Отидете към основна версия

1 428 8

Колко често трябва да сменяме чаршафите и кога - матрака?

  • чаршафи-
  • пране-
  • чистене-
  • смяна-
  • матраци-
  • матрак-
  • почистване

Експерти съветват да перем чаршафите си всяка седмица

Снимка: Shutterstock

Прекарваме приблизително една трета от живота си в леглото, но изглежда никога не е достатъчно.

Изглежда обаче, че спалното бельо и матраците ни са развъдник на бактерии и други неприятни неща, като много хора са виновни, че не перат чаршафите си достатъчно често. Някои може да прекарат няколко седмици или дори месец, без да сменят завивката, но експертите от online-bedrooms.co.uk подчертават, че това трябва да се прави всяка седмица.

Те обясняват, че любимата ви възглавница може да натрупа хиляди пъти повече бактерии от тоалетна чиния само за седем нощи. За щастие, организмите, открити върху калъфките за възглавници, са до голяма степен безвредни и са просто натрупване на кожни клетки, пот и слюнка.

Друга често срещана грешка е колко рядко сменяме матраците си. Това не е точно вълнуваща покупка, така че мнозина не обмислят да инвестират в нова, освен ако не е необходимо. Въпреки това, той също е убежище за микроби и може да споделяте леглото си с дрожди, плесени и бактерии.

В допълнение към микробите, кожните клетки и хранителните частици, прехвърлени от телата ни към нашите матраци, гравитацията играе роля в превръщането на матраците в такова място, проядено от микроби. Пренасяните във въздуха прах и частици от отломки се носят из спалнята, преди да се утаят върху леглото.

Експертите препоръчват смяна на матрака на всеки седем до осем години. Ник Шалок от online-bedrooms.co.uk каза: „Не е тайна, че микробите живеят навсякъде в дома ни, но има много скрити места, за които може никога да не мислим по време на нашите ритуали за почистване"

„Предмети като калъфки за възглавници и завеси може да изглеждат свежи и чисти, но те крият набор от неприятни бактерии, които могат да доведат до засилени алергии, неприятни миризми и кожни проблеми.“

Но вероятно най-неочакваната гореща точка за микробите са нощните лампите в спалните, които натрупват значително количество микроби, но често остават пренебрегнати по време на почистване. Техните повърхности осигуряват място за утаяване на прах и мръсотия и се докосват често, така че се нуждаят от избърсване и дезинфекция всяка седмица.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини