Отидете към основна версия

16 595 95

Поддържащ секс — какво представлява и как може да помогне?

  • поддържащ секс-
  • секс-
  • връзка

„Когато двама души, които се обичат, не правят секс, има причина, която може да бъде променена“, казва д-р Хафиз

Снимкa: Shutterstock

Намаляване на честотата на секса се очаква при дълги връзки и е нормално. Ето защо трябва да помислите да планувате известно време в спалнята, пише trafficnews.bg.

Помислете за онези ненаситни, похотливи дни в началото на връзката ви. Тогава сексът не е бил просто добър и страхотен и винаги сте били напълно задоволени. За тези, които са във дълга връзка разликата в сексуалния живот преди и сега може да бъде осезаема. Може дори да стане причина да се чудите дали отношенията ви не са обречени.

Не трябва да се притеснявате от това, напълно нормално е. Но е добре и да направите нещо по въпроса.

„В една връзка има момент, в който фазата на увлечение и откриване е премината. Вие сте толкова свикнали един с друг, че стресът и задълженията взимат превес и стават по приоритетни” – твърди д-р Санам Хафиз, клиничен психолог от Ню Йорк. „Има много външни фактори, които влияят на желанието ви за секс, въпреки че сте влюбени се обичате. Това могат да бъдат неща като работа, пътуването до работа, родителски задължения, домакинска работа или просто натрупана умора заради всички изброени”.

По принцип, всичко което влиза в графа „трябва да направя”, източва енергията и е възможно да се появи чувство на преумора. Фактът, че ежедневието на съвременния човек е изключително забързано, намалява личното време, което включва и това за секс. Интересното е, че често предпочитаме да прекараме дигиталните забавления в личното си време, което също се отразява на интензитета в секса.

Друг потенциален проблем е насищането. Така насадената идея, че колкото повече консумираме или правим дадено нещо, толкова по-малко примамливо става то. Когато твърде често ядем една и съща храна, тя ни омръзва. Вече не е толкова забавно да караме колата си, както преди 5 години, когато сме се сдобили с нея. Любимият пуловер вече не е толкова любим.

„Пренасищането е човешката склонност, която води до отегчение. Това не е грешка. И няма причина да се срамуваме от това” – казва д-р Брайън Джори, психолог по взаимоотношенията и автор на „Купидон на изпитание – какво научаваме за любовта, когато тя се усложни”.

Той добавя, че стареенето и медицинските проблеми също са виновници за намаляващото либидо.

„С напредването на възрастта нивата на тестостерон намаляват и това засяга както мъжете, така и жените“, казва той. „Бременността и раждането променят драстично сексуалното удовлетворение и честота, а хроничните заболявания, наддаването на тегло и физическите наранявания също са фактори за намаляване на секса.”

„Сексът е важен в една връзка. Дори ако го разгледаме от медицинска гледна точка, той има много ползи за мозъка и хормоните. Окситоцинът, например, се освобождава по време на оргазъм. Това е хормонът на удоволствието, който спомага за създаването на усещането за връзка. Ето защо, когато двойките започнат да се отдалечават и да говорят за раздяла, едно от първите неща, за които споменават е липса на секс” – отбелязва д-р Хафиз.

В този смисъл цялостната връзка и сексуалната интимност са много свързани. Въпреки това, няма „магическо число“ за това колко секс трябва да правите, въпреки че проучване от 2017 г. сочи честотата веднъж седмично.

Д-р Джори добавя: „Сексът е важен до степен, в която прави двойката щастлива, а честотата и качеството на секса, който прави двойката щастлива, варира значително и зависи от много фактори: тяхната възраст, ценности, начин на живот, вроден сексуален нагон, тяхното здраве и най-вече качеството на връзката."

Поддържащ секс — какво представлява и как може да помогне. Поддържащият секс по същество е „не съм особено в настроение, но все пак нека го направим“. Без проблем може да бъде планиран предварително или пък не. Д-р Джори казва, че вярва, че поддържащият секс е от съществено значение за успеха на една дългосрочна връзка по три причини.

„Първо, най-големият проблем на повечето двойки е сексуалното желание – да се настроиш. Двойките редовно казват, че в началото не са били особено въодушевени , но след като са започнали да правят секс, това се оказало положително изживяване. Проблемът за повечето двойки е „започването“, казва той. „Второ, повечето двойки не са идеално синхронизирани в сексуалното си желание. Единият може да го иска по-често от другия или може да го иска по време, когато другият не го иска." Това е напълно нормално, твърди той, защото дори и най-допълващите се и съвместими двойки не са близнаци по отношение на либидо. Просто се опитайте да го направите с предварителна подготовка.

„Трето, двойките се нуждаят от вербална и психологическа интимност, преди да могат да имат сексуална близост. Поддържащият секс може да е здравословен, защото ви кара да говорите за вашите нужди и желания – както в спалнята, така и извън нея”, казва д-р Джори.

Д-р Хафиз е съгласен, че целенасоченият, подобрен диалог винаги е здравословен в една връзка.

„Най-добре е двойката да признае, че не правят секс толкова често, колкото биха искали и след това заедно да се съгласят да направят нещо по въпроса“, казва тя.

Как да гарантираме, че поддържащият секс ще помогне на всяка двойка? Всичко зависи от самата двойка. Ще се почувства ли секси в началото? Вероятно не. Целта на поддържащия секс обаче е да насърчи връзката и емоционалната интимност. Това от своя страна може естествено да подобри сексуалното желание и страстта.

За по-нататъшното сексуално желание и удовлетворение, направете това:

Въведете нови стимули: „Трябва да подправите нещата“, казва д-р Джори. "Опитайте се да поддържате сексуалния живот интересен, като изпробвате нови дейности, играчки, бельо, пози, игри и фантазии."

Дръжте техниката извън спалнята си. Махнете телевизора и оставяйте вечер телефона си в друга стая. Така няма да имате разсейване преди да заспите, а сутрин вместо да започвате деня в социалните мрежи, ще се насладите на едно по-физическо начало. Защото макар и набързо, сутрешния секс е идеален за това.

Уверете се, че и двамата сте получили своето удоволствие. Може и да ви звучи странно, но се оказва, че жените имат по-малко оргазми от мъжете. Погрижете във вашата връзка да няма ощетени.

Насърчавайте интимността и в други направления. Цялостното щастие във връзката може да доведе до по-пълноценен секс. Планирайте вечери за срещи, наемете на децата детегледачка, поставете заедно несексуални цели, работете по проекти. Отделете време за изграждане на връзка.

Идентифицирайте и намалете стресовите фактори: Това отнема време и усилия, но стресът е основен убиец на либидото.

Наистина стигнете до корена: „Когато двама души, които се обичат, не правят секс, има причина, която може да бъде променена“, казва д-р Хафиз. Откритият диалог и желанието за отстраняване на корена на проблема са ключови.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини