Отидете към основна версия

10 843 9

Тайната на перфектните палачинки вече не e тайна за никого

  • палачинки-
  • смес за палачинки-
  • съставки-
  • закуска-
  • химици-
  • перфектни-
  • идеални-
  • лимонов сок-
  • масло

Американски химици разкриха съставките нужни за направата на идеалната закуска

Снимки: shutterstock

Палачинки.... та кой не обича палачинки? Те са любима храна както на малки, така и на големи и винаги са вкусни, особено когато са приготвени със старание и любов.

Независимо от пълнежа — сладък или солен, за направата им са необходими няколко съставки — брашно, яйца, мляко... и още нещо.

Съществуват много различни рецепти за палачинки, в които се добавя или променя някоя от класическите съставки, но крайният резултат все си остава палачинка.

Но при такъв богат избор от рецепти, как да изберем най-добрата, онази, която ще направи вкусната неделна закуска божествена?

Група американски химици дават отговор на този въпрос, след като разкриха какви тайни съставки са необходими, за да сътворите перфектни палачинки, пише в. Daily Mail.

Оказва се, че ви трябва масло и няколко капки лимонов сок.

Лимоновият сок трябва да е 1 супена лъжица за една чаша мляко.

Според експертите е добре сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб. Това ви гарантира мехурчета газ, които надигат тестото, докато се пече и прави палачинките леки и пухкави. Освен това содата за хляб ще им придаде кафеникаво златист цвят.

Ефектът се дължи на процес, наречен "реакция на Маяр", който се случва между аминокиселините в протеините и захарите при температура между 140 и 160 градуса по Целзий. Именно на него се дължи вкусната миризма на печеното.

Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която допринася содата за хляб.

Ако добавите и малко разтопено масло вътре в сместа (1/4 чаша масло за 2 чаши мляко) ще подсилите още повече вкусовите ѝ качества твърдят химиците. Маслото забавя освобождаването на глутена, който прави палачинките жилави.

В търсене на идеалната смес за палачинки, химиците открили и каква е най-голямата грешка, която може да бъде допусната при приготвянето им. Оказва се, че продължителното бъркане и разбиване на сместа ви отдалечава от идеалната закуска, защото тестото става жилаво и на буци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини