Отидете към основна версия

4 719 94

На пазара има глад за студиа и малки еднофамилни къщи

  • galardo-
  • imot.bg-
  • томас станишев

Станишев: Влизането в еврозоната ще „отпуши“ инвестиционния пазар на имоти във всички сегменти

Акцентът при сделките с недвижими имоти е върху 2- и 3-стайни жилища. Търсенето на студиа обаче също е много висок. Такива обаче няма и причината е чисто законова, каза управителят на агенция Galardo Томас Станишев в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Според ЗУТ към всеки апартамент трябва да има паркомясто, което на практика няма как да се реализира.

През последните три десетилетия се наблюдава тенденция към изграждане на все по-малки къщи. Големите имоти, тип резиденция, вече са в историята.

Влизането в еврозоната ще „отпуши“ инвестиционния пазар на имоти във всички сегменти, е мнението на специалиста.

 

Господин Станишев, споделяте, че конкуренцията в областта на недвижимите имоти в България не е толкова „жестока“, колкото във Франция. Какво точно имате предвид?

За съжаление, става дума за нивото на професионализъм. При нас въобще няма лиценз и законова рамка. На практика всеки, който иска, може да бъде брокер на недвижими имоти. Нивото не е толкова високо, колкото на Запад, където дейността е регулирана.

По отношение на жилищния сегмент при нас има липса на студиа и еднофамилни къщи?

Проблемът е изцяло свързан със закон. По ЗУТ е необходимо към всеки имот да има паркомясто. От тази гл.т. не може да се направят в една сграда 50 студиа, защото трябва да се осигурят още толкова паркоместа. Изграждането на подземни паркинги е доста сериозна инвестиция.

Има ли търсене?

Да.

Къде насочвате клиентите при липсата на студиа?

Към 2-стайни жилища.

По отношение на еднофамилните къщи как стои въпросът?

Имаме какво да предложим. Проблемът е, че се проектират големи къщи, а цената им е висока.

Наблюдавам как се развива проектирането на къщи през последните 20 години. През 90-те години на миналия век се строяха къщи с РЗП по 1200-1500 кв.м в Бояна, Драгалевци. През първото десетилетие на новия век се проектираха постройки по около 800 кв.м. След 2010-та РЗП-то падна под 450 кв.м. И вече имаме къщи по 180-200 кв.м.

Това може би се дължи на факта, че през периода, който посочвате, предлагането на парцели за жилищно строителство намаляват?

По-скоро, според мен, се дължи на факта, че хората осъзнаха, че нямат нужда от големи имения…

А може би и, че поддръжката изисква доста време и пари?

Това също. Клиенти ни казват, че не ползват втория или третия етаж от къщата.

Защо се насочихте към реализиране на инвестиции в района на Камбаните? Там, спокойно може да кажем, че последните години се изгради нов квартал.

Ще реализираме проект от еднофамилни къщи в района на Камбаните. Ще изградим 21 еднофамилни къщи на терен от 18 декара. В момента сме на етап „предпроектиране“. Няма да е от типа „затворен комплекс“, но няма да има разходи, които един затворен комплекс предлага.

Друг проект, който ще започнем през тази година, е старата част на Овча купел – бутикова сграда от 1000 кв.м надземно РЗП.

Добре е, че клиентите вече започнаха да не гледат толкова много цената на квадратен метър, а как се изпълнява, с какви материали се строи. Това е много добре, тъй като може да предлагаме и друг тип продукт, а не само най-евтиното, както досега.

Това свързано ли е с факта дали купуват с инвестиционна цел или за собствено ползване?

И в двата случая се гледа качеството. Виждаме фирми, които имат дълъг опит и добра репутация, успяват да продават 20%-30% повече от другите.

Какви са вашите наблюдения относно чуждестранните инвеститори към София, отчитайки сложната световна обстановка?

Големи фондове очакват с нетърпение влизането на България в еврозоната, за да реализират инвестиции у нас – Австрия, Франция, Люксембург. Това, че не сме в еврозоната, е пречка.

Сред частните лица – още сме атрактивни от гл.т. на рентабилност, на данъчна тежест и темпът на поскъпване на цената на квадратен метър през последните 2 години.

Има интерес от израелци, които обожават страната поради исторически фактори и продължават да инвестират в България. Имаме интерес от различни държави, а не е както беше преди години, примерно само от англичани и после от руснаци.

В момента се строи първата жилищна сграда с топла връзка с метрото. На Запад за подобни сгради допълнителни екстри са нещо обичайно, но не и за България. От тази гл.т. какво липсва още на българския пазар и къде може да бъде развит?

Този тип проект ще се хареса на българския клиент. Българите излизаме много, обичаме социален живот. Но едновременно трябва да се развива и инфраструктурата. За съжаление, доста спирки от метрото все още са само на идеен проект.

Международната обстановка като пандемия, войни как ще се отразяват в бъдеще на пазара на имоти?

Инвестицията в недвижими имоти е сигурност за хората по цял свят. След като приключи пандемията от коронавирус се наблюдава наплив от клиенти. След пандемията имахме рекордни по продажба години, а сме на пазара вече 16 години.

Войната в Украйна и в Израел не се отразява в момента на пазара. Нямаме такива индикации.

Наблюдаваме много внимателно лихвите по ипотечно кредитиране. Някои клиенти чакат те да се повишат, защото смятат, че пазарът ще падне.

А ще падне ли?

Не мисля. Като цена на квадратен метър София е на последно място в Европа. Прага, Будапеща, Атина, Букурещ са на по-високи нива.

Влизането в еврозоната ще доведе до 20%-25% покачване в цената на квадратен метър жилищна площ. То ще се отрази на пазара на имоти, тъй като тогава ще навлязат повече чуждестранни играчи.

Те към кои сектори ще се насочат?

Към всички.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.

Свързани новини