Днес Етнографският музей в Бургас е домакин на "Ден на украинската кухня". Събитието е част от най-новата инициатива на Регионален исторически музей – Бургас „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“.
Украинската кухня се отличава с изключително регионално многообразие, но най-популярното национално ястие, несъмнено, е боршът. През 2022 г. украинският борш (боршч) е официално признат от централата на ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство. Ще опитате вкусната зеленчукова супа в нейния класически вариант и още емблематични изкушения от украинската кухня – вареники с различни пълнежи, сладки и солени палачинки, каша от елда по специална рецепта, любимата на запорожските казаци плодова напитка „узвар“, десерт от тиква и други сезонни ястия. Нашите гости са подготвили и богата музикална програма – украински песни, танци и инструментални изпълнения.
Денят на украинската кухня в Бургас се организира благодарение на сътрудничеството между Регионален исторически музей – Бургас, Посолството на Украйна, Държавен културен институт при Министерството на външните работи на Република България, Почетното консулство на Украйна в град Бургас.
Събитието ще бъде официално открито от Посланика на Украйна в Република България Н. Пр. г-жа Олеся Илашчук и Почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов.