Отидете към основна версия

549 16

На 100 г. почина писателка Лили Ебърт, оцеляла от Аушвиц

  • лили ебърт-
  • почина-
  • писателка-
  • аушвиц-
  • оцеляване

Лили Ебърт попада в Аушвиц на 20 г. през 1944 г., където част от семейството ѝ е убито

Снимка: Shutterstock

Писателката от унгарски произход Лили Ебърт, която на 20-годишна възраст е затворена в Аушвиц, почина във Великобритания, съобщи Би Би Си.

Авторката е починала три седмици преди 101-ия си рожден ден, съобщи правнукът ѝ Дов Форман в социалната мрежа Екс.

"На 9 юли 1944 г. баба ми и семейството ѝ са отведени в Аушвиц-Биркенау. Майка ѝ, по-малката ѝ сестра и брат ѝ са убити в газовите камери. Изпитвайки невъобразима скръб, на баба си обещава, че ако излезе жива от този ад на земята, ще разкаже историята си. Без гняв, но със сила, достойнство и решителност да почете мъртвите", пише Форман.

"Нейната история трогна стотици милиони хора по света, напомняйки ни за устойчивостта на човешкия дух и опасностите от неконтролируемата омраза. Тя беше кралицата на нашето голямо, любящо семейство. Светлината, която блестеше толкова ярко, помръкна. Тя беше нашият герой", пише още правнукът на писателката.

Съболезнования към семейството и близките на жената изразиха крал Чарлз Трети и британският министър-председател Киър Стармър.

"Гордея се, че Обединеното кралство беше неин дом, където тя продължи да разказва на света за чудовищните зверства, на които е била свидетел, като постоянно напомняне на нашите и бъдещите поколения за дълбочината на покварата и злото, на които хората са способни, когато разумът, състраданието и истината бъдат предадени", каза британският монарх в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Лили Ебърт оставя след себе си дъщеря и син, 10 внуци, 38 правнуци и един праправнук.
Семейството ѝ съобщи, че възпоменателната служба ще бъде в Лондон. Писателката ще бъде погребана в Израел.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини