Отидете към основна версия

5 666 8

Цигуларят Васко Василев не харесва страната, където живее семейството му

  • васко василев-
  • музикант

Музикантът обожава Токио

Всеки град има някакво свое обаяние и индивидуално излъчване, което го прави интересен и приятен, но хората и спомените, които създаваш с тях, правят града специален. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова музикантът Васко Василев.

По думите му Япония е страната, в която мечтае да успее като малък. Споделя, че нещото, което най-много харесва в Япония, е чистотата – там всичко е измислено така, че е чисто, хубаво, подредено и няма никакви мръсотия на улицата. "За мене това е нещо, което нито го има в Лондон, нито го има в София, нито го има във Валенсия“. А нещото, с което не може да свикне, е езикът, като споделя, че и досега се чувства загубен и не може да разбере японския език.

"Обожавам живота в Токио. Най-странното е, че в такъв огромен град от 20 милиона души, ти имаш кръчма, в която всички те познават, където ти стои бутилката с японската ракия с твоето име и те чака до 2 месеца. Те ти пазят пиенето, те те познават и ти се чувстваш все едно си на село в България,“ разказа той.

Друго много любимо място за световноизвестния цигулар е Валенсия, където прекарва много време и има къща в "екзотична“ локация. "Оказа се, че на моята улица по вратите има следи от куршуми, до мене съседите са с гривни на краката под домашен арест и имат гълъби, които уж тренират, но според мен с тях докарват различни неща от Колумбия,“ споделя през смях той.

Валенсия е градът, където има много добри условия за работата му и където той работи по много различни проекти с различни музиканти. Според него най-автентичното фламенко се случва спонтанно, когато музикантите започнат да импровизират. "Преди много години бяхме в операта за един проект със Томатито, който е много известен фламенко китарист, и в някакъв момент нещо им стана и те започнаха изведнъж към един-два часа през нощта съвсем непринудено да свирят и да пеят. Това е най-хубавата музика,“ смята той.

"Колкото по-възрастен ставам, толкова повече обожавам Лондон,“ каза той и обясни, че в първите му години отношението му към града е било негативно заради тежкия живот, който е водил в началото. "Когато съм там, съм наистина много зает, защото работя в операта и нашия календар е много асоциален – работиш вечер, спектакли, репетиции през деня. Даже не знам къде са новите барове, новите ресторанти. Надявам в бъдеще да мога да прекарам един месец в Лондон без да работя.“

Москва е друга любима дестинация за Васко Василев, до която за съжаление заради войната в Украйна няма достъп. "Музиката не пътува вече. Същите руски огромни звезди, като Гергиев, Нетребко, най-различни, не могат да пътуват вече в Европа. Това е странно и е много радикално,“ каза със съжаление той.

Цигуларят споделя, че не харесва Германия, където живее семейството му, времето му действа потискащо, а и не харесва немския език, "но ако има концерти и плащат добре, отивам“.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 48 гласа.

Свързани новини