Отидете към основна версия

5 266 18

Парцел от скандална заменка вече се застроява

  • пловдив-
  • парцел-
  • заменка

Парцелът от 6,7 декара се намира край Братската могила

Един от имотите на скандалната заменка с „Тея инвест”, направена от екскмета Здравко Димитров вече се застроява. На парцела от 6720 кв.м на ул. „Кръстю Раковски” зад мол Пловдив зее огромен изкоп, като целият е облепен с реклами на новия жилищен комплекс – „Роял Гардън – 3”. Възложител на жилищния комплекс е фирма със същото название, която е учредена на 20 декември 2022 г., уточнява Trafficnews.bg.

Имотът е един от 7-те, които компанията „Тея инвест” ООД придоби от Община Пловдив в заменка срещу 50-те декара зеленина в парк „Отдих и култура” със заповед на Здравко Димитров през септември 2022 година. Тогава парцелът край Гребната база бе оценен на 7,5 млн. лева, а общинските 7 терена, които взе дружеството на Тодор Чанков бяха на същата стойност според независимия оценител Петър Андонов.

Въпросният имот от 6,7 дка в общата оценка бе сложен с пазарна цена от 1 008 000 лева без ДДС, което според брокери е цена близка до подарък. Проверка в Имотния регистър обаче показва, че „Тея инвест” ООД са решили да продадат максимално бързо имота и то на още по-ниска цена.

На 23 декември 2022 година – три дни след основаването на „Роял Гардън 3”, дружеството купува апетитния имот за 657 хиляди лева без ДДС. С други думи на квадратен метър цената е 100 лв/кв.м или 30 лева на квадратен метър РЗП, която е немислима не само за Пловдив, а и за всички големи градове в България.

Управител на компанията „Роял Гардън 3” ЕООД е Константин Бояджиев, а собственици на капитала са дружествата „Орбиас” и „Галакси инвестмънт груп”. В последствие 100% собственост на капитала става „Орбиас” ЕООД със собственик и управител Атанас Петров – един от създателите на „Винпром Пещера”.

Година, след като новата фирма взима имота, тя получава и разрешително за строеж. То е издадено 03.11.2023 година – два дни преди балотажа за кмет на Пловдив. Номерът на разрешителното е 249, като то е единственото, което не е качено в публичните регистри на Община Пловдив, въпреки че е задължително. През декември пък е открита строителната площадка.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Свързани новини