3 Септември, 2024 15:32 1 875 4

Супермоделът Ел Макферсън тайно пребори рака на гърдата без химиотерапия

  • ел макферсън-
  • ел макфърсън-
  • модел-
  • супермодел-
  • рак-
  • рак на гърдата-
  • лечение

32-ма лекари препоръчали на модела сериозно традиционно лечение, което тя отхвърлила

Супермоделът Ел Макферсън тайно пребори рака на гърдата без химиотерапия - 1
Снимка: Shutterstock

60-годишният супермодел Ел Макферсън сподели, че тайно е водила борба с рака на гърдата през последните седем години.

Австралийката също така разкри, че е избрала да не се подлага на химиотерапия, въпреки съветите, които е получила от 32 лекари. Ел разкри, че е била диагностицирана с болестта през 2017 г., но признава, че "се е доверила на природата на тялото си" и на "начина на действие", който е избрала.

В откровеното си признание австралийската модна икона признава, че е останала в шок, когато е получила диагнозата. По това време тя се подлага на лумпектомия – отстраняване на раковите тъкани от гърдата. Ел е диагностицирана с HER2-положителен естроген-рецептивен интрадуктален карцином. Медиците посъветвали звездата да се подложи на мастектомия, лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия и реконструкция на гърдата.

По това време тя има връзка с антиваксъра Андрю Уейкфийлд и взема решение да се противопостави на традиционната медицина. Тя казва, че е била "вярна" на себе си и се е доверила на собственото си тяло. Емблематичната звезда от модния подиум признава, че се е молила и медитирала на плажа в Маями, тъй като не е искала да лекува състоянието си с медикаменти, а с "интуитивен, воден от сърцето холистичен подход".

"Беше шок, беше неочаквано," тя разказва пред Women's Weekly, като добавя: "Беше объркващо, беше обезсърчаващо в толкова много отношения и наистина ми даде възможност да се задълбоча във вътрешното си усещане, за да намеря решение, което да работи за мен."

Ел продължава: "Да кажа "не" на стандартните медицински решения беше най-трудното нещо, което някога съм правила в живота си. Но да кажа "не" на собственото си вътрешно усещане щеше да е още по-трудно."

Ел Макферсън твърди, че провеждането на химиотерапия и операция са били твърде "екстремни" за нея, като казва: "Хората ме смятаха за луда," но собственият ѝ план "резонирал" с нея. По време на битката си с болестта Ел заминава за Финикс, Аризона, за осем месеца, където "лекува състоянието си по холистичен начин", следвайки напътствията на собствения си лекар, натуропат, холистичен зъболекар, остеопат, хиропрактик и двама терапевти.

Въпреки че моделът е била наясно как ще се бори със състоянието, тя признава, че синовете ѝ Флин, на 26 години, и Сай, на 21 години, са имали смесени реакции. Най-малкият ѝ син Сай напълно застава зад известната си майка, като смята, че химиотерапията е "целувка на смъртта". В същото време Флин "не се чувствал добре" с решението ѝ.

Баща им, Ардпад "Арки" Бусон, също не бил съгласен с решението на Ел, но открито ѝ казва, че се "гордее" с "куража", който тя проявява.

От Cancer Research UK заявяват, че макар за лечението на рака често да се използват хирургия, химиотерапия и лъчетерапия, някои пациенти избират да използват и допълнителни терапии, за да облекчат страничните ефекти от лечението. Те включват акупунктура, ароматерапия, билколечение, масажна терапия, йога и визуализация.

Ел Макферсън чува диагнозата четири години след като преди това тя получава първите подозрения за нещо нередно в тялото си. През 2013 г., на 49-ия си рожден ден, тя открива бучка в гърдата си, за която по-късно се потвърждава, че е доброкачествена.

Пред Mail on Sunday тогава Ел каза: "Бях заминала да снимам "Следващия топмодел на Великобритания и Ирландия", така че не можах да видя лекаря си и наистина изпаднах в паника. Минаха четири седмици преди да получа резултатите от биопсията, така че това беше дълъг и стресиращ период на неизвестност. Имах късмет – беше фиброаденом [доброкачествено образувание на фиброзна тъкан], но това беше наистина голямо предупреждение. Поразрових се в душата си и разбрах, че може би съм приемала неправилни витамини и минерали, не съм се хранила правилно и съм била прекалено стресирана."

Днес Ел отдава дължимото на своите здравословни и уелнес навици за това, че я поддържат във форма. Нейният строг режим включва йога на слънце, четириминутна тренировка, дихателни упражнения и звуколечение, хранителни добавки и чаша чай следобед, за да поддържа енергийните си нива в отлична форма.

Кариерата на Ел Макферсън започва през 1982 г. В ролята си на модел тя е ходила по модните пътеки на някои от най-големите имена в модата като Louis Vuitton, Ralph Lauren, Calvin Klein, Donna Karan, Christian Dior, Michael Kors, Valentino и Thierry Mugler. Докато Ел гради успешна кариера като модел, тя се превръща и в международна икона.

През 1999 г. тя става първият модел, който се появява на пощенски марки в Антигуа и Барбуда.

Макферсън е един от оригиналните супермодели заедно с Кристи Търлингтън, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд и Татяна Патис, като става известна като Ел "Тялото" Макферсън.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не съм Козлодуй

    5 11 Отговор
    само си мисли,че се е отървала........въпрос на време

    Коментиран от #2

  • 2 И така да е

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "не съм Козлодуй":

    С "превантивната" химия досега да я бяхме забравили. С таргентната терапия може да се опита, но превантивната ти скапва вътрешните органи и най-много черния дроб.
  • 3 Дика

    10 2 Отговор
    Тя не е имала рак всъщност.
  • 4 Никси

    1 0 Отговор
    ааа наща манекенка е по хубава от тоя Макферсън , Биялетка Тампонова се казва , сега па да не излезне и некой манекен Карданчо Дифренцялков , аз се чуда защо детаилите по колите ги кръщават на манекенки и модели , като Шарнир Накрайников и Хебел Рейкова !!!.