Отидете към основна версия

2 784 23

Археолози в Украйна откриха най-старите доказателства за човешко население в Европа

  • археология-
  • археологически разкопки-
  • археологически открития-
  • хора-
  • население-
  • хомо еректус

Изследователите смятат, че откритите каменни инструменти, използвани от предшествениците ни, са на 1,4 милиона години

Илюстративна снимка: Shutterstock

Каменни инструменти, открити дълбоко в седиментите на кариерата Королево в Украйна, пренаписват историята на човешката миграция.

На пръв поглед невзрачните парчета скала са инструменти, използвани някога от Homo erectus, пряк предшественик на нашия, а новите датировки разкриват, че те представляват най-ранното доказателство за обитаване на европейския континент от човекоподобни.

"Досега се смяташе, че нашите най-ранни предци не са могли да оцелеят в по-студените и северни ширини без използването на огън или сложна технология на каменните инструменти," казва археологът Анди Херис от университета Ла Троуб в Австралия. "И все пак тук имаме доказателства, че Homo erectus е живял още повече на север, отколкото някога преди това е било документирано в този ранен период от време."

Историята на еволюцията на човечеството и разселването му по света е труден за подреждане пъзел. През последните години обаче започнаха да се появяват доказателства, че тя не е била прост, линеен разказ, водещ началото си от една люлка в една част на света. А няколко скорошни доказателства сочат, че Homo sapiens може да се е придвижвал из Европа много по-рано, отколкото сме смятали досега.

Екипът използва и собствено математическо моделиране, за да определи възрастта на седиментните слоеве - за първи път този метод се използва за археологическо датиране. Най-ранната възраст, която те получиха с помощта на този метод, беше 1,42 милиона години за най-старите инструменти от откритието.

Датирането на артефактите е позволило на изследователите да запълнят някои от празнотите в историята на човешката миграция. Изследванията им показват, че Homo erectus е бил в Европа преди 1,4 милиона години, след като е мигрирал през Азия преди 1,8 милиона години. Най-старият известен фосил на Homo erectus датира отпреди 2 милиона години, открит сред фрагменти в пещера в Южна Африка и внимателно сглобен.

Очевидно е, че все още има много неща, които не знаем, но това е стъпка в правилната посока, казват изследователите.

"Остава да разберем дали това е било част от по-обширна и все още неоткрита окупация на Европа по това време," казва Херис.

Изследването е публикувано в списание Nature, предава ScienceAlert.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини