Last news in Fakti

21 Декември, 2023 13:58 684 2

НАСА се готви да създаде 3D карта на Млечния път (СНИМКА)

  • млечния път-
  • галактика-
  • космос-
  • карта-
  • наса

През следващите дни ще бъде стартирана мисията GUSTO

НАСА се готви да създаде 3D карта на Млечния път (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

НАСА се подготвя да изстреля нова мисия, която ще наблюдава пространството между звездите и ще помогне за изготвянето на 3D карта на нашата галактика Млечния път, съобщи американската космическа агенция, цитирана от БТА.

Мисията GUSTO (Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory) ще стартира от ледения шелф Рос близо до изследователската база МакМърдо Стейшън McMurdo Station на Националната научна фондация на САЩ. Стартът на мисията ще бъде даден след 21 декември, съобщават от НАСА.

Високо в атмосферата над Антарктида GUSTO - телескоп, носен от балон, ще надникне в пространството между звездите, наречено междузвездна среда.

Телескопът ще помогне на учените да съставят триизмерна карта на голяма част от Млечния път с помощта на изключително високочестотни радиовълни, според НАСА.

Използвайки GUSTO, учените ще изследват многото фази на междузвездната среда и изобилието от ключови химични елементи в галактиката.

"Изучавайки Големия Магеланов облак и сравнявайки го с Млечния път, ще можем да разберем как еволюират галактиките от ранната Вселена досега", казва главният изследовател на мисията Крис Уокър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русоофил

    2 0 Отговор
    Явно НАСА имат вече 3Д карта на руските ракетни площадки.
  • 2 Ммм...да

    1 0 Отговор
    Това няма как да стане.Трябва всичко да се снима от всички позиций.Млечния път е огромен за такова начинание.Плюс това се движи непрекъснато с другите галактики.Глупости и пропаганда,явно за мангизи.