Отидете към основна версия

4 240 24

Кристиан Николов, който отне живота на Милен Цветков, остава в ареста

  • кристиан николов-
  • милен цветков-
  • катастрофа

22-годишният джигит се сдоби с обвинение за умишлено убийство

Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд остави в ареста 22-годишния Кристиан Николов, който под въздействието на наркотици, причини смъртта на журналиста Милен Цветков след брутална катастрофа, навръх Великден, предаде Novini.bg.

Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано на 30 април пред Софийския апелативен съд (САС).

Обвиняемият не беше в Съдебната палата, връзка с него бе осигурена по Скайп.

Припомняме, в кръвта на младежа са открити 4 наркотика. Според експерти джипът се е движел с поне 140 км/ч.

Днес прокуратурата преквалифицира обвинението спрямо Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. "в", във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на извършителя на престъплението - "задържане под стража".

Според прокуратурата има вероятност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление.

От своя страна защитата на Николов - адвокат Любомир Таков, поиска да не бъде уважено искането на прокуратурата, тъй като смята, че няма събрани достатъчно доказателства за авторство на престъплението. ''Не може да се счита, че е установена личността и че именно моят клиент е управлявал автомобила'', каза той.

Според адвоката не е ясно дали смъртта на пострадалия е настъпила заради удара или заради изваждането му от очевидци на тротоара и действията, които са оказали при първа помощ.

Защитата е категорична, че Николов няма да се скрие и извърши друго престъпление, има чисто съдебно минало и трайни връзки в България. Адвокатът поиска по-лека мярка - домашен арест и парична гаранция.

Обвиняемият Николов заяви пред съда последни думи: ''Умолявам съда за по-лека мярка. Нямам намерение да се укрия или да извършва друго престъпление''. Той помоли да му бъде дадена възможност да продължи образованието си.

Според експертизите, скоростта на автомобила е била изключително висока и несъобразена с подадения сигнал, обясни съдията.

Съдът се позова на показанията на няколко свидетели. Един от тях - Денислав Бодичев е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирал и еърбек.

Относно авторството на деянието съдът смята, че на този етап има събрани достатъчно доказателства, че именно Николов е водач на автомобила към момента на пътнотранспортното произшествие.

Майката на Кристиан - Десислава Николова е обяснила в полицията, че е напуснала София на 15.04 и се е върнала на 19.04, тъй като е получила информация, че синът ѝ е задържан. Тя е посочила пред полицията, че автомобилът се ползва от нейния син.

Съдът смята, че има обосновано предположение за използването на упойващи вещества - амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин и лексотан. Това доказва експертизата.

Според съда няма данни за невменяемост и обвиняемият може да се приеме за психично здрав, и е налице умисъл. Водачът на лекия автомобил е имал обективната възможност да прецени ситуацията на пътя, но данните на свиделите говорят, че той е игнорирал напълно червения светофар.

Според обвинението има опасност Кристиан Николов да се укрие.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини