 години пазара се движи от страх и спекула ,реалната ситуция е съвсем различна .Можеш да си купиш само ако имаш парите , тогава е твое ! Всичко друго е на банката .Ако ти потрябват пари , не можеш да продадеш само една стая .Цените в момента се определят на принципа -ами там толкова вървят . Докато цените се опредят така , аз не участвам на този пазар .Цената е търсене и предлагане , ето днес в Банско продават по 300 евро на квадрат , и пак няма търсене

    Коментиран от #50

  • 48 Недоумяващ

    11 2 Отговор
    И как точно цените на строителните материали и на труда обясняват днешните цени на древните софийски панелки, съществуващи на доизживяване?!? Щот аз разлика в цена на стара панелка и ново строителство не виждам да има. Или ако има, то новото е по-евтино, стига да е до акт 14.
  • 49 Последния селянин на софията

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Заралия":

    Кажи им го майка, че все се бута като скариди на софията.
  • 50 12345

    5 12 Отговор

    До коментар #47 от "бай Бончо":

    И за Банско не сте прав. Всеки ден получавам новите оферти. И там цените полудяха. Дори и да сте видяли нещо евтино то реалната площ е наполовина от обявената и е с такса обслужване мин.15 евро/м2 която обезсмисля евтината оферта! С две думи продавам,но клиенти няма.Свалям ли цена? Не.Изтеглям ли от продажба имотите си? Да и чакам. Пък ако видя някой уплашен от Вас да продава евтино ще купя. Между другото погледнете обявите на ЧСИ и сравнете цените им с тези от преди година и ще видите разлика и там нагоре!

    Коментиран от #51, #122, #124

  • 51 бай Бончо

    14 2 Отговор

    До коментар #50 от "12345":

    Може за Банско да не съм прав , но вчера минах покрай поне 2 билборда и цените бяха 300 евро , а не изглеждаха стари , но е възможно да стоят там от 2009 година ,ха ха.
  • 52 1122

    25 3 Отговор
    Абе вие какво искате,останахме около 6 милиона,раждате по едно дете,че те не ни трябват повече жилища,даже имаме в излишък.Жилищата на родителите ни и на бабите ни остават празни,по селата също,защо строите като никой не купува.Или после насила да ни карате да купуваме и да искате да събаряте старите ни жилища.Стига сте бълвали бетонни кутии,не остана градинка низастроена.Населението го събрахте в три града,всичко стана лудница.То бива алчност за пари,ама спрете се малко,огледайте се какво правите,разпределете го това население по всички населени места,така и работа ще има за всеки,градовете и селата ще живнат,икономиката ще се развива нормално,и....пълната ЛУДНИЦА която създадохте с това ОКРУПНЯВАНЕ НА две,три населени места ще се премахне,и хората ще заживеят по на широко,с дворчета и градинки,както на прехваления ви запад /нали искате да е като в Канада,Нидерландия.../ тогава не презастроявайте няколко населени места, аправете малки спретнати градчета и селца с предприятия в които да работят хората в тях,с хубави пътища ,с училища и спортни комплекси,хората да се забавляват през свободното си време,а не да се чудят как да стигнат до работата си,и после как да се приберат.Като са по малки населените места ще могат и с велосипеди да се придвижват,тогава и колите ще намалеят.МИСЛЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ,НЕ МИСЛЕТЕ КОЛКО ПО ГОЛЕМИ БЛОКОВЕ ДА СТРОИТЕ И КОЛКО ПОВЕЧЕ ПАРИ ДА ИМ ИСКАТЕ.
  • 53 Бай Иван

    15 5 Отговор

    До коментар #44 от "умен":

    Абе Льоло, с апартамент от 70 кв. метра ново стротелство за какви гости ми говориш,че ще ти дойдат? На остъкления балкон балкон ли ще ги сложиш , ама ще имаш две бани 0едната за гости? Цял живот с две бани си бил, ама ще пър.д.иш в една стая с четири човека от 12 кв. метра. Де па толкова аристократи станахте , та не можете без две бани?

    Коментиран от #59, #67

  • 54 Бивш софиянец

    23 3 Отговор
    Незнам в общ план но аз продадох 70 кв панелка в София и си купих със същите пали 128 кв.м ново строителство обзаведен в Благоевград. Родих се, бачкам си от вкъщи, всичкои услуги са емного по евтини и всичко ми е на макс 10 минути пеш
  • 55 @@@

    23 2 Отговор
    Цените може да паднат и със 100%, зависи какви ексцесии ще има в икономиката, справка Детройт 2009 година, къщи за по долар в най-развитата икономика....Така че кротко с хипотезите.
  • 56 Майк Алън Патън

    16 4 Отговор
    Има ли значение колко са купувачите на пазара , щом на мис Бикини Борислава Йовчева й е била подсигурена къща в Барселона , а после и имот в Истанбул ? Бат Бойко оказва се , е щедър чиляк !

    Коментиран от #77

  • 57 гост

    28 2 Отговор
    Да вметна и аз нещо, тази простотия по БДС кой я измисли? Какво е това БДС? Във всички нормални държави апартаментите се издават с готови подови настилки,врати, бани, тоалетни, кухни, стени и тавани, .......които допълнително се уточняват с купувача (цветове и материали), НО ... си влизат в цената и така се издава жилището. В БГ всеки влиза и почва да кърти, блъска, пробива, цапа и руши общите части (асансьори, стълби) докато си направи апартамента. Това за един обект продължава 2-3 години и коства шум, мръсотия и над 300 евро на квадрат на собствениците (зависи от материалите). Дори по комунизма се издаваха апартаментите с готови бани, кухни, на паркет или балатум или каквото е било възможно. Сега защо не е така? Каква е тази мушангия БДС?

    Коментиран от #71

  • 58 Аз Кочо

    12 2 Отговор
    QT ще удари същите цени на активите, които QE наду за 25 години

    Дълго време QE не направи нищо за пазара на труда или икономиката като цяло. Просто наду цените на активите. И тогава язовирната стена се скъса и QE напомпа потребителските цени, което свърши работа на икономиката, с която сега централните банки трябва да се справят

    Същото с QT, то не прави нищо за икономиката или пазара на труда, просто ще намали цените на активите; и в крайна сметка това ще помогне за овладяване на инфлацията.
  • 59 Аз Кочо

    13 3 Отговор

    До коментар #53 от "Бай Иван":

    Тоя му обяснявах сто пъти че новото строителство е пълна измама. Но колкото и да му обясняваш той си знае едно и също.
    Когато някой се е прекарал е трудно да си го признае дори и пред него си.

    Коментиран от #68

  • 60 Аз Кочо

    17 3 Отговор
    Пазарът на имоти световно вървеше нагоре от 2000 г когато се спука дотком балонът и централните банки започнаха да печатат пари.
    После дойде 2008 и те удвоиха скороста на принтера. Когато 2018 пазарът тръгне надолу след затягане на паричната политика те се уплашиха и пуснаха отново принтера. По време на ковид те напечатиха толкова пари колкото бяха напечатили през целия този период. Разбира се това отприщи най голямата инфлация от 40 години. Те успяха да я намалят но не и да я премахнат. Достигането до 2 пр. е най трудно и то ще стане или след години или с рецесия. В двата случая цените на имотите ще пострадат те вече започнаха да страдат заради високите лихви.

    Пазарът в България е свързан с световната икономика и когато тя страда, страда и бг икономиката. Европа вече е в техническа рецесия.

    Когато тази рецесия се пренесе тук ще има загуба на работни места. Хората с заеми ще поведат хорото с падащите цените.

    В бг 90 пр. имат имот а 9 пр повече от един имот.
    Няма имиграция, това е един малък скапан пазар. Сделките вече се сриват от 1 година и това не е защото няма имоти за продажба а защото цените са силно надценени. Когато банките не могат да печатат пари заради инфлацията и да крепят пазара той се срива.

    Първо падат сделките а после и цените. Натрупват се много имоти на пазара а купувачите ги няма. Те са отстрани и чакат още и още спад.

    Трябва да разберете че ерата на безплатните пари свърши.
  • 61 Аз Кочо

    18 3 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    Момче, 100 пъти ти обясних че нивото строителство губиш веднъж 20 м2 от общи части и втори път те врътка строителя с поне 10 м2 които липсват.
    Панел или стара тухла до 74 терасите, коридорите и банята не влизат в квадратурата а след 74 се брои 1/4 от балконите .
    Новото строителство на БДС ти го издават по начин който не се среща никъде в света. А именно да си довършиш имота за който вече си платил. Не стига това а ти го продават на цени характерни за западна Европа сащ и Канада.

