Отидете към основна версия

2 132 12

Как се променя въртенето на Земята?

  • земя-
  • въртене-
  • космос-
  • слънце-
  • луна

Ето какво разкриват новите проучвания

Снимка: Shutterstock

Въртенето на Земята постепенно се забавя, благодарение на взаимодействието ѝ с Луната. Преди два милиарда години имаше пауза в тези промени, която продължи около милиард години. Ново проучване не само обяснява това, но изчислява колко дълъг би бил денят, ако тази пауза никога не беше настъпила - и отговорът е доста шокиращ.

Физиците са разбирали от векове, че Луната се отдалечава от Земята и тази промяна в ротационния импулс изисква забавяне на въртенето на Земята, което прави деня по-дълъг. Наскоро геолози откриха доказателства, които ни позволяват да измерваме продължителността на деня в множество точки във времето, разкривайки колко забавяне е било причинено, пише vesti.bg.

Вместо постоянен процес, скоростта на промяната е включена на дълга пауза. Преди месец документ предостави оценки за периода, през който се е случило това, и обясни защо. Друг екип независимо един от друг е стигнал до доста подобни заключения за причините, въпреки че определя времето на нещата малко по-различно. В новия си документ обаче учените отиват по-далеч и изчисляват колко дълъг би бил денят, ако забавянето беше непрекъснат процес.

Ако не беше влиянието на Слънцето, денят щеше да се удължи от 10 часа, когато Земята се е формирала, до 65 днес, изчисляват авторите.

Ако е така, дните биха били много по-горещи, а нощите много по-студени. Колкото и чудна да е еволюцията, съмнително е много видове да могат да се справят с такива големи колебания в температурата. Животът на Земята може и да не е свършил, но вероятно щеше да бъде много по-малко изобилен.

Това далеч не е най-неотложният или важен ефект от предизвиканото от човека затопляне, но Мъри отбелязва, че хората имат своето влияние върху продължителността на деня, макар и минимално. „Тъй като повишаваме температурата на Земята с глобалното затопляне, ние също караме резонансната честота да се движи по-високо – отдалечаваме нашата атмосфера от резонанса“, каза той . „В резултат на това има по-малко въртящ момент от слънцето и следователно продължителността на деня ще стане по-дълга, по-рано, отколкото би било иначе.“

Разбира се, за да направим повече от няколко милисекунди разлика, ще трябва да затопляме планетата в продължение на хиляди години. Това е почти сигурно несъвместимо с оцеляването на човешката цивилизация, чийто колапс би довел до спиране на промените.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини