Необходими продукти:
300 г шарено свинско месо; 250 мл вода; 2 с.л. майонеза; 1 с.л. овче кисело мляко; 1 с.л. горчица; 2 с.л. лимонов сок; черен пипер; сол; 1 с.л. зехтин; половин глава червен лук; 2 скилидки чесън; хляб.Начин на приготвяне:
В загрят тиган се налива една чаена чаша студена вода.
Пръжките се изсипват в съда и се изчаква водата да заври на умерен огън. Разбърква се периодично до извиране на водата. Така в тигана постепенно ще започне да остава само мазнината от сланината по свинското месо.
Продължава се с разбъркването, докато пръжките добият приятен червеникав загар.
Месото се отстранява от мазнината с помощта на решетъчната лъжица.
В отделна купа се прави разядка от киселото мляко, майонезата, черния пипер, солта, лимоновия сок и горчицата. Сместа се разбърква до получаване на хомогенен сос.
Нарязва се на ситно половин глава червен лук и се добавят няколко скилидки чесън.
Мазнината от тигана се налива в празно бурканче с помощта на фуния. Оставя се малко да поизстине и се прибира в хладилника. На другия ден ще имате перфектната свинска мас, с която ще можете да сготвите много от любимите си зимни ястия.
Вкусното мезе се сервира върху дървена дъска, върху която се подреждат купата с пръжките, купата с разядката (соса), наситнения лук и скилидките чесън заедно с няколко филийки хляб, пише vkusotii.dir.bg.