Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 10:07 3 127 3

Премеждията при санирането на жилищен блок

  • саниране-
  • процедура-
  • софия

Близо 6 месеца етажна собственост не знае дали е одобрена

Премеждията при санирането на жилищен блок - 1
Снимка: М. Богданова ©

Колко трудно може да бъде кандидатстването за саниране на жилищен блок в София? С това се сблъскват жителите на 14-етажна сграда в столицата, със 124 апартамента.

През месец януари те свикват общо събрание на блока, когато разбират за обявяването на програмата за саниране на сгради по Плана за възстановяване и устойчивост, която е със 100% финансиране в първата си фаза. Взимат решение да създадат Сдружение на собствениците, с което да кандидатстват.

Пред радио София Нели Папазова, която е председател на сдружението обясни, че обявеният срок за кандидатстване е бил до края на месец май. „Реално в началото на май трябваше всички документи да са в районната администрация, тъй като тя, заедно със собствениците кандидатства по програмата и изобщо не знаехме колко е трудно и колко много стъпки трябва да се случат. Специфичното в тази програма е, че ние трябваше сами да си платим изготвянето на документите, което е технически паспорт и сертификат за енергийно обследване. Ако бъдем избрани в програмата, тези пари ще ни се възстановят. Реално ние трябваше да убедим всички собственици да участват в сдружението и да платят за тези документи“, каза Нели Папазова.

Тя добави, че заплащането е на квадратен метър и като собственици те са заплатили за ваденето на документите около 40 000 лева. „Беше изключително трудно да съберем тези пари без да има някаква гаранция, че ще спечелим и те ще бъдат възстановени. Реално ние кандидатстваме с районната администрация, която трябва да подаде документите от наше име към Министерството на регионалното развитие“, уточни Нели Папазова.

Тя допълни, че след като са кандидатствали през месец май, до днес нямат никаква официална информация и обратна връзка от министерството какво се случва и дали блокът им е одобрен за саниране.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чекмеджанъ

    15 3 Отговор
    ше ва санирам, излиза горе долу колкото струва жилището
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Наивници , да чакат от министерство да се свърши някаква работа..........Министерствата възлагат работата на външни под изпълнители, но в случая, явно процедурата се е закучила нещо.
  • 3 ...

    0 0 Отговор
    За 21 апартамента. Дадохме над 800 лева на апартамент при гълъб служебното и ще пием една студена вода, моите мили родители покойници. Държавата все ограбва.