Отидете към основна версия

2 747 11

Галактика-канибал се вихри непосредствено до Млечния път

  • галактика-
  • андромеда-
  • канибал-
  • млечен път

Галактиката Андромеда се оказа канибал

Снимка: Shutterstock

Все повече доказателства сочат, че галактиките се увеличават чрез сливане с други галактики. Телескопи като "Хъбъл" са заснели десетки взаимодействащи си галактики, включително добре познати като Arp 248.

Галактиката Андромеда е най-близката голяма галактика до Млечния път, а ново изследване показва, че нашата съседка е погълнала други галактики в две различни епохи, пише БГНЕС.

Люис нарече колекцията от кълбовидни тела Структурата Дулай, което на уелски означава черен поток. Структурата Дулай вероятно е група от между 10 и 20 кълбовидни тела, неправилно подредени спрямо въртенето на Андромеда. Но те не са единствената неправилно подредена група кълбовидни тела. Структурата Дулай е доказателство, че Андромеда се е хранила с група кълбовидни тела някога през последните 5 милиарда години. Другата група е субпопулация от кълбовидни тела, която е доказателство за второ хранене преди 8 до 10 милиарда години.

За Люис и неговите съавтори Структурата на Дулай прилича на остатъци от разхвърляно ястие. Тя е тъмен поток, съдържащ ярки звездни купове. Това е още едно доказателство, че масивните галактики се сливат, за да създадат гигантски прояви във Вселената, и че по-големите галактики поглъщат по-малките кълбовидни звезди в един вид галактически канибализъм.

"През последните няколко десетилетия осъзнахме, че галактиките растат, като изяждат по-малки системи - така че малките галактики попадат в тях, те биват изяждани - това е галактически канибализъм", казва Люис.

Когато са се случили тези събития на поглъщане, материята във Вселената е била по-плътно концентрирана. Преди десет милиарда години е възможно да е имало повече такива събития в цялата Вселена. Това е една от причините астрономите да желаят все по-мощни телескопи като „Джеймс Уеб“. Те могат да видят светлината от древните галактики и да погледнат по-назад във времето.

"Знаем, че при раждането си в Големия взрив Вселената е била без особености, а днес е пълна с галактики. Дали тези галактики са се родили напълно оформени, или са пораснали?", пита Люис.

Астрономите биха искали да узнаят историята на нашата собствена галактика Млечен път. Това е трудно да се направи чрез наблюдения, защото ние сме вградени в нея.

Но Андромеда предоставя възможност да се изучи еволюцията на галактиката от външна гледна точка и изследователи като Люис и колегите му се възползват от нея.

"Това, което искаме да разберем, е дали Млечният път е направил същото, или е различен? И двата варианта имат интересни последици за цялостната картина на това как се формират галактиките", казва Люис. "Искаме на някакво ниво да измислим по-точен часовник, който да ни каже кога са се случили тези събития, защото това е едно от нещата, които трябва да включим в нашите модели за това как еволюират галактиките."

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

Свързани новини