Last news in Fakti

18 Януари, 2024 12:41 2 744 20

Проблемът с процедурата по санирането е социален

  • саниране-
  • цеков-
  • мррб-
  • процедура

1217 от получените енергийни сертификати са изпратени за проверка в АУЕР

Проблемът с процедурата по санирането е социален - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Проблемът с процедурата по одобряване на многофамилни жилищни сгради за саниране не е свързан с методиката и начина на оценка. Проблемът е социален и е свързан с недостига на средства от държавата за пълното обновяване на целия жилищен фонд преди 1999-та година в страната.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на днешното му изслушване в Народното събрание.

„Въпрос на национална политика е повишаването на енергийната ефективност на сградите в бъдеще така, че да довършим процеса, започнат през 2015-та година“, категоричен бе министърът.

Министър Цеков отново информира, че средствата по процедурата са 1,129 млн. лв., но получените проектни предложения са 3068 за близо 4 млрд. лв., което е близо четири пъти над разполагаемия финансов ресурс. Одобрените блокове са 756 в 102 общини, със средна стойност на инвестицията около 1,5 млн. лв. за една жилищна сграда със средна площ около 4400 кв. м. Методиката за оценяване предвижда оценка на качеството по шест показатели. Данните, на базата, на които се прави класирането, се извличат от енергийните сертификати, изготвени от лицензирани енергийни одитори, стана ясно от изказването на министъра, а оценката се прави автоматично, машинно, на базата на данните от тези сертификати.

„Всяко предложение се конкурира с всички останали, включително на територията на една и съща община и една и съща улица. При такава конкуренция потребностите надвишават очакванията“, обясни Цеков. По думите му в условията на толкова значима конкуренция резултатите неминуемо създават недоволство. То се корени в няколко обстоятелства, а именно – инвестирането на собствени средства от гражданите за енергийните сертификати и дезинформацията в някои общини за принципите на класиране и обещания за получаване на повече средства и конкретен резултат.

Министърът подчерта, че целта на процедурата е постигането на максимални енергоспестявания на територията на цялата страна, затова разочарованието е обяснимо.

„Това не е инвестиция към регионално развитие, а е насочена към енергийна ефективност и това трябва да се осъзнае“, беше категоричен Цеков.

От трибуната на Народното събрание министърът още веднъж призова гражданите, които имат съмнения относно данните в енергийните сертификати да подават жалби в МРРБ, АУЕР или да сезират Европейската прокуратура.

1217 от получените енергийни сертификати са изпратени за проверка в АУЕР, заяви Андрей Цеков и обясни, че поради съмненията за възможни технически грешки още не са издадени индивидуалните решения за предоставяне на безвъзмездна помощ.

До момента чрез ИСУН са подадени 24 жалби от общински администрации, 31 жалби са внесени директно от общински администрации, 98 са жалби от граждани, които обаче изразяват общо недоволство без конкретни мотиви. 35 сигнала са с генерално съмнение за неверни данни в сертификатите. Само 3 сигнала са получени с конкретни данни и по същество.

„В момента разглеждаме всяко възражение и при откриване на технически греши се извършват корекции“, подчерта регионалният министър. Според него трябва да се търси истината и ако се установи проблем с издаването на енергийните сертификати, това ще бъде проблем на цял един бранш.

„Към момента няма конкретни данни, че процедурата е опорочена и трябва да бъде прекратена и да лишим българските граждани от европейските средства“, коментира Цеков. Той допълни, че ако се постави процедурата за заложник на проверката, това означава, че се отказваме от нея.

Министърът информира, че по Плана за възстановяване и устойчивост, при откритие на нередности корекциите на средствата са 100%, няма частични. Т.е. ако не се постигнат целевите показатели, заложени в енергийните сертификати, то тогава ще следва да се възстановяват средствата. Държавата ще търси парите от общината, а общината съответно от гражданите, стана ясно още по време на изслушването.

„Трябва да има ясна програма, чрез която през следващите 4 – 5 години да довършим санирането на стария сграден фонд“, заяви Андрей Цеков. Според него не трябва да има дискриминиране на гражданите – едни да са имали достъп до средства, други да са лишени от такава възможност. Затова е необходимо да се структурират инструменти за социално-ориентирана политика за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като основната отговорност и роля за това е на Министерството на енергетиката.

Пред депутатите министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че по втория етап от процедурата за енергийно обновяване на жилищни сгради са осигурени 282 млн. лв., като крайният срок за кандидатстване е удължен до края на февруари. Наред с това средства за саниране, в размер на около 409 млн. лв., има и по Програма „Развитие на регионите“, от които 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини за енергийни мерки, 150 млн. лв. за останалите общини и 196 млн. за областите, които са засегнати от декарбонизацията – Стара Загора, Кюстендил и Перник. През 2024 г. трябва да започне да функционира и Националният декарбонизационен фонд към Министерство на енергетиката.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Значи във формулата за изчисляване с най-голяма тежест е социалния коефицент.

