Last news in Fakti

26 Януари, 2024 10:15 1 297 7

Археолози откриха останки на момче, датиращи отпреди 2500 години

  • археолози-
  • северна ирландия-
  • останки-
  • 25 века-
  • момче

Блатната мумия е намерена в торфено блато във влажен район до градчето Белахи.

Археолози откриха останки на момче, датиращи отпреди 2500 години - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози в Северна Ирландия откриха добре запазени останки на момче, датиращи отпреди 2500 години, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Останките включват кости, кожа и вероятно бъбрек и ще дадат допълнителна яснота върху древната история на региона.

Блатната мумия е намерена в торфено блато във влажен район до градчето Белахи. Влагата може би е спомогнала за запазването на тялото.

През октомври 2023 г. е подаден сигнал за човешки кости на повърхността на блатото. В началото полицаите не са били сигурни дали става въпрос за древни останки или скорошен смъртен случай. Радиовъглеродното датиране е показало, че времето на смъртта е преди 2000-2500 години.

При разкопките са открити тибия, фибула, раменна кост, лакътна и лъчева кост от левия крак и дясната ръка. Вероятно става въпрос за младеж между 13 и 17 години. Върху скелета е имало частично запазена кожа, нокти на ръцете, краката, както и орган - вероятно бъбрек. Джон Джо О'Бойл, изпълнителен директор на горската служба в Северна Ирландия, нарече откритието "много вълнуващо" и допълни, че тялото ще бъде преместено в музей за следващи проучвания и съхранение.

Откритието добавя нова глава към историята и културното значение на региона и има археологическа стойност за изследването на блатните мумии в Европа, каза още О'Бойл.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти си

    0 0 Отговор
    Дали е яло кучета ?
    Трябва да им пратите веднага Надежда Карастоянов за да се изкаже по въпроса ......
  • 2 Маг

    1 2 Отговор
    Далеч далеч на юг , сред ледовете и студовете , продължава да живее древното зло ! В пирамида със страни 2 на 2 на 2 километра , продължават да се правят чудовищни експерименти с хора , и то в сговор с управляващите на човечеството !

    Коментиран от #5

  • 3 дом

    1 0 Отговор
    Либерастите биха оспорили пола на скелета.
  • 4 Стършели

    0 2 Отговор
    Не археолози а мародери!
    Кощунство е да ровиш гробове. Оставете умрелите на мира. Не ви ли страх от Бога.
  • 5 Математика - геогваф - фантаст

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Маг":

    В геометрията на това му се казва тетраедър . Дай географски координати за да видим и ние тази фигура . Да не би да си я видял в Нарния или в Средната зема ?

    Коментиран от #6

  • 6 Маг

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Математика - геогваф - фантаст":

    Не може да я видите , защото е в засекретената зона на Антарктида !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.