    Коментиран от #64

  • 62 Спешно продавам

    13 3 Отговор
    панелка в Люлин 1, със ЗП от 55 кв.м. за 250 000 евро
  • 63 "Кредит Маркет ООД"

    6 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 64 Прав си

    9 2 Отговор

    До коментар #61 от "Аз Кочо":

    а материалите са от левчето
  • 65 Р2Д2

    16 3 Отговор
    Абе на каквито и чудесии да се надявате ако сте семейство с нетни доходи под 5000лв и без спестявания изобщо не поглеждайте към собствен имот. Живейте си под наем хем е по-изгодно хем сте по-гъвкави. Истината е че в България на практика няма средна класа. Просто някакви свръхзадлъжнели оптимисти, които само един трус на пазара на пазара ги изхвърля от играта. След 2-3 години ЧСИтата ще се задръстят от имоти. Ще има корекция на пазара но за работещият беден е все тая. Просто тия с парите ще могат да си напазаруват по-изгодно най-качествените имоти. После на следващият бум ще ги продават на двойни и тройни цени. Няма чудеса в света, бедният си остава беден независимо от икономическата ситуация. Нямаш ли собствен капитал в общи линии си оставаш с надеждите и илюзиите. Едни купуват и продават други все чакат и не дочакват, въпрос на възможности.

    Коментиран от #70

  • 66 Мафията в БГ

    9 5 Отговор
    и корумпираните съсловия, си влагат парите в имоти, като строят за триста евро квадрата, продават по обяви за 2000 евро, а реално сделките са на 100 , така едни пари биват изпирани. Затова въпреки спрялото търсене , строителството си върви, защото парите са от тези, откраднати от нас чрез корупция. Шкафчета и кюлчета има стотици, даже хиляди, защото корупцията в кочината е повсеместна

    Коментиран от #69, #76

  • 67 умен

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "Бай Иван":

    В 70 квадрата дори и панелка с "реалните квадрати" няма място за 2 бани! Говорим за 90+(зависи колко общи части са написали). Иначе по твойта логика дай с легените пред блока, едно време само в бани са се къпали! Направо цепите мрака с елементарната логика.
  • 68 умен

    5 5 Отговор

    До коментар #59 от "Аз Кочо":

    Айде панелкаджията, където не може да сметне квадратурата на панелката си, се обади. На когото 100 пъти обеснявах, че апартамент струва Х пари и вече ти си решаваш дали искаш и можеш да дадеш тези пари, независимо как е постигната сумата Х! Все едно да се сърдиш, че цената на колата ти не е разбита по цена на част! 100 пъти му набивах в панелкаджийската глава, че не цената на квадрат е водеща а крайната цена, етаж, локация, разпределение и т.н. Все неща, които ти си преценяваш и са субектвини.

    Коментиран от #73, #80

  • 69 умен

    4 5 Отговор

    До коментар #66 от "Мафията в БГ":

    имаш сериозна нужда да прочетеш какво означава изпиране на пари! Това, което си описал не е изпиране на пари!
  • 70 умен

    4 7 Отговор

    До коментар #65 от "Р2Д2":

    Това за наема си прав, ако си на 20 години, ако си на 30 с дете, не стоят така нещата. И под наем не е изобщо изгодно! Пример е апартамента до моя. Даваха го за 700лв сега е вече 900лв. При кредит такова оскъпяване на вноската няма или дори да има, има предоговаряния. Нещо повече, инфлацията ще изяде вноската ти и след 15-20 години ще ти е като сметката за кабелната!

    Коментиран от #74

  • 71 умен

    3 11 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    Строителя няма магазин за плочки, мебели и т.н. Той ти предлага да си избереш от 2-3 вида най-много а на теб да ти харесва 4-ти вид. Ето аз исках вградена структура в банята, инвеститора предлагаше само моноблок. Предлагаше и 4-5 вида плочки а по магазините не са 4-5 вида нали?! Да не си мислиш, че някой може да се съобразява с претенциите на 100 човека(примерно). И сега предлагат довършване до ключ инвеститорите, но нямаш богат избор и естествено си го заплащаш. Просто инвеститорите предлагат по-евтин и по-гъвкав начин на продажба. Сега, че ти нямаш вкус и нямаш против да си на балатум в коридора си е твой проблем, както и липсата на пари.

    Коментиран от #78

  • 72 умен

    0 14 Отговор
    И за последно, не съм строител, брокер съм, но бащата на приятелката ми строи сгради, така че нямам интерес да ви лъжа

    Коментиран от #75

  • 73 Аз Кочо

    10 4 Отговор

    До коментар #68 от "умен":

    Хехехе, ще ти се смеят някъде на тези глупости.
    Като отидеш в магазина да си купиш бира например. Пред теб на нивото на очите са сложили най готиният хайникен с най хубавото кенче от 300 мл. на цена 5 лв. Малко по надолу на по невидимо място са сложили хаийникен от 500 мл. за 3 лв. Понеже онзи от 5 лв не върви и със сигурност ще му намалят цената другата седмица, по твоята логика ти ще си го купиш сега на надутата цена, само защото са го сложили на новото на очите и е в привлекателно кенче.

    Отделно не мога да разбера защо си мислиш че живея в панелка?????
    Кога съм казвал това????

    Имам панелка която давам под наем. Не живея в панелка. Но ако се налага да избирам да си купя панелка с реални квадратни метри на разумна цена или ново на разумна цена но със измислени квадратни метри и двата в центъра, южно изложение на среден етаж без тераси отгоре ще избера панелката.

    Запомни навсякъде по света средностатистическият купувач гледа цената на м2, само милионерите и милиардерите не се интересуват от това и купуват защото просто им харесва. Тези хора не са пазара, пазара е средната класа.

    Коментиран от #105

  • 74 Аз Кочо

    15 2 Отговор

    До коментар #70 от "умен":

    Момче спри да говориш глупости

    В момента в цял свят и тук е по евтино да си под наем отколкото да изплащаш ипотека.

    Това е така защото балонът на цените прави така че корелацията между наем и цена я няма.

    За съжаление няма истински вярна бг графика която съм виждал за да видиш къде е линията на цената спрямо наема. Разстоянието между тях е подобно на озоновата дупка отпреди десетилетие. Това нещо няма да продължи дълго бъди сигурен и не че наемът ще расте да догони цената а обратното цената ще падне за да се корелира с наема.

    Инфлацията ще държи лихвите високи и кредита ти ще расте. Средните вноски миналата година бяха около 1000 лв сега са 1500-2000лв.
    Лихвите по депозитите стигнаха 3 пр., доходност от наеми за коята само можеш да помечтаеш
  • 75 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #72 от "умен":

    Аааааа, затворена верига, ето защо ни агитираш така разпалено от месеци.
    Ако таткото на жена ти няма работа а и ти вече нямаш щото няма сделки логично е да се запиташ какво ще сложите на трапезата.
    Разбирам те, целият този бранш се крепи именно на комисионни и смешни надценки.
    Ще те разочаровам защото тепърва ще гледаме как строителите и брокерите оставате без работа.
    Кристин Лагард вече предупреди търговските банките в ЕС да внимават и да се подготвят за неблагоприятно влияние върху рентабилността им в следствие на потенциалната възможност за увеличение на необслужваните кредити.
  • 76 Аз Кочо

    12 3 Отговор

    До коментар #66 от "Мафията в БГ":

    По принцип е така, но какво е инвестиция?
    Това е да купиш нещо евтино чиято цена е с тенденция да расте и когато порасне да го продадеш на печалба а междувременно да печелиш от него, например с наеми.
    1. Тази тенденция на растеж приключи, поради ред причини за които съм писал тук много.
    2. Бг не е имигрантска държава, няма развит пазар на наемите.
    3 Отрицателен прираст на населението, най голям в света.
    4 90 пр. от българите имат имот а 9 повече от един.

    Така че какво като един глупак е купил 5 апартамента когато няма да ги продаде на печалба и изобщо дали ще ги продаде?

    Изпрал е едни пари и ги е набил в нещо от което няма излизане.

    Рано или късно глупакът се разделя а парите си.
  • 77 5678

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "Майк Алън Патън":

    А Лена и Кире парапето
  • 78 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #71 от "умен":

    Кръстил си се УМЕН но явно не си. За всичко което си изброил има решение, хората в цивилизованите държави са измислили всичко отдавна и няма нужда БГ строители, измислени брокери, агенции и разни Умници като теб да откриват топлата вода. Когато си направиш апартамента от БДС до нормалния вид в който трябва да се издаде ще ти излезе с около 300 евро отгоре на квадрат(може и повече). Ако строителя ти го направи и добави в цената тогава тя(цената) започва да изглежда по страшна. Освен това защо да ти прави добро като вместо това да я надуе(цената) за себе си и да ти напише ПО БДС, също и разни брокерчета да се накачулят на комисион в тези пари на квадрат.
    СТРОИТЕЛЯ НЯМАЛ МАГАЗИН ЗА ПЛОЧКИ а да не би да има бетонов възел? Или може би произвежда арматура? Или пък тухлите и дограмата са негово производство? Ало, УМНИЯ?

    Коментиран от #79, #102

  • 79 Мен

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "гост":

    Това е вуй. Зелка 007 в Инвестор и куп други, софиянец, бай даньо и т.н

    Коментиран от #82

  • 80 Хер Флик

    4 3 Отговор

    До коментар #68 от "умен":

    Що не купиш в идеален център 30 м2 за 200 к евро?
    Нали цената на м2 за теб е без значение?
    Ей големи баровци, па и много бе, в туй БГ!
  • 81 Втора баня - безценно :)

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "умен":

    Слушайте внимателно... !!!
    (барабани)
    Втората баня е ключа към успешния и щастлив брак! :D
    а някой хора към това добавят и - втората спалня :D
  • 82 умен

    2 6 Отговор

    До коментар #79 от "Мен":

    не съм казал, че не съм Зелка 007 и Инператор н Инвестор , както и софиянец, бай даньо и т.н в този форум, но това което казвам, че имотите трябва да скъпнат е истина, и тако , т.е бащата на приятелката ми ме подкрепя напълно, а той е бил в трудови войски и има много приятели в доскоро управляващата партия, построила прекрасните български магистрали

    Коментиран от #83

  • 83 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "умен":

    Хихихи, хахахах
  • 84 Последни новини:

    9 4 Отговор
    Лоша вест за IT сектора в България: Заплатите падат, съкращават хора.."
    Почна се !
    Къде е Вуй , оптимиста
  • 85 Архитекта

    7 3 Отговор
    В софия ще поевтиняват НИ. В провинцията панелките ще поскъпват . Собствениците в провинцията не са по глупави от софиянци. Свиквайте с новите реалности и новите цени .

    Коментиран от #86

  • 86 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Архитекта":

    Това са хаотични думи хвърлени в пространството. Обоснови се!
    Защо ще поскъпват в провинцията, дай аргументи!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Коцето

    4 4 Отговор
    Всеки пърди , определено пръднята са газове от които организмът трябва да се освобождава, с извинение

    Коментиран от #92, #94

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Ицо

    5 0 Отговор

    До коментар #92 от "Динко":

    Еее , невъзпитано е
  • 94 До админ

    4 0 Отговор

    До коментар #91 от "Коцето":

    Питам се защо администратора на сайта спи, не вижда ли коментарите от последните 15 минути?
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 нико

    2 10 Отговор
    По-голямата част от сделките са с имоти на залено, които ще се отразят в статистиката след 1-2г. Така че срив няма да има и Кочо и компания които седят на изчакване с техните мизерни спестявания ще останат разочаровани.

    Коментиран от #100, #101

  • 100 Аз Кочо

    6 3 Отговор

    До коментар #99 от "нико":

    НСИ: Броят на сделките на зелено рязко намаля през 2023 както и тегленето на ипотечни кредити.

    А сделките все още не са сринали яко защото все още се сключват за апартаменти закупени преди години и получили акт 16 сега.

    Коментиран от #103

  • 101 Вуй ли си

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "нико":

    нико ли си, или си просто Никой
  • 102 умен

    2 8 Отговор

    До коментар #78 от "гост":

    изключително елементарен(ако използвам друга дума ще ми изтрият коментара) отговор си дал! Къде намесваш брокери и бетонни възли?! Когато в бетонния възел(за арматурния двор също) почнат от всяка марка бетон да предлагат различни цветове и шарки ела ми се обади! Елементарна логика не можете да разберете! А това, че цената щяла да скочи, ако инвеститора ти го довърши е просто нямам думи! Като нямаш пари чакай като кочо 250евро на квадрат и не се обаждай повече. А по същия кочо материалите били поевтинели така, че едва ли ще е 300 евро на квадрат. За цените за довършителни към кочо, той ги знае и следи!

    Коментиран от #113

  • 103 умен

    3 3 Отговор

    До коментар #100 от "Аз Кочо":

    Е как НСИ знае за сделките на зелено и как им е вярна статистиката, ако 2 пъти отчитат една и съща сделка( на зелено и на акт 16), същата статистика, на която стъпваш?! Май правим свободни съчинения!

    Коментиран от #104

  • 104 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #103 от "умен":

    НСИ отчита договорите на зелено на купувачите и строителите веднъж и втори път сделката се случва на акт 16 което пак се отчита от НСИ.
    БНБ дава информация за изтеглените ипотечни кредити на базата на докладите от търговските банки.

    За материалите недей да говориш смехории просто влез в интернет и провери, желязо, дърво, цимент и т н. борсови цени а не тези на спекулантите в бг.

    В цяла Европа има спад на строителство. Как това мислиш се отразява на строителните материалите?

    Виж братле много си назад за да се опитваш да не засечеш или да не катурнеш, както се казва. Гледай си брокерския бизнес и недей да облъчват хората с твоите глупости.

    Коментиран от #107

  • 105 умен

    2 5 Отговор

    До коментар #73 от "Аз Кочо":

    По твоя пример Дачия и БМВ са едно и съща нали, все е кола. Опитваш се да сравниш цената на ябълки и круши давайки за пример цената на малините на пазара! 2 еднакви апартамента няма(в общия случай). Едно е в полите на витоша друго е в орландовци например. Едно е да си на партер, друго на последен етаж, трето на среден етаж. Едно е на партера да имаш гаражи, друго е да имаш дюнерджийница. Едно е южно изложение, друго е северно, трето и четвърто са източно и западно. Как при толкова различни фактори ще сравняваш по цена на квадрат?! Един го кефи, че дюнерджийницата е до входа му, друг се мръщи на миризмата и мръсотията от нея!
    За панелкаджията. Може да изкараш човека от панелката, но панелката от човека явно не! Мислиш и разсъждаваш като панелкаджия. Имал един калпав имот ново строителство и вече за него всичко ново е калпаво. А че има една камара строители, от тях един куп са добри и качествени(но явно нямаш пари за тях) не е важно.

    Коментиран от #114, #117

  • 106 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Агенция по вписванията дава крайният резултат за сделките на тримесечие. Това са само сделки с акт 16
  • 107 умен

    2 7 Отговор

    До коментар #104 от "Аз Кочо":

    не съм брокер, ит съм. И единствено ти облъчваш. Аз просто ти засичам глупостите, които пишеш. Пак да питам, коя е тази вярна статистика, която отчита едно и също нещо 2 пъти! Да ти е дошло на акъла, че вече инвеститорите продават на акт 16 за да могат на максимална цена да продадат? И за това няма спад на сделките на акт16 и има спад на зелено(2 отделни статистики са не 1), както сам твърдиш? Поразходи се покрай строежите и виж колко на дупка имат табела, че продават от инвеститор и колко на завършен строеж имат такава табела. От една година минавам в центъра покрай един строеж. Сложиха табелата, че продават чак като го завършиха.

    Коментиран от #108

  • 108 Аз Кочо

    7 2 Отговор

    До коментар #107 от "умен":

    Ти брато не си добре, иди да се прегледаш или чети внимателно какво пиша
  • 109 Аз Кочо

    8 2 Отговор
    Умен: вече инвеститорите продават на акт 16 за да могат на максимална цена да продадат

    СДЕЛКИТЕ НА АКТ 16 ОТЧЕТЕНИ ОТ АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА ПАДАТ ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2023
    СУМАРНО СПРЯМО ОКТОМВРИ 2021 НА ГОДИШНА БАЗА ЗА СОФИЯ С 22 ПРОЦЕНТА.

    Умен: и има спад на зелено

    Точно това казах и аз, но няма кой да чете.

    Сделките на зелено намаляват рязко, и това може да се докаже с рязкото падане на изтеглените ипотечни кредити според БНБ а именно:

    Размерът на жилищните кредити е 16.9 млн. лв. Те намаляват с 52.6% за юли (18.7 млн. лв.) на годишна база, но се увеличават с 3.6% (0.6 млн. лв.) спрямо юни 2023 г.

    За юни по информация на БНБ сделките с имоти в София с ипотека са 55 процента (цитирам по памет) а за страната са 40 процента(цитирам по памет).

    Умен: Сложиха табелата, че продават чак като го завършиха.

    Нека видим как и на каква цена ще продадат.

    Умен: Едно е в полите на витоша друго е в орландовци например. Едно е да си на партер, друго на последен етаж, трето на среден етаж. Едно е на партера да имаш гаражи, друго е да имаш дюнерджийница. Едно е южно изложение, друго е северно, трето и четвърто са източно и западно. Как при толкова различни фактори ще сравняваш по цена на квадрат?! Един го кефи, че дюнерджийницата е до входа му, друг се мръщи на миризмата и мръсотията.....

    Така е но все е в бедна България където всеки има имот много имат повече.

    Умен; За панелкаджията. Може да изкараш човека от панелката, но панелката от човека

    Коментиран от #110

  • 110 Аз Кочо

    10 4 Отговор

    До коментар #109 от "Аз Кочо":

    Умен; За панелкаджията. Може да изкараш човека от панелката, но панелката от човека явно не.

    Пак потретвам, не живея в панел а в тухла от 1969, в идеален център. Имам панелка която давам под наем и други имоти извън София за които не съм длъжен да те информирам.

    Пазарът умира, бавно но сигурно. Хората които купиха през последните 3-4 години или сега за да препродадат на смешно завишена цена ще имат голям проблем.

    Коментиран от #111

  • 111 1234

    4 5 Отговор

    До коментар #110 от "Аз Кочо":

    Нещо се увъртя в лъжите,нали живееше в чужбина

    Коментиран от #112

  • 112 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #111 от "1234":

    Напротив, живея и в бг и в чужбина. Не виждам смисъл да лъжа някого за това
  • 113 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #102 от "умен":

    Арматурата, и бетона ти го дадох като пример в продължение на твоята логика за магазин за плочки, не се прави на приятно ощипан. Строителя трябва да заложи няколко модела плочки(примерно, и не е задължително да има магазин) на определена цена, всичко което надхвърля тази цена се заплаща от клиента допълнително. Същото за врати, кухни, под, стени, боядисване и др. ДОКАТО постигнеш завършен вид (както в белите държави) а не измисленото БДС. Това обаче ще оскъпи с поне 300 Е квадрата КОЙТО ТИ СИ НАДУЛ МАКСИМАЛНО и Естествено идеята за теб не е хубава, защо да усложняваш нещата за себе си като може тези 300 Е на квадрат да са комисиона ти и допълнителна печалба за строителя. Аз много късно прочетох в другия ти коментар че си брокер а тъста ти строител, ще рече отбор тарикати, та.......... никога нямаше и да се занимавам да ти пиша ако бях видял по рано.
  • 114 Петров

    8 2 Отговор

    До коментар #105 от "умен":

    Не те знам какъв си брокер или ит, но идея си нямаш за имотния пазар в България.
    В момента старото строителство е толкова надценено че броят на сделките се върна към броят през 2020 когато беше ковида и почти нямаше сделки. За новото строителство някой по нагоре ти беше написал че плащаш за несъществуващи квадратни метри. Той е прав и не съм срещал такава измама в чужбина. Там дори не се броят коридори, тераси, мокри помещения, бани. Тук строителите слагат в квадратурата дори дебелината на стените, което е Ъпсурт. БДС според мен трябва да се промени защото той е в ущърб на купувачите и облагодетелства строителя и брокера които печелят допълнително от незавършените апартаменти. Факт е че купувайки ново строителство човек се вътри веднъж с чистата квадратурата, втори път с общите части, които при старото строителство не са включени в обитаемата площ а фигурират като промили, трети път с довършителните работи и четвърти път с цените които са безумни за бг.
    Освен това рискът да се купи на зелено в момента е като игра на руска рулетка. И да сделките на зелено са доста по малко от предишните години. Това е нормално защото бумът беше тогава а сега цикълът се обърна.

    Коментиран от #116

  • 115 Новодомец

    10 2 Отговор
    Има изключително много ново жилищно строителство. Ням недостиг на жилища. Има недостиг на жилища на разумни цени. Много хора притежават множество домове, в които никой не живее. Някои може да ги използват няколко седмици/месеца в годината като ваканционни наеми. Много от тези апартаменти сега излизат на пазара за наеми и след това биват изтеглени от пазара за наеми и предлагани за продан. Хората искаха да увеличат скока на цените докрай с множеството си домове, а сега са останали със свободни имоти и високи разходи за поддръжка.
    Заобиколен съм от празни апартаменти, в които понякога се появяват хора с багаж.
  • 116 умен

    0 11 Отговор

    До коментар #114 от "Петров":

    Добре , признавам си, не съм ит , брокер съм, но от както живея в софеа съм много запознат с блоковете, кои са добри и кои не. Установих, че в панелките живеят същия тип хора, като тия от които избягах от село, така че за цените съм прав. А това че татко , т.е бащата на приятелката ми от триийсе години живее у Софеа и знае дори по-добре от мен какъв е пазара на имоти и стройтелните матриали , защото е бил в СВ към БНА и има медали. Така че мечтите на Кочо за ефтино ще чакаш кат си идеш на село
  • 117 Баба Цура

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "умен":

    Не разбрахме, каква е тезата която защитаваш.
    Аз разбирам че казваш че новото с две бани е върхът на айсберга, а старото е боклук, това ли е основната теза?
  • 118 Бивш софиянец

    8 3 Отговор
    Кажете ми какво правите в София. Има толкова много градове в близост до столицата. Чисти, подредени, всичко за малки и голями деца (плуване, футбол, балет)

    Коментиран от #119

  • 119 Аз Кочо

    11 2 Отговор

    До коментар #118 от "Бивш софиянец":

    Принципно съм съгласен с теб. София е един грозен, мръсен разхвърлян и престъпен град.
    Цялата паплач от провинцията дойде тук.
    Стана отвратително да се живее тук за самите софиянци. Затова и много от тях се преместиха в провинцията други се махнаха от бг.
    Смешното е когато някои хора сравняват цените в София с тези на запад и обясняват как трябвало да растат защото видиш ли били ниски. Това са хора които най вероятно не са излизали о т България и много вероятно дори от София.
  • 120 Алфа херинга

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    На панелките им са най реални квадратурите. Аз живея в Стара тухла (60та год) и се води 80кв. Има 3 стаи + кухня. Смятал съм всичко с коридора включително и е около 65-70кв. Най вероятно са вкарали и стените в квадратурата. На жена ми родителите, имат панелка 65кв. Разликата с нашият апартамент е не повече от 6-7 кв по малко. Имат кухня, хол (около 20кв), кухина, спалня, килер и баня и тоалетна отделно. За сравнение, ново строителство 80кв в повечето случаи е двустаен. Една дневна 20-25кв и една стая 10-15 кв. Общи части и тераси и балкони, всичко е вътре. Като "жилищна" квадратура. Това, че на терасата не се живее е друг въпрос.

    Коментиран от #123

  • 121 Алфа херинга

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Заралия":

    Заповядай във Варна да си купиш панелка в Чайка на 2000 евра квадрата, или апартамент до морската за 2500-5000 евра кв. Достъпно е само за далавераджиите.
  • 122 Алфа херинга

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "12345":

    Добре, ти си изтегляш имота, защото можеш да си го позволиш. Но, според тебе дали всички биха направили така и могат ли да си го позволят? Освен това, сега го държиш, защото все още никой не намаля, но когато тръгнат да падат цените, дали няма да го продадеш или ще чакаш да паднат още? Разбира се, винаги можеш да изчакаш следващия цикъл, ако не те бърка. Ама ако си се набълбучил с кредити, както много лъвчета, ще мислиш по друг начин.
  • 123 Аз Кочо

    8 2 Отговор

    До коментар #120 от "Алфа херинга":

    Ходил съм на огледи на ново строителство.
    Пример : Бях в стрелбище. Построени 2018.
    89 м2 по нот. Акт. Чисто 72м2. Хол и кухня на едно., спалня в която се влизаше само на страни защото гардероба пречеше, имаше само едно нощно шкафче защото нямаше място за второ, коридорът беше 2 м2, а банята беше като тези по панелките с тоалетна вътре, и ниша 1.5 м2 за пералня и сушилня.
    Терасата, ако може да се нарече тераса опасваше апартамента и беше с широчина 0.50 м. Тухлата от 69 в която живея е 70м2. Имам една стая в плюс в сравнение с този коптор и поне половин балкон повече.
    Извод :този нов имот беше не по голям от 55 м2.
  • 124 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "12345":

    Между другото погледнете обявите на ЧСИ и сравнете цените им с тези от преди година и ще видите

    И бат Милко мустака говореше като теб ама чси-то му шитна къщурката на половин цена, хахахах
  • 125 Да попитам само

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ееееее....? А ти купи ли си тогава, или още ще чакаш няколко десетилетия.