10 Октомври, 2024 10:32 507 13

На 100 г. почина писателка Лили Ебърт, оцеляла от Аушвиц

  • лили ебърт-
  • почина-
  • писателка-
  • аушвиц-
  • оцеляване

Лили Ебърт попада в Аушвиц на 20 г. през 1944 г., където част от семейството ѝ е убито

На 100 г. почина писателка Лили Ебърт, оцеляла от Аушвиц - 1
Снимка: Shutterstock

Писателката от унгарски произход Лили Ебърт, която на 20-годишна възраст е затворена в Аушвиц, почина във Великобритания, съобщи Би Би Си.

Авторката е починала три седмици преди 101-ия си рожден ден, съобщи правнукът ѝ Дов Форман в социалната мрежа Екс.

"На 9 юли 1944 г. баба ми и семейството ѝ са отведени в Аушвиц-Биркенау. Майка ѝ, по-малката ѝ сестра и брат ѝ са убити в газовите камери. Изпитвайки невъобразима скръб, на баба си обещава, че ако излезе жива от този ад на земята, ще разкаже историята си. Без гняв, но със сила, достойнство и решителност да почете мъртвите", пише Форман.

"Нейната история трогна стотици милиони хора по света, напомняйки ни за устойчивостта на човешкия дух и опасностите от неконтролируемата омраза. Тя беше кралицата на нашето голямо, любящо семейство. Светлината, която блестеше толкова ярко, помръкна. Тя беше нашият герой", пише още правнукът на писателката.



След войната Лили Ебърт заживява в Швейцария и Израел, преди да се премести във Великобритания през 1967 г. По време на пандемията от COVID-19, с помощта на своя правнук, тя написва мемоарната си книга "Обещанието на Лили. Как оцелях в Аушвиц и намерих сили да продължа напред", която става бестселър.

Малко след публикуването на книгата Ебърт и Форман правят свой канал в социалната мрежа ТикТок, където жената отговаря на въпроси за живота си, затварянето ѝ в концентрационния лагер и робския труд в оръжейния завод в Лайпциг. Понастоящем каналът има около два милиона абонати.

Лили Ебърт е наградена с Ордена на Британската империя и с унгарския Орден за заслуги за привличане на вниманието към историята на Холокоста.

Съболезнования към семейството и близките на жената изразиха крал Чарлз Трети и британският министър-председател Киър Стармър.

"Гордея се, че Обединеното кралство беше неин дом, където тя продължи да разказва на света за чудовищните зверства, на които е била свидетел, като постоянно напомняне на нашите и бъдещите поколения за дълбочината на покварата и злото, на които хората са способни, когато разумът, състраданието и истината бъдат предадени", каза британският монарх в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Лили Ебърт оставя след себе си дъщеря и син, 10 внуци, 38 правнуци и един праправнук.
Семейството ѝ съобщи, че възпоменателната служба ще бъде в Лондон. Писателката ще бъде погребана в Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    5 1 Отговор
    44 година не е седяла повече от седмица сигурно. Не че са малко, но има хора с по година две там.
  • 2 Доживяла е да види фашизма на ЕС

    9 2 Отговор
    Нищо лошо от нацистите не е забравено, а се прилага в Евросъюда от измисления Ковид насам.

    Планът беше 2030г да се превърне в Европа в новия Освиенцим.

    Планът се проваля вече.

    Коментиран от #3

  • 3 Слави

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Доживяла е да види фашизма на ЕС":

    Ако имаше фашизъм нямаше да има една чалма в Европа...а то какво малката Арабия...

    Коментиран от #7

  • 4 Много е живяла

    9 1 Отговор
    И защо не е живяла в Израел?
    Плъзнали са като чума из целия свят!
  • 5 е навремето кат са я съдили

    1 0 Отговор
    до живот на каторга и там политическата партия е влияела на правораздавателната система . така 10 ина политици и 10 ина съдии са я изпратили в престижната каторга за юдеисти Аушвиц . Специално изградена и построена . модерни лагери са били съградени и у нас . 45-50 са построени повече от 340 бр. Е за видните нациси до 44 г . на костов родата с други роди 230 000 българчета правили тухли и копали въглища . Е и нашта рода . Да . Ответни мерки на управляващите .
  • 6 Роза

    3 7 Отговор
    Бог и е дал сили,за да живее дълго и да разкаже през какво е минала.Колко ли талантливи и достойни хора са намерили смъртта си в тези лагери?!Затова и на оня свят да не намерят покой душите на Хитлер и на Сталин-погубили толкова много хора заради налудничави идеи!
  • 7 Не съм видял никой в Европа

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Слави":

    Да ходи с чалма, ама има много ходещи с кипи
  • 8 шекер

    9 0 Отговор
    Значи, след войната се мести в Швейцария и Израел, който е историческата й родина, ама там не й харества и заживява в Лондон. Е - много по-спокойно е и по-изгодно да се правиш на юдеин в Британия и да получаваш всички облаги от това, отколкото да си сред други евреи.

    Холокостът, с цялата му ужасност и безчовечност, отдавна е сигурен метод за печелене на пари, облаги и внимание. Метод за изнудване на обществото.
  • 9 дори тогава смъртното наказание е

    3 1 Отговор
    избягвано . с цел експлоатация на работна ръка . а и само 6 милиона са загубите . те се плодят като арабите . един юдеис баща има 7-8 деца . така и юдеистите по света са много . а света е дал 30 милиона славяни жертви . 5 пъти повече . Аушвиц го реставрираха и го пазят кат александър нески . всеки може да ходи с влака на разходка, туризъм и за селфи .
  • 10 Име

    4 1 Отговор
    В Аушвиц е била не само тя, а и много други! И не са били само и единствено евреи! Не наблягате на това, че е писател, а че е еврейка била в Аушвиц! Спрете с манипулациите. Лека и пръст на жената!

    Коментиран от #11

  • 11 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Име":

    Е, това го знаем, все пак е разказала от първо лице за какво става дума. То между другото е имало и много сигани за които никой не говори или малко говорят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.