    Коментиран от #11

  • 2 ако санират на факултето, столипиново и

    6 1 Отговор
    орландовци ще е достатъчно . Парите от такса смет ще отидат за разкрасяване .
  • 3 гражданин

    12 3 Отговор
    за 35 години можехте да построите нови, непанелни жилища за всички, ние сме само 5 милиона души, 2 от които са на село, в собствени къщи, но вие само крадохте през това време, сега искате най бедните граждани, да си плащат сами за всички разходи

    Коментиран от #15

  • 4 Котьо Котев

    12 3 Отговор
    Няма как да ви дам 10 000 лева, съжалявам.
    Уж било съфинансиране. Да го д@хате, крадци!
  • 5 гост

    13 1 Отговор
    цялата система е дискриминационна спрямо тези, които се стараят и се блъскат в живота. както социалните помощи за безработните: този, който се кърши и си дава здравето за работа едвам изкава нещо за ядене и да се грижи за семейството си, а други, които не работят получават пари от неговия джоб. ето, аз съм се лишавал, за да си купя по-хубаво жилище в тухлена сграда с малко апартаменти и нямаме никакъв шанс за саниране, а съседите от другата страна на улицата в панелката, люпят семки, пият бира и удрят картите по цял ден под ореха - те получават безплатно саниране на блока само срещу един подпис. никога не са се напънали нещо да направят и хоп, те намазват, защо? най-малкото всички санирани блокове би следвало да получат индексиране на данъците и да плащат двойни данъци, 100 вместо 50лв, годишно, поне като малка компенсация за това, което са получили безплатно.

    Коментиран от #6, #7, #16

  • 6 Понеже

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    безплатно санираните блокове са с по-висока енергийна ефективност, техния въглероден отпечатък е по-малък.
    Затова данъка трябва да е по-нисък.
  • 7 Гошо от Почивка

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Живеят в жилища за по 400 000 - 500 000 лв, а някой трябва да им подари саниране, защо? Нали са богаташи големи.
  • 8 тиквенсониада

    10 0 Отговор
    Санирането е един отличен начин да бъдат пълнени чекмеджетата на едни определени хора ! Добре , че има жени като Мата Хари и мис Бикини , за да може да го научим и ние !
  • 9 Надминаха Бойко по рекет!

    4 2 Отговор
    20 процента данък рекет наречен самоучастие! Бълхарника е колония с най-високи данъци! Чист рекет си е това и кражба на евро пари 30 процента, то си е 50 % чиста печалба!

    Коментиран от #12

  • 10 Защо?

    4 0 Отговор
    Защо пне се прилага Социален критерий , след ксато Санирането е социален проблем?
  • 11 Къде е този Социален коефициент?

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Къде е този Социален коефициент?
  • 12 Знаещ

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Надминаха Бойко по рекет!":

    Бойко само строи и дава пари за църкви и нищо не бута.А тези не са построили и къщичка за пиленца, но бутат паметници.Хубава, лоша - това е история и не бива да се отрича и бута с лека ръка.Защо в Австрия и Германия не си бутат паметниците от комунизма?Но ние сме по католици и от папата

    Коментиран от #19

  • 13 Д. Самодумов

    5 2 Отговор
    "Кредит Маркет" ООД с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 14 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тези блокове имат два асансьора. Знам.
  • 15 Счетоводител

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "гражданин":

    А бе петолъчник панелен, кой ти е длъжен да ти строи дом. Ама то половината тука коментиращи готованковци искат да лешперят, нищо да не правят и накрая блага. Ами няма, има няколко такива случаи в природата - единия му казват търтей ( нали се сещате - дето такова кралицата). Намерете си една кралица да я таковате и ще имате всичко, само ще ли лежите и ще таковате.
  • 16 Счетоводител

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Напълно си прав колега, тези панелните (викам им панелисти) само лешперят и чакат от държавата. На дедите ни кой е строил къщите, нашите кой ни ги е купувал. Никой не пита как и от къде си плащаме заемите за да си купим жилище или да го санираме или пък понякога човек да се хване и сам да си го направи. Всичките варианти са работа и пари, а понякога и пот и нерви. Ама тези дето чакат на готово все някой им крив и пия бира и лющят карти, дето ти викаш под ореха. Познавам такива типове, все ЕС фалират и псуват сащисаните, ама вика колата VW, телефона iPhone и други западни благинки.
  • 17 Гост

    4 2 Отговор
    Защо трябва всички данъкоплатци да санираме на 100% имота на някой?! Не искат да дават 1 лев ,а искат да са собственици...като си собственик имаш ангажименти по поддръжка на имота и трябва да имаш пари.
  • 18 Дядо Благо

    2 0 Отговор
    А после ще ни обясняват, че се борили с корупцията?! Колко ли парички се прибират на джоб, за да се класираш успешно?
    А решението е елементарно - 50% самоучастие, тогава парите ще стигнат за всички желаещи. Мераклиите ще намалеят. Ще останат максимум 60-70% от желаещите. И този милиарди и нещо, ще бъде достатъчен за всички, които са наистина желаещи.
  • 19 Да.........

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Знаещ":

    Май все повече хора започнаха да си дават сметка, че Бойко е единствения ни добър вариант. Макар че ситуацията е толкова безнадеждна, че дори и Бойко ще се затрудни. И децата ни и внуците ни ще връщат заемите, взети от убавия Асенчо и от Кирето.

    Коментиран от #20

  • 20 Плашимир

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да.........":

    Е кво толкова, некви си 22 милиарда,голема работа