Отидете към основна версия

4 730 9

Най-често използваните фрази от манипулаторите

  • манипулации-
  • манипулиране-
  • манипулатори-
  • фрази-
  • думи-
  • обвинения

Манипулаторите използват заплахи, налагане на чувство за вина, бойкот и безпричинно обобщаване

Снимка: Shutterstock

Най-често срещаните фрази, които могат да се чуят в разговор с манипулатор, бяха изброени от психолога Марина Гогуева.

Тя определя манипулацията като косвено послание при взаимодействие, когато човек преследва собствената си изгода, а чувствата и нуждите на другия не са ценни за него, пише Рамблер.

Един вид манипулация е обобщението: „Никога не ми помагаш“, „Не питай, няма значение за теб“.

Друг често срещан вид манипулация е налагането на собствените мисли: „Прави каквото ти казвам и не размахвай образованието си“, „Какво разбираш!“, „Ако живееш с мен, тогава ще разбереш“. Често се използва и съжаление: „Болен съм, не мога да се справя сам, няма кой да ми помогне.“

За да объркат жертвата на психологически натиск и да я отведат в задънена улица, манипулаторите използват заплахи, сплашване, налагане на чувство за вина и бойкот:

„Ако не го направиш по моя начин, ще има друг разговор!“, „Преди теб, бях щастлива, ти развали всичко!“

„Повишеното внимание, подаръците и ласкателствата също могат да се превърнат в инструменти на манипулатора. Жертвата му започва да мисли, че трябва да върне добро за добро, тоест да изпълни волята на някой друг. Красивите думи и жестове будят съмнения, ако човек е упорит и не умее да приеме отказа с достойнство“, отбеляза Гогуева, цитирана от vesti.bg.

Един от най-безобидните видове манипулация е отвличането на вниманието от темата: „Ще направя всичко по-късно, но сега има интересен филм"

Психологът посъветва да не започвате да се оправдавате или да доказвате нещо на манипулатора. Според нея е по-добре да отговорите нещо неутрално, като по този начин демонстрирате, че чувствата ви не са наранени: „Всичко може да се случи“ или „Да, всеки има различно мнение за другите хора“, съобщава Moslenta.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Свързани новини