Last news in Fakti

16 Декември, 2022 15:50 1 110 6

Прокуратурата се самосезира за компютърен вирус, източил дигиталните системи на БНР

  • прокуратура-
  • бнр-
  • компютърен вирус-
  • източване

Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление

Прокуратурата се самосезира за компютърен вирус, източил дигиталните системи на БНР - 1
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена в средствата за масово осведомяване за открит компютърен вирус в дигиталната система за управление на съдържанието и излъчването в Българското национално радио.
Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление по Глава девета „а" от Особената част на НК, съобщават от БНТ.
"Ако деянията по са извършени по отношение на информация, представляваща държавна или друга защитена от закон тайна или срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура, наказанието е от четири до осем години лишаване от свобода, ако не подлежи на по-тежко наказание. Ако от деянието са настъпили тежки последици, наказанието е от пет до дванадесет години", се казва в чл. 319а на Наказателния кодекс.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка.

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР, като след приключване материалите ще бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    Като прочета "Прокуратурата се самосезира ...", първата ми мисъл е "Кой ли нещастник е загазил, защото пречи на задкулисните превилигировани ?"
  • 2 СОФИЯ

    4 1 Отговор
    след 19 ЧАСЪТ вече от ТРИ ДЕНА много трудно се влиза в ИНТЕРНЕТ и трудно се влиза в САЙТОВЕТЕ

    Коментиран от #4

  • 3 Никой

    5 0 Отговор
    Българската прокуратура след Унгарската има програма за сътрудничество с руската прокуратура.Близкото сътрудничество, започнато от Сотир Цацаров продължава и при Гешев. Да попита своите учители .
  • 4 Това означава,

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "СОФИЯ":

    че някой може да ти е хакнал рутера. Смени ника и паролата и го рестартирай преди това и след това. Преди 3 мес. имах същия проблем.

    Коментиран от #6

  • 5 Емо

    1 1 Отговор
    Не, няма вирус в БНР, друг вирус има и той е в прокуратурата. Основно точи акъл, ако въобще намери такъв.
  • 6 СОФИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Това означава,":

    БЛАГОДАРЯ всичкое вРЕД вече