Отидете към основна версия

1 320 7

Археолози откриха останки на момче, датиращи отпреди 2500 години

  • археолози-
  • северна ирландия-
  • останки-
  • 25 века-
  • момче

Блатната мумия е намерена в торфено блато във влажен район до градчето Белахи.

Снимка: Shutterstock

Археолози в Северна Ирландия откриха добре запазени останки на момче, датиращи отпреди 2500 години, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Останките включват кости, кожа и вероятно бъбрек и ще дадат допълнителна яснота върху древната история на региона.

Блатната мумия е намерена в торфено блато във влажен район до градчето Белахи. Влагата може би е спомогнала за запазването на тялото.

През октомври 2023 г. е подаден сигнал за човешки кости на повърхността на блатото. В началото полицаите не са били сигурни дали става въпрос за древни останки или скорошен смъртен случай. Радиовъглеродното датиране е показало, че времето на смъртта е преди 2000-2500 години.

При разкопките са открити тибия, фибула, раменна кост, лакътна и лъчева кост от левия крак и дясната ръка. Вероятно става въпрос за младеж между 13 и 17 години. Върху скелета е имало частично запазена кожа, нокти на ръцете, краката, както и орган - вероятно бъбрек. Джон Джо О'Бойл, изпълнителен директор на горската служба в Северна Ирландия, нарече откритието "много вълнуващо" и допълни, че тялото ще бъде преместено в музей за следващи проучвания и съхранение.

Откритието добавя нова глава към историята и културното значение на региона и има археологическа стойност за изследването на блатните мумии в Европа, каза още О'Бойл.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини