Отидете към основна версия

1 120 6

Прокуратурата се самосезира за компютърен вирус, източил дигиталните системи на БНР

  • прокуратура-
  • бнр-
  • компютърен вирус-
  • източване

Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление

Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена в средствата за масово осведомяване за открит компютърен вирус в дигиталната система за управление на съдържанието и излъчването в Българското национално радио.
Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление по Глава девета „а" от Особената част на НК, съобщават от БНТ.
"Ако деянията по са извършени по отношение на информация, представляваща държавна или друга защитена от закон тайна или срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура, наказанието е от четири до осем години лишаване от свобода, ако не подлежи на по-тежко наказание. Ако от деянието са настъпили тежки последици, наказанието е от пет до дванадесет години", се казва в чл. 319а на Наказателния кодекс.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка.

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР, като след приключване материалите ще бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини