Last news in Fakti

18 Юли, 2023 16:15 2 111 12

Как се променя въртенето на Земята?

  • земя-
  • въртене-
  • космос-
  • слънце-
  • луна

Ето какво разкриват новите проучвания

Как се променя въртенето на Земята? - 1
Снимка: Shutterstock

Въртенето на Земята постепенно се забавя, благодарение на взаимодействието ѝ с Луната. Преди два милиарда години имаше пауза в тези промени, която продължи около милиард години. Ново проучване не само обяснява това, но изчислява колко дълъг би бил денят, ако тази пауза никога не беше настъпила - и отговорът е доста шокиращ.

Физиците са разбирали от векове, че Луната се отдалечава от Земята и тази промяна в ротационния импулс изисква забавяне на въртенето на Земята, което прави деня по-дълъг. Наскоро геолози откриха доказателства, които ни позволяват да измерваме продължителността на деня в множество точки във времето, разкривайки колко забавяне е било причинено, пише vesti.bg.

Вместо постоянен процес, скоростта на промяната е включена на дълга пауза. Преди месец документ предостави оценки за периода, през който се е случило това, и обясни защо. Друг екип независимо един от друг е стигнал до доста подобни заключения за причините, въпреки че определя времето на нещата малко по-различно. В новия си документ обаче учените отиват по-далеч и изчисляват колко дълъг би бил денят, ако забавянето беше непрекъснат процес.

Обяснението и на двата екипа е, че Слънцето ускорява въртенето на Земята, вместо да го забавя. През по-голямата част от историята на Земята тази сила е била много по-малка от тази на Луната, така че нетният ефект е бил забавянето на въртенето почти толкова, колкото само под влиянието на Луната. Въпреки това, по време на период, който геолозите наричат ​​„скучният милиард“, силата на Слънцето е била приблизително достатъчно силна, за да балансира тази на Луната.

Луната създава прилива в океаните и в по-малка степен в атмосферата. Приливите създават триене с дъното на океана. Луната също издърпва тези "издутини", което е повдигнала, и тъй като Луната изостава от въртенето на Земята, и двата ефекта създават съпротивление, забавяйки въртенето на Земята.

„Слънчевата светлина също така създава атмосферен прилив със същия тип "издутини", казва авторът на изследването професор Норман Мъри от Университета на Торонто в изявление .

„Гравитацията на слънцето привлича тези атмосферни "издутини", създавайки въртящ момент върху Земята. Но вместо да забавя въртенето на Земята като Луната, тя го ускорява. Луната се движи зад "издутината", дърпайки я назад, докато въртенето на Земята кара Слънцето да изглежда сякаш се движи напред, дърпайки го напред.

Преди милиард години атмосферата е била по-топла и се е състояла от различни газове. Имало е и естествен резонанс в атмосферната система през половината от продължителността на деня. Всички тези неща увеличават силата на Слънцето, докато по-късият ден по това време пречи на резонанса на приливите и отливите на Луната.

„Все едно да буташ дете на люлка“, каза Мъри. „Ако вашият тласък и периодът на инерция не са синхронизирани, няма да стигнете много високо. Но ако те са синхронизирани и вие натискате точно когато люлката спира в единия край на хода си, натискането ще добави към инерцията на люлеенето и тя ще отива все по-нагоре.“

Натискането на точно кратно на естествения резонанс на системата също работи, както се случи, когато земната атмосфера е имала резонанс от 10 часа, а продължителността на деня е 20 часа.

Ако не беше влиянието на Слънцето, денят щеше да се удължи от 10 часа, когато Земята се е формирала, до 65 днес, изчисляват авторите.

Ако е така, дните биха били много по-горещи, а нощите много по-студени. Колкото и чудна да е еволюцията, съмнително е много видове да могат да се справят с такива големи колебания в температурата. Животът на Земята може и да не е свършил, но вероятно щеше да бъде много по-малко изобилен.

Това далеч не е най-неотложният или важен ефект от предизвиканото от човека затопляне, но Мъри отбелязва, че хората имат своето влияние върху продължителността на деня, макар и минимално. „Тъй като повишаваме температурата на Земята с глобалното затопляне, ние също караме резонансната честота да се движи по-високо – отдалечаваме нашата атмосфера от резонанса“, каза той . „В резултат на това има по-малко въртящ момент от слънцето и следователно продължителността на деня ще стане по-дълга, по-рано, отколкото би било иначе.“

Разбира се, за да направим повече от няколко милисекунди разлика, ще трябва да затопляме планетата в продължение на хиляди години. Това е почти сигурно несъвместимо с оцеляването на човешката цивилизация, чийто колапс би довел до спиране на промените.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    1 15 Отговор
    Земята е статична и ПЛОСКА. Слънцето и Луната се въртят горе като на циферблат на часовнил.

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Имаше пауза!!!

    18 1 Отговор
    Така пишете, все едно сте били преди 2 миларда години, живи и на нея! Хубаво ви вика онзи простия от Банкя - мисирки.

    Коментиран от #8

  • 3 Шотландския боец

    11 3 Отговор
    Божи, вземи си оправи времената че се изкара по-стара и от мен.
  • 4 ФАЩ

    3 12 Отговор
    "гениалната" и "смела" американска армия е имала план разработка да се използват мощни двигатели Atlas за мигновена промяна във въртенето на Земята, ако радарите на системата за ранно предупреждение засекат множество ракети с ядрени бойни глави, насочени към важни американски военни съоръжения.
    Предполагало се, че съветските ракети, които са на инерционна траектория, ще заобиколят целите или ще прелетят над тях, което ще позволи на американските наземни сили да оцелеят и да нанесат ответен удар в бъдеще.

    Става ясно, че този план би имал катастрофални последици за нашата планета, но това никога не е било проблем за ФАЩ!
    Толкова за въртенето на Земята!
  • 5 Бла

    7 0 Отговор
    Мале, добре че, не е 65 часа деня. С тия двойни смени, щяхме да спим на работа :D
  • 6 Факт

    4 0 Отговор
    Неточна ифнормация.Земята се върти по два начина около Слънцето и около остта си последното зависи изцяло от металите в нейните недра и обсулавя Кориолисовото ускорение на базата на което се формират въздушните маси с повишена плътност.

    Коментиран от #7

  • 7 Даааа

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    И един мармот увива шоколада в станиол...
  • 8 Мимч

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Имаше пауза!!!":

    Ами ,той този писател ,писателка ,може да е бил тогава там и сега тук,та за това пише имаШЕ в минало не свършено време....
  • 9 Хмъ

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Не е смешно. Само да го завъртят по телевизора, за има-няма година, масово ще повтарят, че Земята е плоска.
  • 10 тиририрам

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Наске, Слънце, което се върти над хоризонта, НЕ ЗАЛЯЗВА!
  • 11 шааа

    1 0 Отговор
    Знам, че не тачите езика ни, но да публикувате подобен превод си е гавра с читателите.
  • 12 хехехе

    1 0 Отговор
    Божидарооо аха преди два милиарда години имаше пауза ти го помниш нали - е доста си дърта тогава
    като има увеличаване на деня ноща същата ли си остава
    абе хайде пишете смислени неща или поне правилно написани
    докога някой ще взима пари за такива глупости преведени от гугъл транслейтър
    ми да взема и аз да стана журналист че като я гледам Божидарка освен че е красива друго не