2 Октомври, 2024 14:56 1 299 14

"Ужасна" картина, намерена в мазе преди 62 г., се оказа оригинал на Пикасо за 5 милиона

  • картина-
  • изкуство-
  • пабло пикасо-
  • оригинал-
  • произведения на изкуството

Картината датира от 1930-36 г. и най-вероятно представлява портрет на любовница на художника

"Ужасна" картина, намерена в мазе преди 62 г., се оказа оригинал на Пикасо за 5 милиона - 1
Снимка: Shutterstock

Стара картина, описана от съпругата на собственика си като „ужасна“, всъщност се оказа оригинал на Пикасо на стойност 5 милиона британски лири.

Луиджи Ло Росо намира произведението на изкуството, докато разчиства мазето в дома си. На него фигурирал отличителния подпис на испанския художник в горния ляв ъгъл, но Луиджи не успял да го разпознае. Той направил откритието в къщата си в Капри, Италия, през 1962 г. В последствие той развил картината и я поставил в евтина рамка, която окачил на стената в хола си в новия си дом в Помпей в продължение на десетилетия, за голямо раздразнение на жена му.

Много години по-късно неговият син Андреа, който изучавал енциклопедия за история на изкуството, подарена му от леля, подозира, че подписът е именно на известния художник. Семейството търси съвет от няколко местни експерти по изкуството, включително известния арт детектив Маурицио Серачини.

След месеци на разследване, графологът Синция Алтиери, член на научния комитет на Фондация Аркадия, потвърди, че подписът наистина е на Пабло Пикасо. Тя каза, че няма съмнение, че подписът е негов и че картината е оригинал. Произведението, за което се смята, че е рисувано между 1930 и 1936 г., се оценява на около £5 милиона. Смята се, че портретът е изкривен образ на френската фотографка и художничка Дора Маар, която е била любовница на Пикасо до раздялата им през 1945 г.

Луиджи почива преди картината да бъде удостоверена, но синът му се закле да продължи мисията си, както съобщава What's The Jam. Сега 60-годишната Андреа каза: „Баща ми беше от Капри и събираше боклуци, за да ги продава на безценица. Той намери картината, преди дори да се родя, и нямаше представа кой е Пикасо. Той не беше много културен човек.

Докато четях за творбите на Пикасо в енциклопедията, вдигах поглед към картината и я сравнявах с неговия подпис. Постоянно казвах на баща ми, че е подобно, но той не го виждаше. Докато растях, продължавах да се чудя.” Той добави: „Майка ми не искаше да я задържи, тя продължаваше да казва, че картината е ужасна.“

Картината в момента се съхранява в трезор в Милано, тъй като семейството се обръща към фондация Пикасо в Малага, Испания, която ще има последната дума за нейната автентичност. Пикасо създава над 14 000 творби преди смъртта си през 1973 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле...

    13 0 Отговор
    Този какви зверове е опрашвал !
  • 2 име

    19 1 Отговор
    Няма страшно, кансуматрството възпитава че името и търговската марка продават, а не съдължанието. Гарантирано още "шедьоври" ще изкачат от мазетата, и то не само на Пикасо. Щом има балами, ще има и производители.

    Коментиран от #3

  • 3 Мислел

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    Съм същото.
  • 4 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Само аз не успях да разбера, що за Уж художник е пикасо! Разбирам да е Вермеер примерно, който е Рисувал Светлина. Тва са некви драсканици за изостанали, които се имат за АРТ де.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 беги беги

    5 0 Отговор
    Легенди😅 Ако мине... 🤣

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Това е на принципа - Царят е гол ! Ако някой каже , че не ги разбира тези работи , значи е п.рост ! А никой не иска да покаже , че е п.рост ! И така от едно нищо изкарват едни страхотни пари !!!

    Коментиран от #10

  • 8 Бат Ваню

    11 0 Отговор
    Отивам до мазето да потърся дали няма нещо подобно да изкочи.
  • 9 име

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "беги беги":

    Като гледам, минава номера, та чак и милиони завлича след себе си! Но все пак, честито на късметлиите!

    Коментиран от #12

  • 10 ТаУмВзе

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    А за Великият Български Художник ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА, никой не е чувал де. Защото, когато застенеш пред негови Картини немееш от Красотата.

    Коментиран от #11

  • 11 Пич

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Част от замисъла за оскотяване на човечеството ! Унищожават таланта , и величаят бездарието !!!
  • 12 беги беги

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "име":

    Ооо минава, минава, помните ли картината "Спасителят на света", която изведнъж изникна от нищото и "обявиха", че е на Леонардо и адин арабел се изкиха над четвърт милиард да му краси... яхтата🤣
    Това е една от най-големите шменти капели в света😅
  • 13 А Колко След Смърта си?

    0 0 Отговор
    А Колко След Смърта си?
  • 14 Йсйс

    1 0 Отговор
    Макс 20 лева не повече. Пък ако ще и да е на Леонардо Да Винчи тази драсканица не струва повече.