Отидете към основна версия

12 060 60

Собствениците също могат да бъдат изгонени от жилището им

  • етажна собственост-
  • процедура-
  • изгонване-
  • собственик

Законодателят е предвидил трудна и тромава процедура

Снимка: БГНЕС

Едва ли има някой собственик на жилище, който да не е имал тежки пререкания със съседите. Често се стига до саморазправа, а и междусъседските съдебни дела не са рядкост. В някои случаи законът предвижда реално собственикът на имота да бъде принуден да го напусне.

Изгонването от блока е най-тежката санкция, която се предвижда от Закона за собствеността и ЗУЕС. Именно поради този факт са уредени доста процедурни предпоставки, които трябва да бъдат надлежно изпълнени, пишат експерти, които се занимават с професионално управление на етажна собственост (ЕС). Едва след осъществяване на всяка една конкретна стъпка, предвидена от законова гледна точка, може да се прибегне до реално изгонване на недобросъвестния съсед. Важно е да отбележим, че дори да се стигне до там, това изгонване не може да трае вечно. Законът е определил максимален срок на изселването от 3 години.

Предпоставки за изгонване на съсед от блока

В Закона за собствеността е посочено: „Собственикът на етаж или част от етаж се изважда от сградата по решение на общо събрание за срок до 3 години: а) ако използва или допуска да се използват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди, и б) ако систематически нарушава правилника или решенията на общо събрание за вътрешен ред в сградата или добрите нрави.“

Законът е поставил от първостепенна опасност възникването на пожар в сградата. Последното събитие се наблюдава често при хора с душевни заболявания. Под „значителни повреди“, в закона се има предвид щети, които могат трайно да засегнат цялостта на сградата. Такива са:

Прекъсване на електрическата инсталация; Прекъсване на ВиК инсталацията; Събаряне на носещи стени; Всяко едно друго действие, което би могло да наруши цялостта на блока.

Процедура по изселване на собственик

Това е сложен процес, който най-общо може да бъде разделен на 3 етапа.

1: Изготвяне и връчване на предупреждение от управителя на ЕС

Връчването на предупреждение е задължителна стъпка в изселването на съседа от сградата. В случай, че такова липсва, то съдът няма да уважи иска за извеждане на собственика без значение дали са спазени изрядно всички следващи стъпки.

Предупреждението трябва да бъде отправено в писмена форма, да изхожда от домоуправител или управител на Етажна Собственост. В неговото изложение е необходимо да бъде ясно описано в какво точно се състои нарушението, с посочени време, място и други особености на действията на собственика. Освен това, трябва да бъде упоменато, че ако нарушението не бъде преустановено, последният следва бъде изведен от сградата за срок от до 3 години.

2: Провеждане на Общо Събрание за извеждане на собственик от Етажна Собственост

Ако нещата са стигнали до там е добре да се обърнете към адвокат, специализиран в етажна собственост. Защо? Защото неспазването, на която и да е формалност от закона по време провеждане на Общо Събрание ще доведе до отмяна на взетото решение в съда.

Накратко, това общо събрание, има някои съществени особености. В неговия дневен ред задължително трябва да бъде предвидена точка за вземане на решение за извеждане на собственика въз основа нарушенията, посочени в предупреждението. Важно е да се отбележи, че е необходимо да се придържате изключително към предупреждението, защото при посочването на каквито и да било други обстоятелства актът ще бъде счетен за незаконосъобразен.

Важно е да се отбележи, че дори единодушно да решите да изселите съседа, трябва да знаете, че той разполага със срок от 30 дни, за да обжалва решението и при неговата отмяна е необходимо да започнете процедурата отначало.

3: Съдебно дело за изгонване на съсед от сградата

За този етап вече е наложително да се обърнете към адвокат, който познава добре Закона, неговите противоречия и условности. При успешен изход от делото, съдът следва да постанови акт, по чиято сила собственикът следва да освободи имота. При липса на доброволно изпълнение на съдебното нареждане, етажната собственост може да се обърне към съдебен изпълнител. Последният ще извърши принудително извеждане от сградата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.

Свързани новини