Отидете към основна версия

5 552 10

Google припомня за 100 години от рождението на Джани Родари

  • джани родари-
  • гугъл дудъл-
  • google doodle-
  • автор-
  • приключенията на лукчо

Джани Родари създава "Приключенията на Лукчо" през 1951 г.

Google Doodle (драскулка) днес ни напомня за един забележителен европейски творец и по-специално за това, че отбелязваме век от неговото раждане. Става въпрос за италианския писател и журналист Джани Родари, който е известен със своите произведения за деца.

Родари е роден на днешната дата 23 октомври преди 100 години в малко градче с името Оменя, което се намира в Северна Италия, информира Digital.bg. Едва ли е изненадващо, че Google избират да създадат днешната си драскулка посветена на Джани Родари около най-популярната му творба, а именно "Приключенията на Лукчо" (1951), която почти 70 години продължава да забавлява малчуганите по цял свят.

Джани Родари прекарва своето детство заедно със своите братя Марио и Чезаре в родното село на майка си - Варесото. Първоначално се запалва по музиката и книгите, а след това продължава своето образование в семинария. Още на 17-годишна възраст започва да преподава в местните селски училища.

Посещенията във Филологическия факултет в Университета в Милано са прекратени от избухването на Втората световна война. Джани Родари е освободен от служба заради здравословни проблеми. След това, обаче сe присъединява към Съпротивата и става член на Италианската комунистическа партия през 1944 г.

Той взима това решение, след като преживява тежка загуба на близки приятели и затварянето на един от неговите братя в концентрационен лагер. Кариерата на Родари като журналист започва с комунистическия вестник "L'Unita", но това е само началото, което го подтиква да започне да пише книги за деца. Партията го назначава за главен редактор на седмичното списание "il Pionere" в Рим.

Първата стихосбирка на Джани Родари се казва "Книжка със смешни стихотворения" и е последвана от "Приключенията на Чиполино". Жени се за Мариа Ферети, от която има дъщеря - Паола. В края на живота си е удостоен с най-престижната награда за детска литература, а именно "Андерсен", която му е присъдена през 1970 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Свързани новини