Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 00:30 16 529 95

Поддържащ секс — какво представлява и как може да помогне?

  • поддържащ секс-
  • секс-
  • връзка

„Когато двама души, които се обичат, не правят секс, има причина, която може да бъде променена“, казва д-р Хафиз

Поддържащ секс — какво представлява и как може да помогне? - 1
Снимкa: Shutterstock

Намаляване на честотата на секса се очаква при дълги връзки и е нормално. Ето защо трябва да помислите да планувате известно време в спалнята, пише trafficnews.bg.

Помислете за онези ненаситни, похотливи дни в началото на връзката ви. Тогава сексът не е бил просто добър и страхотен и винаги сте били напълно задоволени. За тези, които са във дълга връзка разликата в сексуалния живот преди и сега може да бъде осезаема. Може дори да стане причина да се чудите дали отношенията ви не са обречени.

Не трябва да се притеснявате от това, напълно нормално е. Но е добре и да направите нещо по въпроса.

„В една връзка има момент, в който фазата на увлечение и откриване е премината. Вие сте толкова свикнали един с друг, че стресът и задълженията взимат превес и стават по приоритетни” – твърди д-р Санам Хафиз, клиничен психолог от Ню Йорк. „Има много външни фактори, които влияят на желанието ви за секс, въпреки че сте влюбени се обичате. Това могат да бъдат неща като работа, пътуването до работа, родителски задължения, домакинска работа или просто натрупана умора заради всички изброени”.

По принцип, всичко което влиза в графа „трябва да направя”, източва енергията и е възможно да се появи чувство на преумора. Фактът, че ежедневието на съвременния човек е изключително забързано, намалява личното време, което включва и това за секс. Интересното е, че често предпочитаме да прекараме дигиталните забавления в личното си време, което също се отразява на интензитета в секса.

Друг потенциален проблем е насищането. Така насадената идея, че колкото повече консумираме или правим дадено нещо, толкова по-малко примамливо става то. Когато твърде често ядем една и съща храна, тя ни омръзва. Вече не е толкова забавно да караме колата си, както преди 5 години, когато сме се сдобили с нея. Любимият пуловер вече не е толкова любим.

„Пренасищането е човешката склонност, която води до отегчение. Това не е грешка. И няма причина да се срамуваме от това” – казва д-р Брайън Джори, психолог по взаимоотношенията и автор на „Купидон на изпитание – какво научаваме за любовта, когато тя се усложни”.

Той добавя, че стареенето и медицинските проблеми също са виновници за намаляващото либидо.

„С напредването на възрастта нивата на тестостерон намаляват и това засяга както мъжете, така и жените“, казва той. „Бременността и раждането променят драстично сексуалното удовлетворение и честота, а хроничните заболявания, наддаването на тегло и физическите наранявания също са фактори за намаляване на секса.”

„Сексът е важен в една връзка. Дори ако го разгледаме от медицинска гледна точка, той има много ползи за мозъка и хормоните. Окситоцинът, например, се освобождава по време на оргазъм. Това е хормонът на удоволствието, който спомага за създаването на усещането за връзка. Ето защо, когато двойките започнат да се отдалечават и да говорят за раздяла, едно от първите неща, за които споменават е липса на секс” – отбелязва д-р Хафиз.

В този смисъл цялостната връзка и сексуалната интимност са много свързани. Въпреки това, няма „магическо число“ за това колко секс трябва да правите, въпреки че проучване от 2017 г. сочи честотата веднъж седмично.

Д-р Джори добавя: „Сексът е важен до степен, в която прави двойката щастлива, а честотата и качеството на секса, който прави двойката щастлива, варира значително и зависи от много фактори: тяхната възраст, ценности, начин на живот, вроден сексуален нагон, тяхното здраве и най-вече качеството на връзката."

Поддържащ секс — какво представлява и как може да помогне. Поддържащият секс по същество е „не съм особено в настроение, но все пак нека го направим“. Без проблем може да бъде планиран предварително или пък не. Д-р Джори казва, че вярва, че поддържащият секс е от съществено значение за успеха на една дългосрочна връзка по три причини.

„Първо, най-големият проблем на повечето двойки е сексуалното желание – да се настроиш. Двойките редовно казват, че в началото не са били особено въодушевени , но след като са започнали да правят секс, това се оказало положително изживяване. Проблемът за повечето двойки е „започването“, казва той. „Второ, повечето двойки не са идеално синхронизирани в сексуалното си желание. Единият може да го иска по-често от другия или може да го иска по време, когато другият не го иска." Това е напълно нормално, твърди той, защото дори и най-допълващите се и съвместими двойки не са близнаци по отношение на либидо. Просто се опитайте да го направите с предварителна подготовка.

„Трето, двойките се нуждаят от вербална и психологическа интимност, преди да могат да имат сексуална близост. Поддържащият секс може да е здравословен, защото ви кара да говорите за вашите нужди и желания – както в спалнята, така и извън нея”, казва д-р Джори.

Д-р Хафиз е съгласен, че целенасоченият, подобрен диалог винаги е здравословен в една връзка.

„Най-добре е двойката да признае, че не правят секс толкова често, колкото биха искали и след това заедно да се съгласят да направят нещо по въпроса“, казва тя.

Как да гарантираме, че поддържащият секс ще помогне на всяка двойка? Всичко зависи от самата двойка. Ще се почувства ли секси в началото? Вероятно не. Целта на поддържащия секс обаче е да насърчи връзката и емоционалната интимност. Това от своя страна може естествено да подобри сексуалното желание и страстта.

За по-нататъшното сексуално желание и удовлетворение, направете това:

Въведете нови стимули: „Трябва да подправите нещата“, казва д-р Джори. "Опитайте се да поддържате сексуалния живот интересен, като изпробвате нови дейности, играчки, бельо, пози, игри и фантазии."

Дръжте техниката извън спалнята си. Махнете телевизора и оставяйте вечер телефона си в друга стая. Така няма да имате разсейване преди да заспите, а сутрин вместо да започвате деня в социалните мрежи, ще се насладите на едно по-физическо начало. Защото макар и набързо, сутрешния секс е идеален за това.

Уверете се, че и двамата сте получили своето удоволствие. Може и да ви звучи странно, но се оказва, че жените имат по-малко оргазми от мъжете. Погрижете във вашата връзка да няма ощетени.

Насърчавайте интимността и в други направления. Цялостното щастие във връзката може да доведе до по-пълноценен секс. Планирайте вечери за срещи, наемете на децата детегледачка, поставете заедно несексуални цели, работете по проекти. Отделете време за изграждане на връзка.

Идентифицирайте и намалете стресовите фактори: Това отнема време и усилия, но стресът е основен убиец на либидото.

Наистина стигнете до корена: „Когато двама души, които се обичат, не правят секс, има причина, която може да бъде променена“, казва д-р Хафиз. Откритият диалог и желанието за отстраняване на корена на проблема са ключови.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гришо

    23 21 Отговор
    От 11 години съм с моята жена.Поти няма вечер в която да не го правим и на мен не ми е омръзнала.Като каже някой,че му е омрънала жена му не мога да го разбера.Какво по-хубаво след гаден работен ден от секс за лека нощ.Красива жена е и не ,че не се заглеждам по ученички ,но и това ми стига.А ако излезе нещо странично супер.

    Коментиран от #55

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    7 17 Отговор
    Благодаря за интересната и информативна информация. Ас лично нямам такъв проблем. Ние с моята съпруга дори правим прекалено често там онова нещо - всеки месец по цели 2 минути. От една страна такава си е правилото но от друга на мен ми се струва прекалено много защото всички знаем че там онова нещо далеч не е най важното в една връзка много по важна е романтиката а при нас тя е исключително много. Обаче се опасявам че днес гледах едно клипче с една моя любима и невероятно красива певица в вана бес никакви дрехи което не беше особено романтично но пък направо ме остави бес думи от въсторк - направо пощурях, гледах го отново и отново и отново. И цял ден си мислих за едни неща дето не трябва ама клипчето не ми ислиза от главата. Та мислите за там онова нещо не са хубави и е добре че с годините отминават.

    Коментиран от #19, #22, #23, #24, #25, #26, #31, #32, #43, #80

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бройкаджията

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "аз съм васко 4акията":

    А за какво са ти тея пари ,ако няма да ги пръснеш по жени.

    Коментиран от #41

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    5 9 Отговор
    благодаря за поредната полезна имформативна имформция ГОСПОЖО МАРИНОВА ас не съм съгласен с доктор Саним Кафез че това е проблем даже е точно обратното все повече хора предпочитат РОМАНТИКАТА пред това да бъдат крави и волове както съм писал много пъти порното и онова нещо водят до социопатизъм и бес грамотнос а РОМАНТИКАТА е нещо истинско и трайно за това онова нещо трябва да се прави най много един път на месец в единствено правилната поза мисионерската за да има зрителен контакт и жената трябва да е облечена от кръста на горе все пак това е необходимо зло за да има деца по здрави на безбройните ми фенове артистичен псевдоним Генад Ник МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    Коментиран от #45, #47, #53, #76, #77, #78, #79, #90, #92

  • 43 РАДИО ЕЛТО

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Явно сте голям фен на истинския Казанлък

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ХИХИ

    9 8 Отговор
    "Особености на българския семеен живот"
    1. Жениш се.
    2. Правиш едно дeте.
    3. Спираш да спиш с жена си само за да й е гадно.
    4. Гледаш да забършеш нещо чуждо.
    5. Дебнеш я тя да не забърше нещо за да й е още по-гадно

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ох ли

    4 3 Отговор
    Тя стане ли тъй Повикайте някой да ви опъне и двамата или не се занимавате с глупости да ставате за майтап на децата
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 qwerty

    4 3 Отговор
    статията е информативна и ми хареса. в коментарите под нея също има много информация и ми се струва, че поради тази причина са останали десетина от цели 62. иначе за секса: ако ще и след 20 години брак-ако им желание и от двете страни СЕКС ще има
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Спец

    9 10 Отговор
    Обичам палачинки,но ако ги ям всяка сутри,ще дойде момента в който ще ми се повръща от тях.Същото е и със жената.Истинската любов трае от 3 до 7 месеца и се нарича сляпа.В този период на слепота,ние не виждаме недостатъците на партньора,но след като мине,негативите започват бавно да се появяват.След периода на слепота,остава взаимното уважение и приемане на недостатъците като част от съвместния живот.Единственото спасение да не ни омръзне даден човек е от време на време да го сменяме с подгряващ такъв,за да си запазим още интереса.Моногамията съществува само при пингвините.Проблема в едно семейство идва,когато изневярата доминира над съвместния секс.Мъжете са много по благородни от жените.Те изневеряват много лесно но,това не е причина да търсят развод а само разнообразия.При жените нещата са по сложни.По трудно стигат до изневяра,но когато го правят редовно, семейството за тях не съществува.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Поне,, родихте,, на онез олигофрени

    1 6 Отговор
    Дето,, жини,, не видели, та тогава, останахте без,, яйчници,, знаеш ли какво, мислиш, че си се променила, онази ДК стойка, поработи за нея, ако имаш време...!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 До,, уж,, спеца

    2 4 Отговор
    Всичко го е написал, горе долу,, вярно,,, но едно е лошо, когато мъжа прави секс с жена, независимо коя, да не мисли, за мъж... една по ,, умна,, жена веднага го усеща това..има ли тогава, поддържащ секс...?!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Геро

    3 2 Отговор
    Дълга връзка и честотата на секс нямат допирна точка, а ако имат най-вероятно имате проблем. Въобще не е "нормално" ... ама какво ли ме учудва, то много ненормални неща взеха да се приемат за нормални в наши дни.
  • 75 Заради един тунел дъртешки и

    1 4 Отговор
    То какъв, се мисли за,, спец,, но поне каза всичко в прав текст, че кое заслепява, да не виждаш една,, развалини,, от занаята...хахаха... очаква те и тебе същото....!
  • 76 Комплекта

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    За да нема социопатизъм в обора, подържай вола за онова нещо. Като има подържаве, ти на него, той теб, има РОМАНТИКА!!
  • 77 Хайл

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    По добре не пиши по темата , че нищо не разбираш.Нито от секс нито от романтика . А тези крави и обори и други глупост ги остави за селяните те повече разбират от това както и от Секс .
  • 78 Село Казанлък

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Колко пъти да пиша , че социопатизъм като термин не съществува . И порно не води до това . И аз не съм съгласен с вашия коментар . Един два пъти в месеца го правят старците . А това жената да е облечена от кръста нагоре е смешно . Не пиши повече по тази тема за секса . Не разбираш от него
  • 79 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Нямаш фенове какво се хвалиш . Я виж какви глупости пишеш . И как ги пишеш . Какво ти разбира главата от секс нищо . Знаеш една мисионерска и това е .

    Коментиран от #81

  • 80 Гзт

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Точно вас са описали в статията правите същото , както е описано по горе . Даже не сабличаш жената от кръста нагоре , че скапаната романтика ще излети през прозореца . А социопатизъм не съществува . Има социопат . Не си измисляй несъществуващи термини .А мисионерска поза никой не използва вече . Тя е демоде .

    Коментиран от #82

  • 81 МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    не се хваля господине а само отбелязвам че имам безброй фенове които чакат с нетърпение да четат моите философарски коментари и това се дължи най вече на това че съм СВРЪХ ИНТЕЛИГЕНТЕН и РОМАНТИЧЕН даже някои фенове ме имитират

    Коментиран от #89

  • 82 МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    1 4 Отговор

    До коментар #80 от "Гзт":

    еми вие сам го казвате господине че щом има социопат трябва да има социопатизъм и това се дължи на хора които са си загубили РОМАНТИКАТА заради порно и онова нещо и как да е демоде мисионерската поза като тя е задължителна има много време да се просвещавате още

    Коментиран от #84, #86, #87, #88, #91, #93

  • 83 Питайте коя поза е модерна

    2 4 Отговор
    Малките кристалчета.. знаете разбира се, с леген се стига чак до река Ганг, само глей да не потънеш...вече Сариту и Гошету, може да е там...!
  • 84 Въпроска

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Само не през работно време, ето и сега пита ли ГЕНАДИ, питахте ли Главния си редактор за отговорр? Рубриката е списвана заради поцзи и ония работи, когато децата, че и кокошките спят и да не влизат.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Гзт

    2 3 Отговор

    До коментар #82 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Няма такъв термин . Социопат . Социопати . Хора който не се вписват в обществото. Който са луди . Не харесват нищо и никой. Социопатизъм не съществува като термин .Ясно.
  • 87 Гзт

    3 3 Отговор

    До коментар #82 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Кой да се просвещава . Вие се научете първо как се прави секс и по колко пъти .Мисионерската поза е за дъртаци . Да не се секнат в кръста . И пресен младоженец бе може да ми дава акъл . Когато навъртиш 30 години брак , и си пробвал повечето пози от Кама сутра се обади .
  • 88 Ved

    3 4 Отговор

    До коментар #82 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    А стига с тази романтика . Лошо ми става вече . Щом не си гледал поне веднъж Порно не коментирай .
  • 89 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #81 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Ха ха ха голяма веселба . Виж , че повечето коментари на вашето изказване са изтрити . Кой знае как те хранят . На ли съм виждал как те бъзикат , и се подиграват . Имал фенове . В кой сайт за романтика и сериали .Там може .
  • 90 Хайл

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Познавам много хора , който си падат по порното .Не са нито със " социопатъзъм " нито са със " безграмотност" Освен да хванеш мазоли от гледане и да се заредил с идей в леглото друго не виждам да прави порното . За човек който със сигурност не е гледал , яко критикувате и измисляте някакви нови болести .Има кретенизъм , идиотизъм , олигофрения . Но социопатизъм не съм срещал . Даже като се опиташ да пише в нета те поправя .Показва , че такова название няма .
  • 91 Анти чалга.

    2 2 Отговор

    До коментар #82 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Като не ти разбира главата от психология и психиатрия . По добре не пиши . Гледай си там чалгарките и сериалите . Поне в това си " спец" .
  • 92 🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Вие не се ли усещате . С това твърдение , че порното води до това което сте писал . Може да обидите хората . Как ако си безграмотен ще напишеш кода да отключиш порно каналите . Или да разбереш кой филм си гледал . Все едно някой да каже , че слушането на чалга . Води до чалготизъм или гледането на сериали води до тъпизъм . Термин като ( социапатизъм ) няма . И не познавам такъв човек който да има това след като е гледал Порно . Нито са безграмотни.
  • 93 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 2 Отговор

    До коментар #82 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    А какво ще кажеш за тези който гледат , ужаси , фантастика , трилъри , криминални филми . И те ли водят до измислената болест " социопатизъм "
  • 94 Черна котка

    0 1 Отговор
    Аз като жена мога да кажа, че наистина тия ,които гледат редовно порно са зле в леглото. Причината е , че първо идеализират образа на жената, второ в порното и реалността нещата са различни и в стремежа си да имитират разни сцени се губи усещането между 2мата партньори: става едно скучно клатене като за снимка само. А и предварителна игра с ласки, целувки , масаж е много важна, а нея в порното я няма и съм попадала на такива, които се учат от порно и те дори не знаят за такава предварителна игра. Искат да си го извадят и веднага...Да, понякога и това е интересно...но мисля в по-нататъшен период от връзката, а не в началото, когато не сте се опознали.
  • 95 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    А дали Бойко ще практикува такъв секс ......след изборите ?