Last news in Fakti

21 Септември, 2012 10:31 2 976 1

Тумори като топки за пинг-понг открити у плъхове, хранени с ГМО

  • гмо-
  • тумори-
  • царевица

Френски учени, изследвали в продължение на 2 години опитни плъхове, захранвани с генно модифицирана царевица на американския гигант „Монсанто“, откриха у тях тумори, големи колкото топка за пинг-понг, разкри сп. „Форбс“.

При женските екземпляри от третираните групи има 2-3 пъти повече на брой смъртни случаи и леталният край настъпва много по-рано, съобщи ръководителят на екипа проф. Жил-Ерик Сералини, напомняйки отново за неблагоприятните ефекти върху здравето и опасността при използването на подобни продукти. Според него резултатите са доста тревожни, а в ЕС са разрешени 46 вида генно модифицирани храни.

Експертите разделили в три групи изследваните 200 опитни плъха. В първата гризачите били хранени само с генно модифицирана царевица. При втората група животните били захранвани със същата ГМО царевица, обработвана с пестицида „Раундъп“ – един от най-често прилаганите в световен мащаб. В третата група плъховете били хранени с обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.

При експеримента се установило, че плъх, подхранван с генно модифицирана храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри – дори осем месеца преди това. При мъжките екземпляри, в чиято диета били включени едва 11% ГМО, след по-малко от година и половина се установили 5 пъти повече смъртни случаи.
Като цяло от изследването личи, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО, третирани с „Раундъп“. Наблюдават се и два-три пъти повече тумори (особено на млечните жлези), даже при използване на най-ниски дози „Раундъп“ при обработката на царевицата.

Коментаторите на „Форбс“ напомнят, че в продължение на години стотици милиони животни са били хранени по този начин и никой не е забелязал нещо нередно, но проучването на екипа на Сералини внася по-различен поглед към нещата, тъй като опитните екземпляри за пръв път са били наблюдавани не за стандартните 30 или 90 дни, а по време на целия им живот, продължаващ около 2 години. „Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изисквали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара“, заключава Сералини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    0 0 Отговор
    Не ми се мисли при нас какво е... Имаме толкова хубави плодове и зеленчуци, които навярно още попиват в себи си радиацията от Чернобил). Но най-кофтито е, че имаме и много внос на всякакви храни и бокллуци, а и самите предприятия в BG, преследвайки печалбата, правят какви ли не гаври с продуктите, които пускат за продажба. Спомняте си случай с пилешкото месо и солите, киселото мляко, което не е съставено от мляко или 20 годишното месо и т.н. и т.н.