Last news in Fakti

19 Декември, 2023 13:28 5 154 3

Наследниците на Толкин осъдиха автора на фалшивото продължение на "Властелинът на пръстените" - „Задругата на краля“

  • толкин-
  • властелинът на пръстените-
  • задругата на краля-
  • автор-
  • книга-
  • съд-
  • продължение-
  • дж. р. р. толкин

По-рано тази година Деметриус Полихрон даде на съд наследниците на британския гений за това, че неправомерно са базирали сериала "Пръстените на властта" на неговата книга

Наследниците на Толкин осъдиха автора на фалшивото продължение на "Властелинът на пръстените" - „Задругата на краля“ - 1
Снимка: Shutterstock

Наследниците на Дж. Р. Р. Толкин - създател на шедьовъра „Властелинът на пръстените“, са спечелили съдебно дело срещу американския писател Деметриус Полихрон. Обект на делото стана книгата му „Задругата на краля“ (The Fellowship Of The King), съобщават АП и БТА.

Американски съдия издаде постоянна съдебна забрана срещу Полихрон, като му попречи да разпространява повече копия на книгата от 2022 г., за която авторът преди това твърдеше, че е продължение на „Властелинът на пръстените“. Резултатът от съдебното дело обаче обаче категорично оборва това твърдение.

Полихрон също така трябва „окончателно да унищожи всички физически и електронни копия“ на книгата и му се забранява да прави каквито и да било планирани продължения или други производни произведения, базирани на книгите на Толкин, постанови американският окръжен съдия Стивън В. Уилсън.

Всички съдебни драми идват, след като през април 2023 г. Деметриус Полихрон подаде съдебен иск срещу наследниците на Толкин и "Амазон", твърдейки, че те незаконно са базирали телевизионния сериал „Пръстените на властта“ (The Rings of Power) на неговата книга.

През август американският съд уважи молбата за прекратяване на делото, след което наследниците на Толкин подадоха отделен иск с искане за постоянна съдебна забрана срещу Полихрон, а това беше уважено в четвъртък.

Съдът също така постанови, че писателят трябва да заплати адвокатските хонорари за делото на обща стойност 134 637 долара.

Стивън Майер от кантората „Майер Блекбърн“, адвокат на наследниците на Толкин в Обединеното кралство, каза в изявление:

„Това е важен успех за наследниците, което няма да позволи на неоторизирани автори и издатели да осребряват по този начин много обичаните произведения на Дж. Р. Р. Толкин. Този случай е свързан със сериозно нарушение на авторското право върху „Властелинът на пръстените“, извършено от комерсиални подбуди, и наследниците се надяват, че присъждането на постоянна забрана и адвокатски хонорари ще бъде достатъчно, за да възпре други, които могат да имат подобни намерения“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДОберМАН

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    продължението трябва да е свързано с отишлия на екскурзия с еднопосочен билет до Кабул обратен КОТарАК и дереджето на халк..., пардон , "пръстена" му след заигравкирте му с талибанските "елфи";-).
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.