Отидете към основна версия

2 983 1

Тумори като топки за пинг-понг открити у плъхове, хранени с ГМО

  • гмо-
  • тумори-
  • царевица

Френски учени, изследвали в продължение на 2 години опитни плъхове, захранвани с генно модифицирана царевица на американския гигант „Монсанто“, откриха у тях тумори, големи колкото топка за пинг-понг, разкри сп. „Форбс“.

При женските екземпляри от третираните групи има 2-3 пъти повече на брой смъртни случаи и леталният край настъпва много по-рано, съобщи ръководителят на екипа проф. Жил-Ерик Сералини, напомняйки отново за неблагоприятните ефекти върху здравето и опасността при използването на подобни продукти. Според него резултатите са доста тревожни, а в ЕС са разрешени 46 вида генно модифицирани храни.

Експертите разделили в три групи изследваните 200 опитни плъха. В първата гризачите били хранени само с генно модифицирана царевица. При втората група животните били захранвани със същата ГМО царевица, обработвана с пестицида „Раундъп“ – един от най-често прилаганите в световен мащаб. В третата група плъховете били хранени с обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.

При експеримента се установило, че плъх, подхранван с генно модифицирана храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри – дори осем месеца преди това. При мъжките екземпляри, в чиято диета били включени едва 11% ГМО, след по-малко от година и половина се установили 5 пъти повече смъртни случаи.
Като цяло от изследването личи, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО, третирани с „Раундъп“. Наблюдават се и два-три пъти повече тумори (особено на млечните жлези), даже при използване на най-ниски дози „Раундъп“ при обработката на царевицата.

Коментаторите на „Форбс“ напомнят, че в продължение на години стотици милиони животни са били хранени по този начин и никой не е забелязал нещо нередно, но проучването на екипа на Сералини внася по-различен поглед към нещата, тъй като опитните екземпляри за пръв път са били наблюдавани не за стандартните 30 или 90 дни, а по време на целия им живот, продължаващ около 2 години. „Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изисквали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара“, заключава Сералини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини