Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 10:35 11 137 20

Важни промени в Закона за етажната собственост

  • етажна собственост-
  • закон-
  • промени-
  • коментар

От една страна улесняват решенията в общото събрание, а от друга - засилват контрола върху домоуправителите

Важни промени в Закона за етажната собственост - 1
Снимка: М. Богданова ©

Целта на промените в Закона за етажната собственост е да се улеснят решенията в общото събрание от една страна и от друга страна да се засили контролът върху домоуправителите. „Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години. Бяха замесени множество организации, заинтересовани лица, така че би следвало да са направени така, че да ги гарантират”, казва адвокатът Иван Марчев, цитиран от Нова телевизия.

Етажната собственост е източник на разнообразни конфликти. „Със сигурност някои от тях ще бъдат повлияни положително, а това, което мога да подчертая, е частта с ремонтите, които обикновено се неглижират с години, да не кажа десетилетия. Специално за приемането на различните решения за ремонти е предвидено спадане на кворума, който е изискуем, за да започне общото събрание. Там има още две много интересни иновации”, допълни юристът.

Едната от тях е събрание при смесен режим на работа - присъствено и онлайн през видео платформа. Другата иновация е неприсъствено гласуване. „След провеждане на гласуване, собственик, който не е участвал, може да подаде декларация, в която да опише какъв е неговият избор и да я изпрати на управителя, като по този начин неговият вот ще бъде зачетен”, обясни още Иван Марчев.

Домоуправителите вече ще са длъжни да предоставят ежемесечен отчет, както и да предприемат стъпки, свързани със сигурността на обитаване на сградата.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Роскоу ПуетЪ

    46 8 Отговор
    От етажната собственост в строителството, по-голямо зло няма!
  • 2 който не го кефи етажната собственост

    26 18 Отговор
    Да си купи къща.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 !!!?

    30 31 Отговор
    Достатъчно е един Орбан да ти живее в входа за да трови живота на всички живущи в него !!!?

    Коментиран от #16

  • 5 Ал Тъпоне

    47 8 Отговор

    До коментар #2 от "който не го кефи етажната собственост":

    Трябва да си доста извратен тип за да те кефи етажната собственост. Това са безкрайни разправии с хора, които според случая за едно и също нещо имат поне по няколко мнения. Купуваш си етажна собственост защото това е жилище за бедни. Наистина ако имаш възможности е несравнимо по-добре да живееш в къща и то непременно с двор, а не тези който ги строят по амеркански образец зелепени една за друга и с няколко кваратни метра място, колкото да си паркираш среден клас автомобил.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 капитализъм

    47 9 Отговор
    През режима на демокрация направиха чрез етажната собственост всички да се мразят и да влизат постоянно в конфликти за да могат едни да усвоят едни пари
  • 7 Ал Бибероне

    27 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ал Тъпоне":

    Опитай се да живееш в етажна собственост на Запад и после ела да споделиш опит. Или в хаузинг асоциация. Все тая.
    България е разграден двор. Всеки прави каквото си иска, без да се съобразява с останалите.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 умен

    32 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ал Тъпоне":

    И при къщата има извратени неща. Комшията ти, ако гледа прасета, е доста приятно на мирис. Или е някакъв изпаднал и събира/краде желязо. Или кучето му лае/вие по цяла нощ. Или нахвърля дървата си на оградата и тя се наклони към твоя двор. И в етажната собственост ги има такива, но поне прасета не гледат.
  • 11 НЕЕЕЕЕЕЕ

    15 8 Отговор
    Етажна собственост в общежитията / блоковете, в тях живеят ли нормални хора?
  • 12 $$$$$$

    38 2 Отговор
    В жилищните блокове има хора с различни финансови възможности и с различен социален статус. Когато домоуправителят е събрал клика от клакьори, негови хора, често пенсионерите не можат да насмогнат на приумиците му. Събират се пари постоянно за нещо. Кворомът не трябва да се намалява, а отчетостта трябва да се засили. Българинът си обича дома и винаги ще даде пари за подобрения, но това трябва да става с отчитане на възможностите. Някои домоуправители доста се облажиха.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    0 9 Отговор
    местя го за гетата с панелните таласъми и етажна съсобственост !!!
  • 15 Ами

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ал Бибероне":

    там е чисто та лъщи, сградния фонд се поддържа в добро състояние, само че допълнително се плащат едни 150 евра на месец за общи части. В САЩ даже май е още по-скъпо.
  • 16 Аааааа

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Ха, тема домоуправител....
    Ако веднъж се хванете и прочете закона, никога няма да се хванете да бъдете домоуправител. Общината изисква изпълнението на задачи от този човек, но в същото време, нито му съдейства, нито го защитава.
    Поради вменените му задължения, на домоуправителят се дължи заплащане, което етажната собственост не иска да плаща, а на общината и е през ....
    Я се огледайте, огледайте добре - да живееш в кооперация/блок, колкото и да е ново и лъскаво е само едно - гето.
    Да, бедните живеели в панелки, заможните в лъскави сгради, а умните в къща на село.
    Може да затворите темата.

    Коментиран от #18

  • 17 Пешо

    12 1 Отговор
    Необходим е закон за забрана на тия безнаказани рекитьори, нарекли се частни домоуправители. Плащаме луди пари за измислени "инициативи", които никога не се случват! Мръсотия, затрупани стълбища и етажни площадки с излишни мебели и техника от миналия век, неработещ есеньор и какво ли още не...... При поставяне на проблемите пред т.нар. "домоуправители", отговорът е "разберете се помежду си, съседи сте, трябва да намерите решение"....... Ми то, ако ние си търсим решенията, ВИЕ за какво сте ни, защо ви плащаме...?????
  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "Аааааа":

    Местя го за панелните таласъми в гетата и техните кутиики(домове).

    В белите държави дето работих в хапартаментите живееха Топедеотигастарбайтери от всекъде,а "белите" в къщи в периферни населени места.
    В Чужденеция е така в Туземия наобратно.

    хапартманетите връх на псевдоДомовете .

    гледайте "предградие 13"-френчески филм и гледайте зад кадър ...
  • 19 Кака Мара

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "$$$$$$":

    Познавам такъв домоуправител във Варна, който стана не милионер, а мултимилионер!
  • 20 лобизъм

    7 0 Отговор
    Тези изменения в закона са чист лобизъм в полза на професионалните домоуправители. Един куп задължения на домоуправителя, които , ако не е безработен, няма време да изпълнява.. и хоп- решаваме да наемем професионална фирма, която освен да ни вдигне таксите НИЩО друго не прави. Говоря от личен опит .