Отидете към основна версия

1 416 15

"Ужасна" картина, намерена в мазе преди 62 г., се оказа оригинал на Пикасо за 5 милиона

  • картина-
  • изкуство-
  • пабло пикасо-
  • оригинал-
  • произведения на изкуството

Картината датира от 1930-36 г. и най-вероятно представлява портрет на любовница на художника

Снимка: Shutterstock

Стара картина, описана от съпругата на собственика си като „ужасна“, всъщност се оказа оригинал на Пикасо на стойност 5 милиона британски лири.

Луиджи Ло Росо намира произведението на изкуството, докато разчиства мазето в дома си. На него фигурирал отличителния подпис на испанския художник в горния ляв ъгъл, но Луиджи не успял да го разпознае. Той направил откритието в къщата си в Капри, Италия, през 1962 г. В последствие той развил картината и я поставил в евтина рамка, която окачил на стената в хола си в новия си дом в Помпей в продължение на десетилетия, за голямо раздразнение на жена му.

Много години по-късно неговият син Андреа, който изучавал енциклопедия за история на изкуството, подарена му от леля, подозира, че подписът е именно на известния художник. Семейството търси съвет от няколко местни експерти по изкуството, включително известния арт детектив Маурицио Серачини.

Докато четях за творбите на Пикасо в енциклопедията, вдигах поглед към картината и я сравнявах с неговия подпис. Постоянно казвах на баща ми, че е подобно, но той не го виждаше. Докато растях, продължавах да се чудя.” Той добави: „Майка ми не искаше да я задържи, тя продължаваше да казва, че картината е ужасна.“

Картината в момента се съхранява в трезор в Милано, тъй като семейството се обръща към фондация Пикасо в Малага, Испания, която ще има последната дума за нейната автентичност. Пикасо създава над 14 000 творби преди смъртта си през 1973 г.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини