Отидете към основна версия

7 535 9

Марихуаната може да спре развитието на СПИН

  • хив-
  • спин-
  • марихуана-
  • канабис-
  • лечение

Ново проучване върху маймуни показва поразителен ефект

Марихуаната може да е в състояние да забави увреждането на тъкани при пациенти с ХИВ, сочи ново проучване, съобщава сайтът alternet. Лекарите вече могат да предлагат на пациенти с ХИВ и СПИН лечение с канабис, за да се предотвратят симптомите на  гадене, загуба на тегло и болката. Сега доказателствата от това и предишни изследвания показват, че марихуаната в действителност може да бъде ефективна в борбата с фундаменталното заболяване.

Маймуни, заразени с вируса на ХИВ са по-способни да се борят с болестта, ако ежедневно получават дози ТНС (Тетрахидроканабинол), според изследване от щатския университет на Луизиана, публикувано в списание „AIDS Research and Human Retroviruses“.

Проучването, което измерва стойностите при здравите тъкани в стомасите на маймуните, е установило, че тези от тях, които са приемали редовни дози ТНС в продължение на 18 месеца имат по-голям брой здрави клетки отколкото тези, които са били лишени от лечението.

"Тези открития разкриват нови механизми, които могат потенциално да допринесат за междинната канабиноидна модулация на заболяването", пише д-р Патриша Молина, водещ автор на изследването. "Това ново проучване добавя детайли в картината и ни дава малко повече информация за лечението на заболяването."

Изследването, публикувано от д-р Молина и нейния екип през 2011 г. показа, че маймуните, болни от ХИВ, които са получавали ТНС имат по-ниски нива на заразяване, по-здрави имунни клетки, по-малко загуба на тегло и по-добри шансове за оцеляване като цяло. И през 2012 г. друго проучване установява, че канабиноидните рецептори на имунните клетки могат да попречат на разпространението на ХИВ, когато те са стимулирани с подобни на марихуана съставки.

Ако бъдат направени още изследвания  може да се изясни точно колко ТНС въздейства върху имунните клетки и как най-добре да се използва. Особено като се наблегне на въздействието му върху канабиноидния рецептор, наречен CB2, който потенциално би могъл да позволи на лекарството да направи своята магия, без да надруса пациента.

"Има доста голям интерес към опитите да се разбере дали това, което виждаме като имуномодулиращо действие се съвместяват с рецептора СВ2," обяснява д-р Молина за изданието „Leaf Science“. "И ако е така, дали може потенциално да доведе до развитието на заместители, които може да имат същите полезни ефекти."

Въпреки че Отделът за борба с наркотиците в САЩ все още нарежда, марихуаната в приоритетния си списъка с наркотици „без никаква медицинска полза“, най-новите изследвания само добавят още доказателства за това как канабисът може да бъде използван за лечение.

Освен това няколко скорошни изследвания също показват, че марихуаната може да забави или да спре разпространението на различните видове рак, а също така може да бъде помогне при лечението на наркомани, пристрастени към по-силни наркотици като хероин и болкоуспокояващи. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини